Nro 2-2011
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Iitin musiikkijuhlat, kamarimusiikki, Hiidenvuori, keskiyön konsertti, Laura Mikkola

Iitin musiikkijuhlilla


Hiidenvuoren konsertissa on ainutlaatuinen tunnelma.

Keskiyön konsertti taivasalla

Iitin musiikkijuhlat on kamarimusiikkitapahtuma, joka sisältää myös yllätyksellisiä aineksia. Yhdeksänsien musiikkijuhlien ohjelmisto on jälleen tasokas ja monipuolinen, joka klassisen musiikin ohella sisältää jazzia ja myös elokuvallista musiikkia. Juhlat huipentuvat perinteisesti pianonkantoon Hiidenvuoren muinaislinnapaikalle ja siellä järjestettävään keskiyön konserttiin.


  Juhlien keskeisenä tapahtumapaikkana on idyllinen Iitin kirkonkylä ja Suomen arvokkaimpiin kuuluva yli 300-vuotias puinen ristikirkko. Puitteet ovat kohdallaan, sillä kirkonkylä on nimetty jopa Suomen kauneimmaksi.


Pianisti Laura Mikkola. kuva: Heikki Tuuli

  Iitin musiikkijuhlia ei olisi ilman pianisti Laura Mikkolaa, joka on musiikkijuhlien ”sielu” ja taiteellinen johtaja. Hänen ansiotaan on, että juhlille on saatu aina huippuesiintyjiä. Tänä kesänä mukana on muun muassa oopperalaulaja Jaakko Ryhänen. Kuulijoiden onneksi Laura itsekin ehtii kaikkien edustus- ja järjestelytoimien ohella istahtaa pianon ääreen muutaman konsertin ajaksi.

Kiehtovia konsertteja ja rennompaa revitystä


  Varaslähtö juhlille otetaan totuttuun tapaan Kouvolan puolella, Verlan tehdasmuseossa, keskiviikkona 15. kesäkuuta. Verlassa on kuultu monenlaista musiikkia. Kesällä 2009 Laura Mikkola, Jukka Perko ja Pedro Hietanen soittivat Verlassa tangoja. Tällä kertaa Verla muuttuu elokuvamaailmaksi, sillä audiovisuaalisen konsertin aiheena on elokuvamusiikki. Musiikin on sovittanut Helsingin kaupunginorkesterin viulisti, sovittaja ja säveltäjä Teppo Ali-Mattila. Visualisointi on elokuva- ja tv-alalla ansioituneen Petteri Evilammen käsialaa ja tapahtuman juontaa näyttelijä Jaakko Saariluoma. Tänä kesänä lipun hintaan sisältyy myös Unescon maailmanperintökohde Verlan esittely. Suuren kysynnän vuoksi Verlassa järjestetään nyt ensimmäistä kertaa kaksi konserttia, jotta kaikki halukkaat pääsisivät varmasti mukaan.

  Iitin kirkossa järjestetään kolme konserttia. Avajaiskonsertissa kuullaan J. Haydnin Pianotrio, Z. Kodàly’n Duo viululle ja sellolle, Saint-Saëns’in Allegro appassionato sellolle ja pianolle sekä E. Chausson’in Konsertto viululle, pianolle ja jousikvartetille.

  Perjantaikonsertissa kuullaan Vivaldin, Mozartin ja Tsaikovskin klassikoiden ohessa Jaakko Kuusiston Välivuodenajoista kevätkesä ja syyskesä. Lahden kamariorkesteria johtajaa Jyrki Lasonpalo. Solisteina konsertissa ovat Siljamari Heikinheimo sekä Laura Mikkola, joka soittaa Mozartin pianokonserton ”Jeunehomme”.

  Lauantaikonsertissa soivat myös Iitin kirkon urut. Tuolloin urkujen äärelle istuutuu Kari Jussila, joka on yksi maamme merkittävimmistä urkutaiteilijoista ja pedagogeista. Jaakko Ryhänen ja Taina Piira esittävät Joonas Kokkosen Kalastaja-aarian ja Dueton oopperasta Viimeiset kiusaukset. Ryhänen laulaa myös Filipin aarian Verdin oopperasta Don Carlos. Lisäksi konsertissa kuullaan Brahmsin Pianokvinteton f-molli Laura Mikkolan soittaessa pianoa.

Innostavat iltapäiväkonsertit

  Perinteiset iltapäiväkonsertit ovat saaneet uudet konserttimiljööt. Perjantaina iltapäiväkonsertit järjestetään Radansuun kartanohotellin auditoriossa, jonka puurakenteinen auditoriotila akustisesti erittäin hyvä, ja siellä on aiempaa enemmän tilaa kuulijoille.

  Iitti Golf on rakennettu Niskaportin tilan entisille maille ja tilan rakennuksia on kunnostettu Museoviraston valvonnassa. Lauantain iltapäiväkonsertti on saanut nimekseen Puimalan avajaiskonsertti ja sen ohjelmassa on taiturikappaleita, yllätyksiä ja mustalaismusiikkia, joita esittää unkarilainen veljespari Sandor ja Adam Javorkai. Sandor soittaa viulua ja Adam selloa. Oman musiikillisen panoksensa tilaisuudelle antaa myös tilaisuutta pianon takaa juontava Seppo Hovi.

Jazz-tunnelmiin päästään perjantai-illan jazzklubilla Pitokartano Kurjenmiekassa.

Huipennus huipulla

  Lauantai-iltana kello 23 on vuorossa lähes Iitin musiikkijuhlien tunnukseksi noussut Hiidenvuoren yökonsertti.
Pianon mäelle kantavat talkootyönä aina iittiläisten urheiluseurojen urhot.
 
  – Oli hiidenmoiden sää, vettä satoi ja myrskysi, kertaa viime kesän tunnelmia Iitin musiikkijuhlien tiedottaja Kirsti Pitkänen-Nurmi. Ilma ei kuitenkaan ollut kovin kylmä, ja piano kannettiin jälleen ylös. Sade alkoi juuri konsertin alkaessa, joten piano ja soittaja saivat vähän katosta päällensä. Ilmeisesti ylös kiivennyttä yleisöä sää ei kuitenkaan ollut haitannut, sillä konsertin jälkeen järjestäjät olivat saaneet kiitoksia extreme-elämyksestä!

  Hiidenvuoren huippu kohoaa yli 60 metrin korkeuteen alapuolella virtaavasta Kymijoesta halliten maisemaa. Vuori on näyttävä jääkauden pyöristämine ja silottamine pintoineen ja pystyjyrkänteineen. Laulu ja pianonsoitto sopivat sinne upeasti musiikin kuuluessa pitkälle.

  Pianoa on kannettu Hiidenvuoren laelle jo paljon ennen Iitin musiikkijuhlia, sillä ensimmäisen kerran tämä tehtiin jo vuonna 1914. Mankalan taiteilijasiirtolan väki professori Wäinö Solan johdolla järjesti Hiidenvuoren vihkiäiset 5. heinäkuuta 1914, jonne saapui noin 3000 henkeä. Perinteeksi aiottu tapahtuma jäi sodan jalkoihin. Myöhemmin Hella Wuolijoki jatkoi perinnettä kannatuttamalla mäelle – ei vain pianon – vaan peräti oman flyygelinsä!

  Hiidenvuoren yökonserttiin voidaan ottaa korkeintaan reilut 800 kuulijaa.

  – Enempää ei voi mahduttaa, ettei kukaan tipu kalliolta, Pitkänen-Nurmi toteaa puolileikillään.

  Musiikin lisäksi Hiidenvuorella voi nauttia mitä upeimmista maisemista. Lippuja voi tilata tai ostaa yökonserttiin etukäteen musiikkijuhlien toimistosta tai ostaa lipun lipunmyyjiltä mäen alla. Konsertin päätteeksi piano kannetaan saman tien alas.

  Tulevan kesän yökonsertista on lupa odottaa upeaa elämystä, sillä Hiidenvuoren laella laulavat sopraano Taina Piira ja basso Jaakko Ryhänen. Säestäjänä on kaikkien tuntema musiikkitaituri Seppo Hovi.

  Tapahtuma päättyy sunnuntaina lasten ja nuorten musiikkileirin päätöskonserttiin Perheniemen opistolla.

  Iitin musiikkijuhlat 15.-18.6.2011Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »