Nro 5-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Lappeenranta, Saimaa Gardens, Holiday Club Saimaa, m/s Brahe, loma-asuntomessut

Kansainvälinen Lappeenranta katsoo rohkeasti tulevaisuuteen


Ilmakuva Saimaa Gardensin alueelta elokuulta 2010. Kuva: Raimo Suomela

Lehmusten kaupunki
ei lepäile laakereillaan

Kulttuuriltaan ja tieteeltään rikas yliopistokaupunki Lappeenranta hersyy naurua, ystävällisyyttä ja avoimuutta.


  Lappeenranta on aina ollut kansainvälinen kaupunki, ja sitä perinnettä vaalien kaupunki on avannut väylänsä paitsi itään, myös muualle Eurooppaan: Ryanair ja airBaltic lentävät säännöllisesti Lappeenrannasta vieden suomalaisia maailmalle, mutta myös turisteja tuoden. Lappeenranta on saavuttamassa merkittävää asemaa Suomen matkailussa – siitä pitävät huolen johdonmukainen sitoutuminen turisteihin ja alueen ennakkoluuloton ja pitkäjänteinen kehittäminen.

Saimaa Gardens matkailun veturina

  Lappeenrannan matkailun veturiksi on muodostumassa lähivuosina rakentuva Saimaa Gardens, nykyaikainen ja Suomen oloissa ainutlaatuinen matkailu-, hyvinvointi-, elämys- ja innovaatiokeskittymä. Saimaan rannalle, Rauhan ja Tiuruniemen alueelle nousee matkailukohde ja virkistysalue, jollaista ei Suomessa ole toista. Alue on kooltaan 300 hehtaaria, ja sille ollaan parhaillaan rakentamassa palvelukokonaisuutta, johon kuuluu mm. hotelli, loma-asuntoja, golf-kenttä, ulkoilualueita ja ostosmahdollisuuksia.

  Saimaa Gardens jatkaa pitkää lappeenrantalaista kylpylä- ja hoitokulttuuria. Alue sijaitsee Saimaan rannalla luonnonkauniilla paikalla, jolla on vahva kylpylä- ja hotellitausta alkaen jo 1800-luvulta. Se sijaitsee loistavalla paikalla, jonka vaikutuspiirissä on lähes kahdeksan miljoonaa asukasta. Suomessa lähimmät Lappeenrannan lisäksi alueen läheltä löytyy myös Imatran keskusta ja Pietari on ainoastaan 215 km matkan päässä. Alueesta odotetaankin Lappeenrannalle merkittävää matkailuvalttia.

Holiday Club Saimaa – pala Amerikkaa Saimaan rannalla

  Saimaa Gardensin alueen vetonaulaksi tulee Holiday Club Saimaa – 221 huoneen kylpylähotelli, jonka konsepti on Suomessa ennennäkemätön. Kylpylä-, hotelli- ja ravintolatoimintojen lisäksi Holiday Club Saimaahan rakentuu täydellinen lomakeskus, johon sijoitetaan mm. monitoimiareena, vesipuisto, golf-kenttä, keilahalli ja kokonainen wellnes-siipi erilaisille hemmotteluhoidoille.

  Hotellin lisäksi Holiday Club rakennnuttaa Saimaa Gardensin alueelle eritasoisia vapaa-ajan asuntoja aivan kylpylän välittömään läheisyyteen.

  Holiday Club Saimaan kustannusarvio on huikeat 64 miljoonaa euroa. Hanke käynnistyi jo vuonna 2007, ja rakentaminen päästiin aloittamaan viime keväänä. Kylpylähotellin avajaisia vietetään syksyllä 2011.

Hyvää oloa ja elämyksiä

  Saimaa Gardensiin on suunniteltu kattavaa wellness-toimintaa eli hemmottelu- ja liikuntapalveluita kaikille ikäryhmille. Suunnitelmissa ei ole unohdettu myöskään shoppailua, vaan ajatuksissa on rakentaa alueelle ostosmaailma, joka koostuisi erilaisista outlet- ja erikoistavaramyymälöistä.

  Saimaa Gardensiin kuuluvalle Kohoniemen alueelle valmistuu täysimittainen, 18-reikäinen golfkenttä ratoineen ja lähipeluualueineen. Kentän oheen valmistuu lisäksi 9-väyläinen pitch & put -kenttä lasten ja muiden golfaloittelijoiden tarpeisiin.

  Alueelle tehdään lukuisia ulkoilu- ja virkistysreittejä, jotka liitetään osaksi Imatran Ukonniemen alueen reitistöä. Myös Saimaa Gardensin rannat ovat pääosin yleisessä virkistyskäytössä, ja Rauhan satamatorin rantaan rakennetaan huvivenesatama. Ensimmäisessä vaiheessa satamaan on jo valmistunut 50 venepaikkaa ja tarvittavat veneilijöiden peruspalvelut. Satamaan on tulossa laiturit myös matkustaja- ja risteilyaluksille.

Asuntomessut upouudelle alueelle

  Kesän 2012 loma-asuntomessut päästään pitämään upouudella Saimaa Gardensin alueella, mikä varmasti lisää alueen houkuttelevuutta. Messualue rakennetaan Vipelen alueelle, Rauhan ja Tiuruniemen tuntumaan, ja sillä on 25 tonttia, joista viisi on rannalla.

  Saimaa Gardens valikoitui messualueeksi, koska se on hyvä esimerkki tulevaisuuden loma-asuntoalueesta ja erinomainen perhelomakohde. Siellä yhdistyvät upea luonto ja ympärivuotiset palvelut kuten kylpylä, ravintolat, liikuntapaikat ja uimarannat. Lisäksi alueen tiivis rakentaminen on ekologista ja Lappeenrannan sekä Imatran kaupunkikeskustat sijaitsevat lähietäisyydellä.

  Messujen teemoiksi on alustavasti kaavailtu loma-asumista palvelujen äärellä, energiaratkaisuja ja kesäajan harrastuksia.

Vanhan ajan laivatunnelmaa m/s Brahella

  Lujaa uskoa lappeenrantalaisen matkailuelinkeinon kasvuun kuvastaa myös paikallinen matkatoimisto Matkaverkko, joka osti kesällä legendaarisen matkustajalaiva m/s Kristina Brahen. Laivan uusi kotisatama on Lappeenrannassa, johon se saapui syyskuun lopulla. Lappeenrannasta alus tekee pitkiä risteilyjä Saimaalle uuden nimen, m/s Brahen alla. Ensimmäiset Saimaan-risteilyt tehdään m/s Brahella jo marraskuussa, ja pikkujouluaikana alus on ahkerassa käytössä vieden pikkujouluporukoita juhlimaan Saimaalle.

  M/S Brahe on Suomen suurin sisävesilaiva. Siinä on yhteensä 57 hyttiä ja viisi eri hyttiluokkaa neljällä eri kannella. Vuodepaikkoja laivalla on yhteensä 128.

  Laivalla on ainutlaatuinen historia. Vuonna 1943 Chicagossa saattaja-alukseksi rakennettu m/s Kristina Brahe ylitti Atlantin sodan aikana tiettävästi kertaalleen Yhdysvaltain lipun alla. Alus on toiminut olemassaolonsa aikana mm. sukellusvenekorvettina, matkustaja-autolauttana ja postilaivana. Suomeen laiva ostettiin vuonna 1971, ja sai tuolloin kotipaikkansa Ristiinan mukaan nimekseen m/s Kristina Brahe. Neitsytmatkansa Suomessa m/s Kristina Brahe suoritti toukokuussa 1975.

  Vaikka alusta on vuosien varrella korjattu ja modernisoitu, sen tyyli ja aidot materiaalit ovat säilyneet näihin päiviin saakka. M/s Brahen viehätys onkin nimenomaan vanhan hyvän ajan laivatunnelmassa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »