Nro 5-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Imatra, Riitta Uosukainen, valtioneuvos, Saimaa


"Harvassa ovat naisten nimikkopatsaat! Tunnen syvää myötätuntoa Larin Paraskea kohtaan", sanoo Riitta Uosukainen. Kuva: Joni Rantasalo

Erikoishaastattelussa valtioneuvos Riitta Uosukainen

1. Mitä Etelä-Karjala merkitsee Teille, valtioneuvos Riitta Uosukainen?

Etelä-Karjala on identiteettini tyyssija ja psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti akkujen lataamispaikka.

2. Olette suosittu puhuja ja kysytty vieras. Kuinka paljon ja miten liikutte työmatkoilla Suomessa?

Vierailen "matkapuhujana" ainakin kerran viikossa eri puolilla Suomea. Liikun omalla autolla; tosin puolisoni ajaa.

3. Minkälaisiin kohteisiin haluatte tutustua matkaillessanne Suomessa?

Minulle esitellään kaikkialla parasta paikkakunnalla. Suomi on ihana maa, ja pidän paljon maakunnistamme ja murteistamme.

4. Onko joku paikkakunta tai kohde yllättänyt erityisen positiivisesti matkoillanne? Millä tavalla?

Olen ihastunut Kotkassa Merikeskus Vellamoon ja Suomen Puuvenekeskukseen, mutta hämmästynyt en ole. Kotka on minun merikaupunkini, koska pikkutyttönä näin siellä meren ensimmäisen kerran.

5. Minkälaisesta lomasta nautitte ja missä vietätte mieluiten lomanne Suomessa?

Rakastan aurinkoa, luontoa, liikuntaa, lukemista, läheisiä lähimmäisiä, sienestystä, lähiruokaa. Ehdoton lomapaikkani on siksi kesämökkimme Ruokolahden Utulassa. Siellä elpyy nopeastikin.

6. Mitä esittelette vieraillenne Etelä-Karjalassa?

Vien Imatralla vieraani toisaalta Ukonniemeen, toisaalta arkkitehtuurikierrokselle katsomaan Usko Nyströmin piirtämää Imatran Valtionhotellia, Alvar Aallon Kolmen Ristin kirkkoa, Elsi Borgin Immolan funkisvaruskunta, Väinö Vähäkallion Kaukopään funkisaluetta, Einari Teräsvirran Urheilutaloa, Arto Sipisen Kaupungintaloa ja Kulttuurikeskusta, Käpy ja Simo Paavilaisen Mansikkapaikkaa ja Virastotaloa sekä Ilmo Valjakan Valtionhotellin lisärakennusta. Kierrosta laajentaisin Lappeenrannan linnoitukseen ja satamaan sekä jokaisen pitäjän kirkonseutuun.
Imatra on helmi: Vedestä voimaa, puusta paperia, romusta rautaa, mestareiden herkkuja, musiikkia ja rajatonta rakkautta. Siinä on tämän paikan henki, jota semiootikot ovat ansiokkaasti selvittäneet.

7. Miksi veisitte vieraanne Ukonniemeen?

Vien Imatralla vieraani toisaalta luontoon, toisaalta rakennettuun ympäristöön. Ensin menemme Ukonniemeen Saimaan rannalle, missä upea ja polveileva harjumaasto on ihana kesin ja talvin. Siellä on kylpylämmekin, ja sieltä alkaa tuleva Saimaa Gardens -alue. Luontoa edustaa myös Vuoksen virta ja Imatran koski, Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys.

8. Olisiko teillä opas mukana arkkitehtikierroksella, vai opastatteko itse kierroksen? Miksi valitsitte juuri nämä kohteet?

Arkkitehtuurikierroksen opastan ihan itse. Esittelemäni kohteet kertovat, että Imatralla on ollut vuodesta 1903 lähtien jokaisella vuosikymmenellä valtakunnan huippuarkkitehtuuria edustava rakennettu kohde. Kiinnostavat miljööt seuraavat toisiaan. Koska kaupunki on laaja, kohteet on aihetta esitellä erikseen, sillä muuten niistä ei tiedetä.

9. Teillä on koti Imatralla ja ”leikkikoti” – kuten asian ilmaisitte – Helsingissä. Valokuvaus sovittiin Helsinkiin, jossa halusitte tulla kuvatuksi Larin Paraskeen patsaalla. Miksi valitsitte tämän kuvauspaikan?

Larin Paraske on Karjalankannaksen edustaja keskellä Helsinkiä. Inkerin Lempaalassa ja Sakkolan Vaskelassa elänyt runonlaulajaihme on ansainnut patsaan aivan omalla nimellään. Harvassa ovat naisten nimikkopatsaat! Tunnen syvää myötätuntoa Larin Paraskea kohtaan.

10. Minkälainen on tyypillinen eteläkarjalainen vai onko sellaista?

Eteläkarjalainen on karjalainen, minkä näkee toreilla ja turuilla ja tapahtumissa: avoin, vilkas, hetipuheinen, osaa itkeä ja nauraa.

11. Miten kiteyttäisitte Imatran kolmeen sanaan?

Vuoksi, Saimaa ja raja.
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »