Nro 5-2010
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Rokua, luonto, geopark, Suppa, retkeily, retkeilyreitti, kansallispuisto

Rokua tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia ulkoiluun


Rokuan Geoparkin 8 kilometrin mittaisella geopolulla on yhdeksän opastetaulua. Polku on merkitty maastoon maalimerkein ja viitoin. Reitin varrella on myös taukopaikkoja, joissa voi tulistella kodassa, sekä järviä, joissa voi uida. Paras lähtöpaikka polulle on Opastuskeskus Suppa. kuva: Vesa Krökki

Virtaa luonnosta

Rokua on oiva paikka rauhoittua ja ihailla luontoa tai vaikkapa nostaa kuntoa kovavauhtisella liikunnalla. Sen luonto muodostuu harjuista ja jääkauden synnyttämistä harjukuopista, kangasmetsistä, jäkälämatoista, vanhoista männiköistä, muinaisista rantavalleista ja lukuisista pikkujärvistä tarjoten monipuoliset mahdollisuudet tehdä, harrastaa ja nauttia. Rokualla voi patikoida, retkeillä ja kalastaa sekä hiihtää ja kelkkailla. Yöpyä voi tasokkaasti hotellissa tai erilaisissa loma-asunnoissa, joita Rokualla on korkeatasoisista huviloista kodikkaisiin mökkeihin. Lähialueella on myös leirintäalueita ja maatilamatkailutiloja.


  Opastuskeskus Suppa tarjoaa alueen matkailuinfoa ja sen kautta voi varata majoitus- ja ohjelmapalveluja. Supassa on mm. Rokuan alueesta kertova näyttely, kahvio, pieni matkamuistomyymälä sekä vuokrattavia kokoustiloja ja saunoja.

Patikkaretkelle oman taitotason mukaan

  Rokuan alue soveltuu hyvin päivän tai parin mittaisiin patikkaretkiin. Rokualla on noin 57 km merkittyjä retkeilyreittejä, jotka on merkitty maastoon opasteviitoilla ja väreillä. Patikointireitit ovat vaikeusasteeltaan helppoja tai keskivaativia. Ulkoilureittien varrella on rakennettuja taukopaikkoja, joissa on yleensä laavu tai kota, avotulentekopaikka, polttopuut ja kuivakäymälä.

  Reittien lähtöpisteitä ovat mm. Opastuskeskus Suppa, Rokuan kansallispuiston pysäköintialue Keisarintien varrella, Rokua health & spa, Hotelli Rokuanhovi ja Rokuan leirikeskus. Retkien suunnittelu ja toteutus onnistuu parhaiten retkeilykarttojen avulla, joita voi ostaa alueen majoitusyrityksistä sekä Opastuskeskus Supasta. Rokualla liikuttaessa tulee käyttää merkittyjä polkuja, sillä jäkäläkankaat ovat erityisen herkkiä tallaukselle.

Upeat ladut kutsuvat

  Talviaikaan Rokuan vaaramaisemassa kiertelevät huolletut, erinomaiset hiihtoladut. Rokualla on hiihtoreitistöä yhteensä noin 70 km, joista valtaosaa hoidetaan latukoneella. Valaistuja latuja on 6 km. Hiihtoreittien varrella on nuotiopaikkoja, joten kauniina aurinkoisena talvipäivänä voi pysähtyä laavulle tai kodalle keittämään nokipannukahvit ja paistamaan makkaraa.

  Lähtöpisteissä on myytävänä latukarttoja. Opastuskeskus Supasta voit myös sen aukioloaikana vuokrata hiihtoretken ajaksi vaatekaapin ja käydä suihkussa ja saunassa. Rokua health & spa tarjoaa hiihtäjille monipuolisia palveluja hiihtopäivän lomaan.

  Rokuan hiihtostadionin ympärillä on myös kansainvälisesti kilpailukykyiset, koneellisesti hoidetut kilpaladut vaativankin huippu-urheilijan harjoittelua varten.

Rokua Geopark – Suomen ensimmäinen ja maailman pohjoisin

  Rokua Geopark kattaa 1326 km² laajuisen alueen, joka ulottuu Muhokselta Manamansaloon. Jo vuonna 1956 perustettiin Rokuan kansallispuisto suojelemaan Rokuan luonnontilaisia jäkäläkankaita ja erikoisia geologisia piirteitä. Kansallispuisto yltää kahden kunnan alueelle ja on maamme tärkein karukkokankaiden suojelualue. Nyt Rokua kansallispuistoineen, Oulujärvi ja Oulujokilaakso ovat myös osa maailmanlaajuista Geopark-verkostoa, sillä 1.10.2010 Euroopan Geopark-verkosto hyväksyi Rokua Geoparkin jäsenekseen.

  Geopark on UNESCOn suojeluksessa oleva ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkosto. Rokua Geoparkin vahvuuksia ovat erinomaisesti näkyvä ja tulkittu jääkauden perintö, runsas matkailun palvelutarjonta hyvine majoitusmahdollisuuksineen, Rokuan kansallispuiston, Oulujärven ja muun alueen runsaat ja monipuoliset ulkoilureitit sekä erityisesti vahva alueellinen tuki jäsenyydelle.

  Tällä hetkellä Geopark-verkostossa on yhteensä 77 kohdetta, joista 42 on Euroopassa ja 24 Kiinassa. Pohjoismaissa on Suomen lisäksi vain kaksi muuta Geopark-kohdetta, molemmat Norjassa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »