Nro 2-2011
Luokittelu: Lappi ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Kulttuuritalo, Korundi, Rovaniemi, Rovaniemen taidemuseo, Lapin kamariorkesteri

Kulttuuritalo Korundi avaa ovensa 26.5.2011


Korundista saa kodin myös Lapin kamariorkesteri. Kuva: Arktikum-Palvelu Oy

Talo kuin rubiini

Rovaniemen kaupungin keskustassa pohjoiseen vievän valtatie 4:n varrella ei voi olla huomaamatta massiivista punatiilistä rakennusta, joka on alkujaan ollut postiautovarikko. Rakennus on kaupungin harvoja sodasta ehjänä säilyneitä rakennuksia, jota sodan jälkeen laajennettiin sodassa tuhotun Rovaniemen raunioista kerätyistä tiilistä.


  Viime vuosien aikana rakennuksessa on tehty mittavia muutostöitä ja laajennuksia. Muun muassa sisäpihalle on valmistumassa konsertti- ja monitoimisali. Valmistuessaan rakennuskompleksin arkkitehtuuri yhdistelee vanhan teollisuusrakennuksen rakenteita, näkymiä ja tunnelmia uusiin osiin. Siinä yhdistyvät kaupungin historia ja moderni, toimiva ja esteettisesti kiinnostava arkkitehtuuri. Remontin vuoksi rakennuksessa toimiva Rovaniemen taidemuseo on suljettu kevään ajaksi, aina toukokuussa 2011 vietettävään uuden ja upean kulttuuritalo Korundin avajaisiin asti. Korundi on valmistuessaan uudentyyppinen kulttuuritalo, jossa on tilat sekä kuvataiteelle että musiikille.

Täynnä pohjoista energiaa

  Kulttuuritalo Korundissa toimivat kaksi kansallisesti ja myös kansainvälisesti kiinnostavaa taideorganisaatiota, Rovaniemen taidemuseo ja Lapin kamariorkesteri. Rovaniemen taidemuseolla on Korundissa entistä laajemmat näyttelytilat, uudet taidevarastot ja taidekasvatustilat. Avajaisnäyttely on saanut nimekseen NATURE FORTE. Näyttely kuvaa luonteen ja ihmisluonteen voimia ja viittaa samalla musiikkitermiin forte – voimakkaasti.  Näyttely koostuu Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidehankinnoista vuosilta 2002–2011. Kokonaisuus on vahvasti luontoläheinen mutta kuvaa myös suomalaisen nykytaiteen luomisvoimaa varsin monipuolisesti. NATURE FORTE – Luonnon voimia -näyttely on esillä Korundissa 26.5.2011–22.4.2012.

  Rovaniemen taidemuseon perusnäyttely koostuu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta, joka on yksi Suomen hienoimmista nykytaiteen kokoelmista. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyjä. Euroopan Unionin pohjoisimpana aluetaidemuseona Rovaniemen taidemuseon näyttelytoiminnan keskeinen teema on pohjoisuus ja arktiset alueet sekä alkuperäiskansojen taide.

  Myös Suomen ja koko EU-alueen pohjoisin ammattiorkesteri tulee Rovaniemeltä. Lapin kamariorkesteri tunnetaan sekä työtavoiltaan että voimavaroiltaan yhtenä maamme monipuolisimmista orkestereista. Lapin kamariorkesterissa on 18 muusikkoa ja sen taiteellisena johtajana on syksystä 1996 lähtien toiminut kapellimestari John Storgårds. Korundin myötä orkesteri saa uuden kotisalin sisäpihan erillisestä konsertti- ja monitoimisalista. Rakennukseen tulee myös uudet harjoitustilat soittajille.

  Korundin avajaiskonsertti ”Kiitollisuudella kevätkesään” esitetään torstaina 26.5.2011 klo 19.00 ja sen johtaa orkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari John Storgårds. Konsertin aloittaa Lapin kamariorkesterin Händelin Concerto Grosso -sarjaa jatkaen op.6 no 7. Ohjelmassa on myös ruotsalaisen Erland von Koch’in Vårpastoral sekä Suomen ensiesityksenä kuultava ranskalaisen Jean Francixin Pour remercier l'Auditoire. Konsertin solistina esiintyy kitarataiteilija Ismo Eskelinen, joka on vieraillut useita kertoja Lapin kamariorkesterissa. Hän soittaa kantaesityksenä Kirno Lintisen säveltämän Kitarakonserton ja Luigi Boccherinin Kitarakvinteton D-duuri Guido Guerrinin sovituksena. Konsertin päättää Arthur Honeggerin Pastorale d'été.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »