Nro 5-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Kymenlaakso, Pyhtää, Kaunissaari, kalastajakylä, Saaristolaismuseo, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, Valmuskan kansallispuisto, kansallispuisto

SaaristolaisidylliäKesäparatiisi houkuttelee
lomanviettäjiä Pyhtäälle

Tunnin merimatkan päässä Kotkasta sijaitseva Pyhtään Kaunissaari muodostaa ihanteellisen kesäparatiisin veneilijöille ja muille lomanviettäjille. Matkailijoita houkuttelee saarelle erityisesti pitkät hiekkarannat sekä saaren eteläkärjessä sijaitseva viehättävä kalastajakylä, jonka vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta. Kalastajakylä punaisine ranta-aittoineen on säilynyt elämäntyyliltään ja rakennuksiltaan aitona.


  Kaunissaaren Saaristolaismuseossa kävijät voivat tutustua entisaikojen saaristolaiselämään. Saaren omaleimaista elämänmuotoa esitellään siellä esineiden ja esimerkkien kautta.

  Kaunissaareen kulkee kesäkuukausina säännöllinen vuoromoottoriliikenne Kotkan Sapokasta sekä Pyhtään kirkonkylästä. Saareen voi saapua myös omalla veneellä, sillä siellä toimii Pyhtään kunnan ylläpitämä vierasvenesatama. Kaunissaaresta löytyy myös kauppa, matkamuistopuoti, kahvila, ravintola sekä majoituspalveluja.

Arktisia vesilintuja ja kahlaajia

  Kaunissaaren eteläpuolella sijaitsee toinenkin kohde veneilijöille, nimittäin Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, johon kuuluu Itäisen Suomenlahden rannikkokuntien uloin saaristo, yhteensä noin sata saarta ja luotoa. Kansallispuisto tunnetaan erityisesti sotahistoriastaan sekä monipuolisesta linnustostaan. Mustaviirissä ja Ristisaaressa on edelleen nähtävissä sodanaikaisia rakennelmia. Mustaviiri on tunnettu myös jatulintarhastaan. Lisäksi siellä on Struven kolmiomittausketjun mittauspiste. Lintuharrastajille paras vierailuajankohta on toukokuun loppu, kun kansallispuiston taivaan täyttävät sadattuhannet arktiset vesilinnut ja kahlaajat, jotka ovat matkalla kohti pohjoisia pesimäseutujaan.

  Sisämaassa, Pyhtään ja Kotkan rajalla, sijaitsee toinen merkittävä luontokohde, Valkmusan kansallispuisto, joka muodostaa täysin erilaisen luontokokonaisuuden, sillä se koostuu kansainvälisestikin arvokkaista suoalueista. Kansallispuiston alueella esiintyy yli 30 erilaista suotyyppiä. Suot ovat kuuluisia runsaasta perhos- ja lintulajistostaan, joka sisältää useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja.

  Valkmusan kansallispuistossa kulkee lyhyt luontopolku, joka on pitkospuilla varustettu rengasreitti. Talvisin kansallispuistoon voi tutustua myös hiihtämällä. Luontopolun varrella on luontotorni, josta aukeaa näköala laajalle suoalueelle.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »