Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

26.04.2011

Risteilylle Repoveden kansallispuistoon


Risteilylle Suomen Kultareitille


Kymmenen metrin korkeudessa roikkuva Lapinsalmen riippusilta on matkailijoiden suosiossa, sillä kävely hiljaa huojuvalla sillalla on vaikuttava elämys.
  Suomen Kultareitti on yksi Suomen vanhimmista sisävesien risteilyreiteistä. Risteily tarjoaa rentoa tunnelmaa, haitarimusiikkia, kansallispuiston upeita järvimaisemia, kulttuuria ja historiaa.

 Orilammen Lomakeskuksesta lähtevä Tuuletar II on puinen vesibussi, johon mahtuu maksimissaan 130 matkustajaa. Vakioristeily kestää noin kolme tuntia. Vuoroajojen lisäksi ryhmille on tarjolla erilaisia tilausristeilyjä.

 Risteily alkaa Vuohijärveltä ja suuntaa Repovedelle kulkien läpi kapeikoiden ja salmien. Lapinsalmessa Tuuletar II alittaa Lapinsalmen riippusillan. Vesibussista on hyvä ihailla Repoveden jyhkeitä kallioseinämiä sekä jylhiä maisemia. Parhaat näköalat on Mustalamminvuoren näkötornista, josta hyvällä ilmalla on esteetön näköala melkein koko Repoveden alueen yli. Kävelymatka tornille ei sovellu huonojalkaisille.

  Alueen uittoperinteestä kertoo Kuutinlahden entisöity uittokanava. Kuutinkanavalla on pituutta 270 metriä ja se on rakennettu vuonna 1912. Viimeisen kerran tukit uivat rännissä 1968. Uittoränni kunnostettiin vuonna 1996 muistoksi uittohistoriasta.

  Vakioristeilyillä nautitaan nokipannukahvit Löppösen luolalla, Ruskiansalmen eteläpäässä. Luolan vasemmalta puolelta on vuonna 1978 löydetty lähes tuhoutunut kalliomaalaus. Maalauksesta jäljellä olevista kohdista tarkkasilmäiset voivat havaita kämmenkuvion sekä ihmisen ja hirven hahmoja.

  Vesibussissa matka sujuu mukavasti, sillä matkan varrella aluksen kapteeni ja nykyinen Orilammen isäntä Heikki Vesalainen kertoilee alueen historiasta ja taruista. Välillä ruoriin vaihtuu nuori kippari Jere Vesalainen, kun isä-Heikki laulattaa merimieslauluja haitarilla säestäen.

  Risteilyn viimeinen pysähdys on Mäntysaaressa, joka on yli 700 vuotta vanha saarihautausmaa. Pienen ja herkänkauniin hautausmaan keskellä on sankarihautoja, joissa lepää yksitoista kylän poikaa sekä yksi lotta. Tutustumaan pääsee myös Mäntysaaren pieneen valkoiseen kappeliin, joka on rakennettu vuonna 1910. Retki päättyy järvenselän toisella puolella sijaitsevan Orilammen Lomakeskuksen laituriin.

  Suomen Kultareitti -risteilyjä tehdään 10.6.-20.8.2011, jolloin joka keskiviikko, perjantai, lauantai ja sunnuntai Tuuletar II lähtee Orilammen Lomakeskuksen laiturista kello 14:10. Tilausristeilyt ovat mahdollisia toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Orilammen Lomakeskus

Eeva Oksman

« Takaisin