Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kajaanin Runoviikko, festivaali, Pirunpuntari, Ilpo Tiihonen, Lyhytteatterifestivaali

Kajaanin Runoviikko 6.-11.7.2011


Runoviikolla Juhani Ahon klassikkoromaani Juha nähdään uutena, teatterin ja tanssin yhdistävänä tulkintana. Kuva: Petra Tiihonen

Kajaanissa kaikuvat
runojen rytmitTänä kesänä 35-vuotistaivaltaan juhliva Kajaanin Runoviikko on Suomen vanhin ja laajin runoon, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistunut festivaali. Monen taiteenlajin esityksistä, kirjailijatapaamisista ja keskusteluista koottu ohjelmisto on yllättävä, hauska ja tiukasti kiinni tässä ajassa. Luvassa on keskiviikosta sunnuntaihin kestävä monipuolinen kulttuurikattaus kaikille sanan ja sävelen ystäville.


  Kansallisteatterin näytelmän odotetaan nousevan yhdeksi tämän vuoden Runoviikon kohokohdista. Pirunpuntari on Pirkko Jaakkolan kertomus avioparista, jonka suhde sairauden myötä muuttuu muistihäiriöpotilaan ja hänen omaishoitajansa tarinaksi. Mies elää muistamattomuuden ehdoilla, vaimo muistojen varassa. Tulevaisuutta ei ole, menneisyys hämärtyy. On vain tila, joka on täynnä tilannekomiikkaa ja menetyksen kipeyttä. Päivi Akonpellon ohjaama näytelmä on sydämellä tehty.

  Veikko Sinisalo -stipendirahaston kirkkoillassa esiintyy Kirsi-Kaisa Sinisalo. Musiikkia, puheita ja lausuntaesityksiä sisältävä kirkkoilta päättyy traditionaalisesti yhteislauluna laulettuun Suvivirteen.
 
  Perjantaina ohjelmassa on mm. Ritva Sorvalin ja Kaj Chydeniuksen Punajuova sekä Tanssiteatteri Minimin esittämä Juhani Ahon Juha. Juhani Ahon klassikkoromaani nähdään nyt uutena, teatterin ja tanssin yhdistävänä tulkintana, jossa puu parahtaa ja vesi vie minne tahtoo. Juha on balladi rakkaudesta vailla kotimaata, kuuma ja kiihkeä ripaska miellyttämisen ja halun historiasta. Ohjauksesta vastaa Mikko Roiha.

Ilpo Tiihonen Suven Runoilija 2011

  Elämänläheinen ja helposti lähestyttävä Ilpo Tiihonen kirjoittaa arjesta, muttei arkisesti niistä asioista, joita näemme ympärillämme. Tämä hienovireisen humoristin käsissä suuret asiat muuntuvat ihmisen kokoisiksi ja pienille asioille löytyy suuri merkitys. Tiihonen on saanut 2000-luvulla lukuisia palkintoja ja saavuttanut lukevan yleisön suosion. Runokokoelmien ohella Tiihonen on kirjoittanut näytelmiä ja kuunnelmia.

  – Tiihosen sanat tulevat lähelle, rakkaan ihmisen hipiälle. Siinä ne hengittävät, ajattelevat ja antavat ajatella. Siinä on tilaa olla ja vahvistua. Mahtavaa, että pääsemme ”tiihostelemaan” kunnolla ja niin että tuntuu, sanailee ensimmäistä Runoviikkoaan luotsaava Taisto Reimaluoto.

Lyhytteatterifestivaalit

  Lauantaina Lyhytteatterifestivaaleilla nähdään 6-8 omaperäistä, maksimissaan 30 minuutin mittaista, teatteria ja/tai runoutta hyödyntävää opiskelija- tai harrastajaryhmän esitystä. Esikarsinnan katselmukseen päätyneistä esityksistä on suorittanut näyttelijä-ohjaaja Heikki Törmi. Valituksi tulleet ryhmät saavat festivaaleilla palautteen ammattilaisraadilta, joka jakaa valitsemalleen ryhmälle tai ryhmille myös kannustusrahaa.

  Lyhytteatterifestivaalit järjestetään vuonna 2011 ensimmäistä kertaa ja se korvaa perinteikkään Maakunnat kohtaavat -kilpailun.

  Kaikkien radionkuuntelijoiden iloksi YLE lähettää Runoviikoilta Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelman suorana lähetyksenä lauantaina Kajaanista.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »