Nro 2-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Oulu, Nallikari, Meri Oulu, Hailuoto, Liminganlahti, Kierikkikeskus, Tiedekeskus Tietomaa


Talvista riemua Nallikarin jäällä. Kuva: Nallikarin Lomakylä

Pohjois-Pohjanmaa
vastakohtien maakunta

Pohjois-Pohjanmaan maakunta on kuin Suomi-neidon vyötärölle väljästi kiedottu huivi, jonka pää lepää leveänä neidon oikealla puolella. Alue liittää sulavasti yhteen pohjoisen ja eteläisen Suomen.


  Oulu ja muut Pohjois-Pohjanmaan suurimmat kaupungit sijaitsevat Pohjanlahden rannikolla. Lännessä maisemaa hallitsevat pohjalaiset lakeudet, mutta koillista kohti mentäessä mäkisyys kasvaa saavuttaen huippunsa itärajalla. Koillismaan alue on tunnettua lomailuseutua, jossa sijaitsevat Taivalvaaran ja Ruka-Kuusamon matkailukeskukset retkeilyreitteineen, hiihtolatuineen ja laskettelurinteineen.

Merellinen Oulu


  Maantieteellisesti Suomen keskipiste sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Alueen tärkein keskus on merellinen Oulu, joka on kehittynyt terva- ja lohikaupungista korkean koulutuksen, teollisuuden ja teknologian keskukseksi. Lukuisten kulttuuritapahtumien lisäksi matkailijoita houkuttaa Nallikarin upea hiekkaranta ja leirintäalue, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä Oulun ydinkeskustasta. Nallikarissa polskitaan ympäri vuoden, sillä rannan tuntumassa sijaitsee myös kylpylähotelli Holiday Club Oulun Eden.

  Meri Oulun kesäteatteri on lajissaan Suomen suurin. Teatterilla on Toppilan vanhassa telakkamiljöössä yli 2600 katettua katsomopaikka sekä lähes 1000 katettua ravintolapaikka. Kesällä 2011 estradilla nähdään komedia Alivuokralainen, jossa seurataan kahden poikamiehen, hyönteistutkija Pauli Bergströmin (Mikko Kivinen) sekä munuaiskirurgi Lauri Mustosen (Esko Roine) tapahtumarikasta elämää, kun kaksikon vuokraaman arvohuoneiston harmoniaa tulee häiritsemään uusi alivuokralainen. Näytelmän ensi-ilta on 15.7.2011.

Perämeren helmi

 
  Hailuoto on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Idyllinen Hailuoto sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Oulusta. Osa matkasta taitetaan kesäisin lautalla ja talvisin osan aikaa sinne pääsee jäätietä pitkin. Lauttaliikenne kulkee Oulunsalon niemen länsirannalta. Vakituisesti Hailuodon saarella asuu noin 1000 asukasta, mutta määrä lisääntyy kesähailuotolaisista, jotka asuttavat saaren 600 vapaa-ajan asuntoa.

  Saaren rikas luonto ja hyvin säilynyt talonpoikainen rakennuskanta tekevät siitä ainutlaatuisen. Hailuoto pitkine hienohiekkaisine rantoineen on suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Kauniin karujen maisemien lisäksi Hailuodon nähtävyyksiin kuuluvat Marjaniemen majakka, kalastajakylä ja tuulivoimalat.

Lintujen Liminka


  Ainutlaatuinen Liminganlahti tarjoaa upeat puitteet luontomatkailulle. Liminganlahti on Suomen arvokkain lintuvesi ja kansainvälisestikin tärkeä lintujen kerääntymisalue. Keväinen muuttolintujen saapuminen Liminkaan on mieleenpainuva elämys. Parhaimmillaan alueella lepää, pesii ja ruokailee satoja tuhansia lintuja kahlaajista laulujoutseniin ja merikotkiin. Limingassa voi nähdä myös uhanalaisia lajeja.

  Liminganlahden rannoille on rakennettu useita lintutorneja, ja kosteikkoalueelle johtavia pitkospuita. Retkeilijöitä varten on muun muassa nuotiopaikkoja. Liminganlahden etelärannalla sijaitsevassa luontokeskuksessa on 28 hengen majoitustilojen lisäksi kahvila-ravintola sekä kokous- ja näyttelytilat. Liminganlahden Ystävät järjestävät yhdessä WWF:n kanssa luontokeskuksesta lähteviä opastettuja linturetkiä. Vuosittain Liminganlahdella vierailee noin 20 000 kävijää.

Kivikaudesta nykytieteeseen

  Pohjois-Pohjanmaa on vanhaa asutusseutua. Yli-Iissä, Oulusta noin 60 km pohjoiseen, Iijoen pohjoisrannalla, on sijainnut jo 5000–6000 vuotta sitten laaja, kivikautinen asuinalue. Nykyään siellä toimii Kierikkikeskus. Keskuksen pysyvä arkeologinen näyttely esittelee alueen esinelöydöksiä ja tutkimushistoriaa. Auditoriossa esitetään sekä arkeologiasta kertovaa dokumenttia sekä lapsille suunnattua filmiä Aikamatka kivikaudelle. Kierikkikeskuksen kivikauden kylässä pääsee itse kokemaan, millaisia olivat kivikauden ihmisten asumukset ja arkiaskareet. Kesäisin opas kertoo elämästä muinaisina aikoina ja opastaa kivikautisissa taidoissa, esimerkiksi muinaisjousella ampumisessa tai yhdestä puusta veistetyllä ruuhella melonnassa. Kiventyöstöpaikalla voi kokeilla kivisen korun tai vaikkapa nuolenkärjen valmistamista.

  Nykypäivään ja tulevaisuuteen siirrytään Oulun kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevassa Tiedekeskus Tietomaassa, joka on kaikenikäisille suunnattu elämyksellinen vierailukohde. Tietomaa on Suomen ensimmäinen tiedekeskus. Sen teemanäyttelyt esittelevät eri tieteenaloja sekä tekniikkaa kiehtovalla ja viihdyttävällä tavalla. Näyttelyissä on yli 150 jännittävää kohdetta, joten vierailuun vierähtää helposti useampi tunti. Vuosittain avataan uusi teemanäyttely, joka on joko Tietomaan omaa tuotantoa tai vuokranäyttely.

  Tietomaa sopii hyvin korkeasta teknologiastaan tunnettuun Ouluun. Oulu tunnetaan ympäri Suomea myös Kärpistä ja Tervaleijonista. Kauppatorilla, Oulun kauppahallin edustalla seisoo yksi Oulun kuvatuimmista kohteista - Toripolliisi. Kansalaiskeräyksellä rahoitettu pronssinen patsas on pystytetty mahakkaiden ja leppoisien toripoliisien kunniaksi.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »