Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Keskipiste, Kepitys, Nivala, Rockland, ooppera, ARS Kärsämäki, elämäntarinafestivaali, Musiikkia Paanukirkossa, kyläkeskus Syke


Kärsämäellä, Nelostien varrella sijaitseva Liikekeskus Paanulinna on monipuolinen levähdys- ja ostospaikka. Siellä palvelevat mm. Keskipisteen info-piste sekä Herkkuputiikki Kärsäkkään "kokit" Pekka Luukkonen ja Aarne Karppinen

Suuntana Suomen keskipiste

Suomen Keskipistealue koostuu Nivala-Haapajärven ja Haapaveden-Siikalatvan seutukunnista. Moni pysähtyy Nelostien varrella Siikalatvan Piippolan Leskelän kylässä, jossa on Suomen keskipisteestä kertova Keskipistepatsas.


Keskipisteen alue

  Vuonna 1958 Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ensio Rislakki keksi idean Suomen keskipisteen selvittämisestä ja sen nostamisesta matkailunähtävyydeksi. Jäykän Suomen kartan avulla etsittiin tasapainopiste, josta narusta roikotettaessa kartta pysyi tasapainossa. Paikka sijaitsi kuitenkin asumattomalla alueella Piippolassa, joten maamerkki päätettiin sijoittaa Nelostien varren lähimpään asutettuun paikkaan, Leskelän kylään. Kylän miehet tekivät talkootyönä luonnonkivistä muuratun paaden, jonka kylkeen laitettiin Suomen Kuvalehden kustantama laatta ”SUOMEN KESKIPISTE, THE CENTER OF FINLAND”.

  Suomen karttakuva keskipisteineen ei pysy vakiona, sillä sitä muovaa maankohoaminen, joka on voimakkainta Perämeren seudulla. Siksi 2000-luvun alussa Haapaveden-Siikalatvan seutukunta päätti tarkistuttaa keskipisteen sijainnin. Uusinta mittausteknologiaa käyttänyt Maanmittauslaitos päätyi yllättäen todella lähelle alkuperäistä paikkaa. Muilla mittaustekniikoilla löytyy muita keskipisteitä, jotka osuvat myös samalle seudulle. Nykyään puhutaankin Keskipisteen alueesta, jonka matkailupalvelut on helposti saatavana yhdestä ja samasta paikasta.

Keskipisteen alueellinen teatterin eli Kepityksen kesäteatteri sijaitsee – missäpä muualla kuin Piippolan Leskelän kylässä. Teatteri katettuine katsomoineen on rakennettu entisen kyläkoulun pihapiiriin. Kesällä 2011 siellä esitetään Ilmari Kiannon kirjoittamaa näytelmää Ryysyrannan Jooseppi, ja sen ohjaa Jouni Henttu.

Tapahtumien Keskipiste

  Keskipisteen alueen kesä on täynnä erilaisia tapahtumia. Musiikkitapahtumia on laidasta laitaan, aina oopperasta karaokefestivaaliin ja rock-tapahtumaan.

  Nivalassa valmistuu kesäksi ooppera, joka on koko Keskipistealueelle suurponnistus. Nivalan Jäähallissa kantaesitettävän Rockland-oopperan on säveltänyt Jukka Linkola. Jokilaaksojen Musiikkisäätiön toteuttamaa mainarioopperaa esitetään 7.-13.6.2011. Oopperaviikon monipuoliset oheistapahtumat tuovat jokilaaksojen alueelle lukuisia merkkihenkilöitä, tunnettuja taiteilijoita ja asiantuntijoita eri kulttuurin aloilta. Seminaarien aiheet noudattavat Rockland-teemaa käsitellen Amerikan siirtolaisuutta, kulttuuri-ilmastoa ja uskonnollisuutta sekä kaivosteollisuutta ja tietysti itse oopperaa.

  Rockland-ooppera perustuu Alfred Laakson elämäntarinaan ja tapahtumiin Michiganin osavaltion kuparikaivoksilla. Vuonna 1906 kaksi suomalaista kuoli ja kolmas haavoittui suomalaissyntyisten kaivosmiesten protestoidessa heikkoja työoloja.

  Rockland esitetään yhteistyössä Pine Mountain Music Festivalin kanssa, ja sen amerikkalainen ensi-ilta on Michiganin Houghtonissa kuukausi Nivalan esitysten jälkeen.

  Kärsämäen Kesä on tapahtumakokonaisuus, joka pitää sisällään kolme alueellisesti merkittävää kesätapahtumaa.

  ARS Kärsämäki -näyttely esittelee erityisesti nuorten suomalaisten kuvataiteilijoiden töitä. Juhlavuoden kunniaksi esillä on myös ulkomailla asuvien suomalaisten teoksia. Vaikka näyttely tuokin esille erityisesti nuoria lahjakkuuksia, niin mukana on aina myös jo tunnettuja taiteilijoita. Ars Kärsämäki näyttely on pääasiassa Taidetalo Nahkurin pihapiirissä, mutta ympäristö- ja yhteisötaidetta tulee Nahkurin ja Ateljeekoti Villa Havun välimaastoon ja kävelytien varrelle.  Haku on parhaillaan käynnissä sosiaalisen median kautta.  Ars Kärsämäen kuraattorina toimii kuvataiteilija Jussi Koitela, jonka blogista voi muun muassa seurata hakuprosessia.

  Kärsämäen Elämäntarinafestivaali kannustaa tavallisia ihmisiä luovaan elämäkerralliseen ilmaisuun ja rohkaisee arvostamaan ja tallentamaan henkilökohtaisen historian ohella oman kotiseudun kulttuuriperinnettä. Festivaaliohjelmaan kuuluu kirjoitusvalmennusta sekä tarinankerrontakoulutusta. Lasten ja nuorten sarjakuvaleirillä muokataan oman suvun tarinoista sarjakuva. Amerikan siirtolaisuus -seminaarissa tarkastellaan siirtolaisuutta tutkimuksen, kirjallisuuden ja elämäntarinoiden valossa Nivalan Rockland-oopperan innoittamina. Festivaali huipentuu Tarinaniskennän SM-kilpailujen finaaleihin, johon osanottajat on valittu aluekarsintojen perusteella.  Voittaja on kymmenes tarinaniskennän Suomen mestari.

  Musiikkia Paanukirkossa on tunnelmallinen klassisen musiikin juhla, joka järjestetään arkkitehtonisesti ja akustisesti upeassa Kärsämäen Paanukirkossa. Paanukirkon konsertit ovat joka kerta tuoreita ja tulkinnat uusia, eikä samanlaista esitystä voi kokea missään muualla. Vuoden 2011 avajaiskonsertissa esiintyy sopraano Johanna Rusanen-Kartano yhdessä pianotaiteilija Antti Hotin kanssa. Lauantain draamallisessa esityksessä "Kaikki mitä rakastin" vuorottelevat näyttelijä Anja Pohjolalle kirjoitetut tekstit sekä Anna ja Janus Hanskin rakastetuimmat laulut vuosien varrelta. Lauantai-illan Klassisten Iltamien ohjelmassa on klassisen musiikin helmiä, improvisaatiota, ruokailua ja yhdessäoloa sekä savusauna. Iltamat järjestetään tunnelmallisessa Sydänmaankylän kyläkeskus Sykkeessä, joka on entinen kyläkoulu.

  Musiikkijuhlat päättyvät sunnuntaina puoliltapäivin järjestettävään Lasten konserttiin, jonka tuo klassista musiikkia tutuksi lapsiperheille hauskalla ja viihdyttävällä tavalla. Tähän konserttiin on vapaa pääsy.

Perinteitä kunnioittaen


  Keskipisteen monilla tapahtumilla on jo vuosikymmenten perinne. Ne ammentavat aiheensa ja teemansa alueen aidoista vahvuuksista, kulttuurista ja perinteestä. Erilaisten festivaalien lisäksi alueella järjestettävät monet kotiseutujuhlat saavat myös alueelta poismuuttaneet palamaan juurilleen nauttimaan kesäisestä tunnelmasta ja tapaamaan kotiseudun asukkaita.
Katso Keskipisteen tapahtumat ja niiden ajankohdat tapahtumakalenteristamme!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »