Nro 5-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kymenlaakso, Kouvola, Arboretum Mustila, Arboretum, Mustila, viinitila, teatteri, näytelmä, Iitti

Mustilan metsäpuistossa riittää nähtävää ympäri vuoden.


Arboretum Mustila tunnetaan parhaiten alppiruusuistaan.

Metsän siimeksessä

Kouvolassa yksi suosituimpia kohteita on pohjoismaiden huomattavin metsäpuisto Arboretum Mustila, jonka 120 hehtaarin puistoalueella kasvaa lähes sata erilaista havupuulajia, noin 150 lehtipuulajia sekä satoja koristepensas-, köynnös- ja perennalajeja.


  Arboretumin perusti valtioneuvos A.F. Tigerstedt vuonna 1902. Puiston perustamisen syynä oli pelko puutavaran loppumisesta Suomessa tehostuneen puunjalostusteollisuuden vuoksi. Arboretum toimi paikkana, jossa kehitettiin metsätalouden tarpeisiin uusia puulajeja. Tigerstedt istutti ensimmäiset puut Mustilan Pohjoisrinteeseen. Hän istutti sinne muun muassa kontortamäntyjä sekä douglaskuusia, sillä niitä pidettiin erittäin lupaavina puulajeina.

  ― Mustilan puulajeista näyttävimpiä ovat douglaskuuset, jotka ovat kaksi tai kolme kertaa suurempia kuin suurimmat kotimaiset puut. Tarvitaan kolmen ihmisen käsivarret ennen kuin kädet yltää rungon ympäri, tirehtööri Maria Tigerstedt kertoo.

  Arboretum Mustilassa kasvaa myös komea Tammimetsä. Sieltä löytyy muun muassa Mustilan vanhin vaahtera, joka on pitkälti yli 200-vuotias. Parhaiten Arboretum Mustila tunnetaan kuitenkin alppiruusuistaan, joita kasvaa puiston Alppiruusulaaksossa. Erilaisia alppiruusulajeja löytyy yhteensä noin 30. Niistä tärkeimpänä pidetään mustilanalppiruusua, joka on kestävyytensä ansiosta toiminut lähes kaikkien Suomessa jalostettujen alppiruusujen kantaäitinä.

Maistiaisia Joulupuodista

  Arboretum Mustila on näyttävimmillään kesäisin, mutta katseltavaa riittää myös talviaikaan.

  ―Puistossa kulkee ympäri vuoden polkuverkosto. Merkittyjä reittejä yhdistelemällä voi kulkea pisimmillään jopa kymmeniä kilometrejä ilman, että täytyy kahta kertaa kulkea samaa polunpätkää. Lumitilanteen salliessa teemme puistoon myös latuja.

  ― Erityisesti havupuut pääsevät oikeuksiinsa talvella, kun kukat eivät vedä huomiota puoleensa. Arboretumissa kasvaa runsaasti jyhkeätä erikoispuustoa. Kotimaiset puut ovat satoja vuosia vanhoja ja istutetuistakin puista vanhimmat yli satavuotiaita.

  Arboretum Mustilan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Mustilan viinitila, joka valmistaa käymisteitse alle 13%:n marja- ja hedelmäviinejä sekä liköörejä. Viinivalikoima kattaa valkoviinit, punaviinit ja roseeviinit. Viinitilan tuotteita voi hankkia Viinipuodista, joka on avoinna yleisölle keväästä syksyyn sekä talviaikaan tilauksesta. Niitä voi käydä maistelemassa Viinituvassa, joka on Viinipuodin pihapiirissä sijaitseva pieni anniskeluravintola.

  Joulusesongin aikaan Viinipuoti muuttuu Joulupuodiksi, jossa on esillä lukuisten paikallisten kädentaitajien töitä sekä herkkuja ja lahjatavaraa. Asiakkaille tarjoillaan glögiä sekä maistiaisia myynnissä olevista elintarvikkeista.

Rakkautta ja salaisuuksia

  Kouvola tarjoaa nähtävää myös kulttuurinnälkäisille. Kouvolan Teatterin talven ja kevään ohjelmistoon sisältyy muun muassa musikaaliuutuus Rebecca sekä lämmin komedia Viimeinen sikari. Rebecca on kertomus rakkaudesta ja salaisuudesta, ja sen tapahtumat sijoittuvat tarunhohtoiseen Manderleyn kartanoon. Tarinan keskiössä on kartanonisäntä sekä nuori palvelustyttö, jonka kartanonisäntä on vienyt vihille lomamatkallaan. Tuoreen avioparin elämään ilmaantuu kuitenkin ongelmia, sillä Manderley pitää sisällään salaisuuksia, jotka uhkaavat tuhota vasta löydetyn onnen.

Rebecca jatkaa myös kevään ohjelmistossa, kuvassa näyttelijä Tytti Vänskä. (Kuva: Marja Seppälä)

  ― Kyseessä on rakkaustarina ja musiikillisesti hieno kokonaisuus, jonka toteutus on onnistunut hyvin. Juttu vangitsee katsojat, koska se on paitsi romanttinen, myös hieman jännärimäinen. Esityksestä onkin tullut todella suosittu, kertoo tyytyväinen teatterinjohtaja Henrik Timonen.

  Kouvolan Teatterin toinen suosittu näytelmä on kotimainen uutuus Viimeinen sikari, joka kertoo salaisista paheista sekä täydellisestä päivästä, joka päätyy miltei skandaaliin. Komedian pääosassa on pitkään naimisissa ollut eläkeläispariskunta, jonka tasalaatuisessa suhteessa suurimmat ongelmat aiheutuvat pienistä paheista, kunnes paljastuu jotain paljon järisyttävämpää.

  ― Viimeinen sikari on komedia, mutta samalla puhutteleva näytelmä. Se kertoo vanhenevista ihmisistä, jotka käyvät läpi elämäänsä. Näytelmä antaa katsojille ajateltavaa positiivisessa mielessä. Siinä nousee esiin ihmissuhteita sekä yllätyksiä jotka vavisuttavat vakiintunutta liittoa. Näytelmä muistuttaa siitä, että elämä on rajallinen.

  Teatterimatkalla kannattaa pistäytyä hakemassa tuliaisia Kouvolan keskustan tuntumassa sijaitsevasta Kaunisnurmen museo- ja käsityöläiskorttelista. Suurin osa alueen puutaloista rakennettiin alun perin veturinkuljettajien asunnoiksi 1900-luvun alussa. Miljöö on säilytetty muistona Kouvolan rautatieläisten historiasta. Matkailijat löytävät sieltä kiinnostavia museoita sekä käsityöläisten ja taiteilijoiden työpajoja ja myymälöitä. Reissun päätteeksi voi poiketa Kouvolan kupeessa sijaitsevan Iitin idyllisessä kirkonkylässä.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »