Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Keskipiste, Haapajärvi, teekaupunki, Ateljeekoti Villa Havu, Kärsämäki, Lupa laulaa, karaokefestivaali, Reisjärvi, Susisaari

Nivalan-Haapajärven seutukunta


Reisjärvellä sijaitsevan hotelli-ravintola Susisaaren käsinveistetyt seinähirret ja upea järvimaisema tuovat ravintolaan erityistä tunnelmaa. Kuva: Jari Lehtikangas

Teetä ja sympaattisia tapahtumia

Nivalan-Haapajärven seutukunta, toinen Keskipisteen alueen seutukunnista, muodostuu Haapajärven, Nivalan ja Pyhäjärven kaupungeista sekä Kärsämäen ja Reisjärven kunnista. Seutukunnan kehittämisessä on mukana kehittämisyhtiö NIHAK. Sen tavoitteena on tarjota yhdessä jäsenkuntiensa ja yhteistyökumppaneittensa kanssa jopa Suomen maaseutualueiden parhaat ja kattavimmat yritys- ja aluekehityspalvelut.


  Haapajärvellä virastoaikaan vieraillessa kannattaa poiketa kaupungintalolla. Sisääntuloaulaan on sijoitettu kaupungin teekuppikokoelma, joka kymmenessä vuodessa on kasvanut jo yli 519 kupin kokoelmaksi. Ensimmäiset astiat saatiin lahjoituksena Arabian tehtailta ja mm. Marimekolta ja Zeepralta.

  Teekaupunki-idea juontuu Keski-Euroopassa esitetystä jäätee-mainoksesta, jossa juotiin jääteetä Haapajärvellä 27 asteen pakkasessa. Vuosien mittaan Haapajärvellä on tutustuttu erilaisiin teekulttuureihin. Kesällä 2003 Haapajärvelle valmistui nivalalaisen Savipaja Sisko Kankaan tekemä oma teeastiasetti. Haapajärvi-tee taas syntyy Intia-Ceylon teestä, jonka mausteena on sitruuna-, aprikoosi-, mansikka- ja persikkaöljyä sekä kehä- ja ruiskukan terälehtiä.

  – Nimikkoteetä saa ainakin Häggmanin kahvilasta, tietää kulttuuriohjaaja Pekka Piironen.

  Haapajärven kaupungintalon valtuustosalissa esillä on hiihtäjä Mika Myllylän laaja palkintokokoelma. Tämäkin näyttely on avoinna arkisin klo 9-15.

Ateljeekodin ovet aukeavat heinäkuussa

  Ateljeekoti Villa Havun III Taidekesä -näyttely Kärsämäellä on avoinna 2.–31.7.2011, ja siihen osallistuu kymmenkunta jo tunnettua, pääasiassa pohjoisen Suomen taiteilijaa. Tänä vuonna näyttely on laajempi ja monipuolisempi kuin aiemmin. Esillä on myös jonkin verran taidetta kuvataiteilija-galleristi-monitoimimies Pekka Luukkoselta, jonka koti Villa Havu on.

  Kesän aikana Villa Havussa on myös kutsuvieras- tai asiakastilaisuuksia. Vieraille tarjolla on makoisat pullakahvit tai pientä suolaista purtavaa. Tarjoilusta huolehtii Kärsäkäs Oy, ja sitä kautta kaikki erikoisemmat herkut ovat tilausasiakkaiden saatavilla. Esimerkiksi Kärsämäen Eläkeliitto on useana kesänä pitänyt oman lauluiltansa Villa Havun pihakeittiön ympärillä.

  – Päätteeksi on grillailtu herkullisia poro-, highlander- ja kalkkunamakkaroita ja juotu pullakahvit, mainitsee Luukkonen Villa Havun maistuvista tarjoiluista.

  Villa Havussa järjestetään myös runo- ja musiikki-iltoja. Tilaisuuksien aikana näyttelyyn voi tutustua veloituksetta.

Laulua luvan kanssa

  Ensi kesänä Reisjärvelle odotetaan tuhansia karaokelaulannasta innostuneita vieraita, kun siellä järjestetään Reisjärvellä 8.-10.7.2011 ensimmäinen Lupa Laulaa -karaokefestivaali. Karaokelaulajien, karavaanareiden ja koko laulunlyömän kansan kesäjuhlasta on tarkoitus tehdä perinne. Karaoke soveltuu kaikenikäisille, ja nykyään innokkaita laulajia löytyy lapsesta vaariin. Karaoken ”salonkikelpoisuudesta” todistaa esimerkiksi Tartu mikkiin -TV-ohjelman suosio.

  Festivaalialue levittäytyy kuuden kilometrin säteelle Reisjärven keskustasta. Karaokepisteet ovat erilaisia vaihdellen usean sadan hengen tanssipaikasta muutaman kymmenen hengen paikkoihin. Laulamaan rohkaisevat hauskat ja osaavat karaokeisännät ja -emännät. Kaikilla pisteillä on oma ohjelmansa, jossa kussakin laulujen aiheet vaihtuvat kahden tunnin välein. Teemoina ovat mm. tangon taika, lastenlaulut, tanssimusiikki, rock, naiset, suru, pettymys, ilo, virret, rippikoululaulut, rakkaus ja sen loppuminen. Näin jokainen voi valita omat suosikkiaiheensa ja rakentaa päivän ohjelmansa sen mukaan.

  – Viikonlopun aikana laulamme kaikki elämän kirjoon liittyvät aiheet, nauraa tapahtumapäällikkö, laulunopettaja Marita Pasanen.

  Lapsille on omaa ohjelmaa. Heille on rakenteilla Petäjäturnaus Petäjämäelle. Pasasen mukaan siellä on odotettavissa muutaman tunnin aktiivinen iltapäivä, jossa on leikkiä, riemua, kisaa, laulua, toiminnallisuutta ja hoksaamista. Reisjärvisille nuorille on julkistettu kilpailu, jossa etsitään parasta ideakokonaisuutta turnaukseen. Voittajaidean kehittäjät palkataan toteuttamaan tapahtuma.

  Laulurannekkeella laulamassa voi käydä koko päivän. Tapahtumarannekkeella saa laulaa kolme päivää putkeen! Aamuvirkuille pyritään järjestämään mahdollisuus aloittaa jo aamutuimaan, vaikka pääosin pisteet aukeavat klo 11:00. Laulun merkeissä jatketaan iltaan asti. Kun muualla hiljenee viimeistään klo 23, jatkuu laulu Susisaaressa lähes aamutunneille asti.

Lupa laulaa -festivaalilla voi osallistua myös kurssille. Täysin laulutaidottomille festivaalilla on oma klinikka.

  – Siellä etsitään keinoja pysyä sävelessä tai saada ääni vapautumaan jännitteistä, selventää Pasanen. Lauluharrastusta aloittelevien kurssilla harjoitellaan ryhmässä mm. oikeaa hengitystekniikkaa.

  – Tämä kurssi hyödyttää myös puhetyöläisiä, Pasanen huomauttaa. Oppia saa myös mikrofonin käytöstä, jota tarvitaan juuri karaokessa.

  Festivaalien konserteissa esiintyy tunnettuja artisteja, bändejä ja pelimanneja. Mikko Alatalo laulattaa koko festariväkeä. Hengellisen musiikin ystäville on omat yhteislaulu- ja veisuutilaisuudet sekä hengellisen musiikin konserttisarja kirkossa.

  Festivaalin internet-sivujen www.lupalaulaa.fi kautta voi ostaa rannekkeita sekä varata ruokailuja tai majoituksen. Karavaanareille löytyy tilaa, mutta muuhun majoitukseen tarvitaan lisäresursseja.

  – Tarjolla on kotimajoitusta ja festarimajoitusta koulun lattialla. Joudumme turvautumaan myös naapuripaikkakuntien majoitustarjontaan. Toivomme mahdollisimman monien ilmoittavan tulostaan etukäteen, jotta osaisimme varautua oikein, esittää Marita Pasanen toivomuksenaan.

Jatkoille Susisaareen, lepoa luonnosta

 Susisaaren hotelli-ravintola sijaitsee noin kilometrin pituisessa saaressa, 1800-luvun pohjalaisen maalaistalon piha-piirimiljöössä. Lupa laulaa -festivaalien aikaan Susisaaren tunnelmallisessa ravintolassa lauletaan yömyöhään. Nopeimmat ehtivät varata myös yösijan Susisaaresta, jossa on kymmenen 2-3 hengen huonetta.
Ahkeran laulelun vastapainoksi kannattaa nauttia Susisaarta ympäröivästä luonnosta ja lähteä vaikka vaellukselle lähistöllä kulkevalle Peuran polulle. Reisjärven maasto on kumpuilevaa ja alueella on satoja kauniita järviä sekä erämaalampia. Kalastusmahdollisuuksia on kaikille harrastajille aina mato-onginnasta vetouisteluun. Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »