Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

26.04.2011

Rockland-ooppera Nivalan kesän kohokohta


Nivalan Rockland-ooppera kertoo siirtolaishistoriastaOopperaviikolla 7.-13.6.2011 Nivalan jäähallissa esitetään Jukka Linkolan säveltämää mainarioopperaa.  Jokilaaksojen Musiikkisäätiön toteuttaman Rockland-oopperan ensi-ilta on kesäkuun alussa ja luvassa on viisi näytäntöä ja kenraali. Ooppera oheisseminaareineen muodostaa monipuolisen ja houkuttelevan kokonaisuuden koko jokilaaksojen alueelle.

Rockland-ooppera perustuu sadan vuoden takaisiin tapahtumiin Michiganin osavaltion kuparikaivoksilla. Vuonna 1906 suomalaissyntyiset kaivosmiehet protestoivat heikkoja työoloja. Tapahtumat muuttuvat dramaattisiksi, kun kaksi suomalaista kuolee ja kolmas haavoittuu. Rockland-ooppera perustuu Alfred Laakson elämäntarinaan, joka on julkaistu 1960-luvulla eräässä työväenkalenterissa.

Jokilaaksojen Musiikkisäätiön taiteellinen johtaja Esa Ruuttunen toteaa, että valmiudet oopperan esittämiseen ovat loistavat.

– Meillä on hyvät solistit, ja työhön on päästy hyvissä ajoin. Rockland esitetään yhteistyössä Pine Mountain Music Festivalin kanssa, ja amerikkalainen ensi-ilta on Michiganin Houghtonissa kuukausi Nivalan esitysten jälkeen. Siellä hyödynnetään Nivalassa toteutettavan oopperan ohjausta ja lavastusta. Myös solistit ovat osittain samat. Kansainvälistä huomiota on tulossa näiden esitysten ja USA:sta saapuvien vieraiden kautta, Ruuttunen sanoo.

Rockland-oopperassa Ruuttusella on Alfred Laakson kertojan rooli. Merkittävissä rooleissa ovat hänen lisäkseen muun muassa sopraanot Tiina Vahevaara, Mia Heikkinen, baritonit Riku Pelo, Petri Pussila ja tenori Lassi Virtanen. Ohjaus ja libretto on Jussi Tapolan. Lavastuksen on suunnitellut Kari Junnikkala, puvut Anne Lasonpalo ja valaistus Timo Alhanen. Orkesteria johtaa Timo Hannula.

Rockland-oopperan näytännöt Nivalan jäähallissa 7.-13.6.2011:

Kenraali ti 7.6. klo 19
Kantaesitys to 9.6. klo 19

Muut näytökset:
pe 10.6. klo 19
la 11.6. klo 15
su 12.6. klo 15
ma 13.6. klo 19

Seminaareja ja konsertteja

Oopperaviikon monipuoliset oheistapahtumat tuovat jokilaaksojen alueelle lukuisia merkkihenkilöitä, tunnettuja taiteilijoita ja asiantuntijoita eri kulttuurin aloilta.

– Seminaarien laadinnassa on kiinnitetty huomiota siihen, että Pohjanmaalle saapuville oopperavieraille olisi tarjolla monipuolisia tapahtumia jokaisena näytäntöpäivänä. Seminaarien aiheet käsittelevät Rockland-teeman mukaisesti Amerikan siirtolaisuutta, kulttuuri-ilmastoa ja uskonnollisuutta sekä kaivosteollisuutta ja tietysti itse oopperaa. On kiinnostavaa kuulla, miten Rockland kehittyi ideasta oopperaksi, Ruuttunen toteaa.
Seminaarit ovat ohjelmassa ennen näytäntöjä. Oopperaviikolla on myös piano- ja viihdekonsertit.

Jokilaaksojen Musiikkisäätiö on Oulun eteläisellä alueella toimiva säätiö, joka edistää alueellista musiikki- ja kulttuuritoimintaa. Vuonna 2007 perustettu säätiö on tuottanut kaksi oopperaa: Joutilas mies vuonna 2008 ja vuonna 2009 Viimeiset kiusaukset. Rockland on vuonna 2007 perustetun Jokilaaksojen Musiikkisäätiön kolmas ooppera. Musiikkisäätiön toteuttamat oopperat ovat tuonet katsojia laajasti Nivalaan eri puolilta Suomea. Vuosittainen katsojamäärä on ollut yli 5 000 henkeä.

www.musiikkisaatio.fi

Eeva Oksman

« Takaisin