Nro 5-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Turku 2011, kulttuuripääkaupunki, Logomo, Turku 2011 -säätiö, ohjelma, näyttely

Kulttuurin ja taiteen avulla lisätään myös hyvinvointiaTervetuloa Eurooppa
- Turku kutsuu!

Turussa valmistaudutaan kulttuuripääkaupunkivuoden alkamiseen. Tunnelma tiivistyy h-hetken lähestyessä. Turku 2011-ohjelmalle odotetaan lähes kahta miljoonaa osallistujaa. Pian se alkaa!


  Kulttuuripääkaupunkivuoden aikana Turussa järjestetään tuhansia erilaisia tapahtumia lähes 150 hankkeen, tuhansien tekijöiden ja 200 vapaaehtoisen voimin. Avoimen hankehaun kautta saatiin 1006 erilaista ohjelmaehdotusta. Lopullisesta Turku 2011 –ohjelmasta peräti kolme neljäsosaa koostuu avoimen hankehaun tuloksista. Kulttuuripääkaupunkien historiassa tämä on ennätyksellisen suuri määrä ja kuvastaa Turku 2011 -prosessin lähtökohtia: avoimuutta ja laajaa osallistumista. Valtaosa vuoden ohjelmasta on ilmaista.

Mahtavat avajaiset

  Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisia vietetään 14.–16.1.2011 ja se on koko vuoden suurin yksittäinen tapahtuma. Konsertit ja koko perheen ohjelma keräävät yleisön keskustaan ja sunnuntaina juhlinta jatkuu kaupunginosissa ja ympäri maakuntaa.

  Yksi kulttuuripääkaupungin tärkeä periaate on eurooppalainen yhteistyö, joka toteutuu Turussa myös avajaisjärjestelyissä. Avajaisviikonlopun päätapahtuman rakentaa englantilainen Walk the Plank -ryhmä yhdessä paikallisten taiteilijoiden ja vapaaehtoisten kaupunkilaisten kanssa. Lauantai-illan mittavan esityksen tekemiseen osallistuu toista tuhatta turkulaista, ja sitä katsomaan odotetaan tuhansia ihmisiä.

  Avajaistapahtumasta haluttiin tehdä koko kansan juhla. Ja jotta se olisi nähtävissä ja koettavissa mahdollisimman laajalla alueella, se päätettiin järjestää ulkona, kelistä riippumatta. Upea spektaakkeli levittäytyy merikeskus Forum Marinumin edustalle, molemmin puolin Aurajoen rantaa sekä joen ylle. Luvassa on ilma-akrobatiaa, musiikkia, valoja, pyrotekniikkaa ja ilotulitteita.

  Huikean elämyksellisten esityksen teemana on viestintä. Tarina ammentaa sisältönsä Turun historiasta tähän päivään, viestitulista aina nykyaikaiseen telekommunikaatioon asti. Noin puoli tuntia kestävää esitystä voi seurata myös suorana lähetyksenä televisiosta, mutta tunnelma on ainutlaatuinen juuri Aurajoen rannoilla.

Logomossa tapahtuu koko vuoden

  Ulkoilmatapahtuman jälkeen avajaisia jatketaan sisätiloissa. Logomossa kello 19 alkavaan LogoMotion Turku 2011 Partyyn odotetaan tuhatpäistä yleisöä seuraamaan kotimaisten ja kansainvälisten huippunimien esityksiä. Mukana ovat muun muassa turkulaiset kiintotähdet Michael Monroe sekä Tommi Läntinen, jolla on vieraanaan Suurlähettiläiden Jussu. Lavalla nähdään myös suomalaisen pop-rockin legenda Hector, jazzorkesterit Jukka Eskola Quintet sekä turkulainen TSMO Big Band, soul-jazzmuusikko Tuomo Prättälä, laulaja Emma Salokoski, Paleface ja vielä heviklassikoita versioiva Turun Nuoren Teatterin 1827 Infernal Musical. Kello kahteen asti jatkuvan, energiaa pursuavan illan päättää brittiläisen soulfunkin kärkinimi The Brand New Heavies. Mukana ovat myös Jori Hulkkonen sekä dj:t Borzin ja Esko Routamaa.

  Vain 700 metrin päässä Turun torilta sijaitseva Logomo rakentuu vanhaan rautateiden konepajaan, jonka kunnostus valmistuu sopivasti kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisiin. Niiden jälkeen Logomo on auki viikon jokaisena päivänä aina 18.12.2011 asti. Logomon lähes 9 000 neliömetriä täyttyvät pitkäkestoisista näyttelyistä ja suuren mittaluokan esityksistä, kuten erilaisista näytelmistä, oopperoista, konserteista ja taide-elämyksistä. Satamanpuoleiseen länsipäätyyn tulee viisi suurnäyttelyä ja itäpäätyyn puolestaan rakennetaan esitystila ja katsomo 1 200 ihmiselle. Lisäksi tiloihin rakennetaan kahvila sekä 2011-kauppa.

  Vuoden 2011 aikana Logomo odotetaan kävijöitä noin 150 000.

Eläydy Turun historiaan!

  Yksi Logomon näyttelyistä, vaikuttava Tuli on irti! -näyttely, rakentuu noin 1200 neliömetrin tilaan. Näyttely on toteutettu Heurekan ja Turun museokeskuksen yhteistyönä. Suurien kohteiden kautta se kertoo tulen aiheuttamista tuhoista ja sen vaikutuksista katukuvaan.

  Turku palaa -kohde kertoo Turun palon 1827 leviämisestä kaupunkikuvassa. Kohdetta varten Heureka rakennuttaa näyttelytilaan teatterihuoneen, jonne sijoitetaan katsomo ja pienoismalli Turusta. Pienoismalli kertoo teatterisavu- ja valoefektein palon etenemisen. Neljän minuutin pituisen esityksen aikana pienoismallin takana olevalle valkokankaalle heijastetaan animaatio, joka nostaa esille yksityiskohtia palon etenemisestä ja katastrofin aikaisesta ihmisten säikähdyksestä mutta myös neuvokkuudesta. Pienoismalli on kooltaan noin 10 m sivunsa. Kohde on yksi näyttelyn suuritöisimmistä rakenteista – myös sisällöltään.

  Toinen näyttelyn massiivinen kohde on Tiirikkalankuja, joka sijaitsi Aurajoen varrella (nykyinen Linnankatu 1) ennen Turun paloa. Nyt kuja rakennetaan näyttelyyn mahdollisimman hyvin olemassa ollutta kujaa mukaillen. Noin 20 metriä pitkä kuja kertoo 1800-luvun alun elämästä. Kuja täyttyy äänistä ja illan hämärästä tunnelmasta, kävijä pääsee kurkistamaan leipuri Wahlgrenin saliin ja tasapainottelemaan mukulakivetyksellä. Palanutta kujaa varten Heureka rakennuttaa kujan varren talot ja polttaa ne osittain, sekä siirtää hiiltyneen kujan näyttelytilaan.

  Kulttuuripääkaupunkiohjelman avulla EU haluaa lisätä Euroopan kansalaisten vuorovaikutusta sekä esitellä Euroopan kulttuurien rikkautta ja moninaisuutta. Turun kulttuuripääkaupunkivuosi antaa perinnöksi Euroopalle esimerkiksi malleja siitä, miten kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia tai millaisia uusia yhteistyömuotoja kulttuurin ja tieteen välille voidaan synnyttää. Paikallisesti vuosi 2011 lisää kaupungin viihtyisyyttä sekä vahvistaa alueen kulttuurielämää ja -osaamista.

  Turun kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksesta vastaa Turku 2011 -säätiö Turun kaupungin toimeksiannosta. Vuoden 2011 kulttuuritarjonnan runsaus ja kirjo ovat Turun lahja paitsi turkulaisille myös kaikille suomalaisille ja kauempaakin Turkuun matkaaville. Turussa tapahtuu, joka päivä.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »