Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Jalavan kauppa, Pohjois-Pohjanmaa, Taivalkoski, rytikepit, uskovaisten pastillit

Jalavan kaupassa aistii menneen ajan tunnelmaa.


kuva: Jalavan kauppa

Tavaramerkkinä rytikepit ja uskovaisten pastillit

Taivalkoskella sijaitseva Jalavan kauppa suorastaan tyrmää markettien tarjontaan tottuneet kaupunkilaiset, sillä kaupan perinnesortimentti poikkeaa täysin tavallisen kaupan tuotevalikoimasta.


  Kalle Päätalon kirjoista tutulla Jalavan kaupalla on pitkä historia. Kaupan rakensi vienankarjalainen laukkukauppias Stephan Jakowleff vuonna 1883. Myynnissä oli kankaita, lamppuöljyä, sokeria, jauhoja ja muita ruokatarvikkeita, ja ostokset maksettiin oravannahoilla ja pyydystetyillä linnuilla, sillä raha ei vielä silloin ollut yleistynyt maksuvälineenä. Kauppa toimi myös matkalaisten pirttinä, jossa matkamiehet yöpyivät. Vaikka Stephan itse palasi aikanaan Vienan Karjalaan, jatkoivat pojat kaupanpitoa.

  Vuodesta 1983 lähtien Jalavan kauppaa on pitänyt jo neljännen sukupolven kauppias Ari Jalava vaimonsa Airin kanssa. Enää ei kaupassa myydä elintarvikkeita, mutta siellä voi edelleen aistia 1800-luvun loppupuolen tunnelman. Kauppa toimii alkuperäisessä kiinteistössä ja esillä on monenlaisia keräilyesineitä. Perinteitä vaalivan kaupan valikoimaan kuuluu vaatteiden, asusteiden, jalkineiden ja kalastustarvikkeiden lisäksi myös runsaasti perinnevaatteita ja -asusteita. Myynnissä on muun muassa diakonaalista valmistettuja saapashousuja eli pussihousuja, flanellikerrastoja, haitarivartisia jatsareita, perinnemekkoja huiveineen, nappihenkseleitä ja sarkatakkeja eli sarkalyyssejä.

Kaksi tehdasta

  Viisi vuotta sitten Ari Jalava osti suuren karamellikoneen, jolla valmistetaan Jalavan kaupan tavaramerkiksikin nousseita uskovaisten pastilleja. Tehdas pyörii ahkerasti, aina tarpeen mukaan. Perinteiset, suussa sulavat, tomusokerimaiset piparminttupastillit on valmistettu sokerista, piparmintusta ja tilkasta pirtua. Nimitys johtuu siitä, että ennen vanhaan pastilleja imeskeltiin kirkossa, jottei väki yskisi saarnan aikana.

  Samassa rakennuksessa on myös Suomen ainoa rytikeppitehdas, jonka tuotteet ovat kuuluisia ympäri maan. Jalavassa tehdyissä sauvoissa on bambukepit, isot rottinkisommat, nahasta tehdyt kädensijat ja -lenkit. Sauvat sopivat umpilumella hiihtäjälle ja lumikenkäilijöille paremmin kuin yhdetkään modernit sauvat. Sauvojen kysyntä onkin kova.

Perinteisiä reseptejä Pirttikahvilassa

  Kaupan laajennuksen yhteydessä vuonna 1997 rakennettu Pirttikahvilan puoli on tehty sen rakennuksen hirsistä, jonka suojissa Stephan Jakowleff aloitti kaupanteon ennen oman kauppansa rakentamista. Kahvilan kodikkaassa tunnelmassa tarjotaan kotiruokaa, joka on valmistettu alusta alkaen kunnon raaka-aineista. Myös leipä leivotaan perinteisten reseptien mukaan. Kahvin seuraksi tarjolla on aina tuoreita kotileivonnaisia. Kahvila pystyy tarjoamaan päivittäin leivottuja herkullisia leivonnaisia, keittolounaita tai tilausruokia myös bussiryhmille ja ryhmämatkalaisille.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »