Nro 2-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Virrat, juhannus, juhannuskaupunki, Virtain Perinnekylä, Käy kylässä,


Virtain Perinnekylässä on juhannuksenna paljon näytävää ja koettavaa. Myynnissä on esim. kädentaitajien töitä. Kuva: Päivi Ylimys

Juhannuskaupunki kutsuu
- käy kylässä!

Juhannuskaupungiksi profiloituneella Virtain kaupungilla on oikeus ihan virallisesti käyttää rekisteröityä tavaramerkkiä ”Virrat - Suomen Juhannuskaupunki”. Tämän statuksen saavuttamisen myötä kulttuuritoimi alkoi kehittää kaupungin Juhannustapahtumaa. JuhannusVirrat – tapahtuma kokoaa nykyään viitisentuhatta vierasta eri puolilta Suomea viettämään keskikesän juhlaa.


  JuhannusVirrat on tunnelmallinen, koko perheen kesätapahtuma. Juhannusaatto alkaa Virtain Perinnekylässä Wanhanajan juhannusmarkkinoilla. Ohjelmassa on mm. lavatanssia, juhannuskuoron laulua ja pelimannimusiikkia sekä tukkilaisromantiikkaa huokuvia työnäytöksiä ja kilpailuja. Tapahtuma-alueella on myynnissä mm. leivonnaisia, käsitöitä ja koruja. Pihalavalla tanssimusiikkia soittaa Jari Grek ja Kasmir. Kävijöille on tarjolla ilmaisia maalaiskokemuksia, sillä Zetor-traktorien heinäpaalipehmusteisissa peräkärryissä ajelutetaan ihmisiä pitkin Perinnekylää.

  Perinteisen ohjelman mukaan myös juhannusjulistustapahtumaan kuuluvat tanssiesitykset, laulu ja soitto. Juhla huipentuu julistuksen lausumiseen ja lipunnostoon. Juhannusyön perinteisessä kirkkokonsertissa Virtain kirkossa esiintyvät Heini ja Pentti Hietanen. Reippaammasta menosta pitävät suuntaavat aattoiltana Vaskiveden Myllyniemeen, jossa tanssitaan Juhannuskaupungin juhannustanssit Kari Vepsän tahdittamana.
    
  Juhannuspäivänä kirkkoveneet saapuvat Virtain Rantapuistoon juuri ennen rantajumalanpalveluksen alkamista Virtain laivarannan luonnonkauniissa maisemissa. Tilaisuuden jälkeen M/S Kimalle lähtee laivalaiturilta juhannusristeilylle. M/S Kimalle saapuu laivarantaan aina kesätorstaisin, jolloin se risteilee Nuuttilasta Virtain laivarantaan ja takaisin. Alus toimii myös tilausristeilijänä Virtain ja Ruoveden vesillä.  

Kylät kutsuvat

  Virtain ja Ruoveden viihtyisissä maalaismaisemissa on paljon nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Esimerkiksi Killinkosken Wanhalla Tehtaalla Kyläyhdistys on kehittänyt vanhoista nauhatehdastiloista mielenkiintoisen ja monipuolisen matkailukohteen, joka heijastaa maaseudun keskellä harvinaista yli 100-vuotiasta teollisuusperinnettä. Alueella on museoita, näyttelyitä, kirpputori, tehtaanmyymälä ja kahvila. Opastetulla kierroksella kuullaan tarinaa tehtaan perustamisesta nykyhetkeen.

  Virroilla on useita monikäyttöisiä kylä-, nuorisoseuran- ja työväentaloja, jotka tarjoavat perinteistä tunnelmaa koulutuspäivien, seminaarien, juhlien ja muiden tapahtumien viettoon. Kylätaloissa tapahtumien järjestäminen käy helposti, ja tilaisuuden yhteyteen voi järjestää muuta toimintaa ja virikkeitä, kuten tilausristeilyjä, melontaa, patikointia tai vaikkapa talon ja kylän esittelyä. Ruokailun järjestäminenkin on helppoa, sillä juhlapaikan läheisyydestä löytyy usein pitopalvelu tai kyläyhdistys joka tarvittaessa huolehtii ruokailusta ja kahvituksesta. Apua Virtain kyliin suuntautuvan retken suunnitteluun saa kätevästi Käy Kylässä -matkailupalveluista.

  Virtain kyliin tutustuu myös pelaamalla vuoden 2010 lopulla lanseerattua Virrat-peliä. Peliä pääsee kokeilemaan Wanhanajan juhannusmarkkinoilla, jossa se on myös myynnissä.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »