Nro 2-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Lapuan Kankurit, Lapua, tekstiili, pellava, kutomo, Vanha Paukku, tehtaanmmymälä

Tehtaanmyymälät


Toimitusjohtaja Esko Hjelt, neljännen polven kankuri, pellavafroteekoneen äärellä.

Rakkaudesta
luonnonkuituihin

Kaikki Lapuan Kankureiden tuotemerkillä varustetut tekstiilit suunnitellaan, valmistetaan ja viimeistellään Lapuan kutomossa.


  – Intohimomme on suunnitella ja valmistaa puhtaista luonnonkuiduista; pellavasta, puuvillasta ja villasta, skandinaavisen kodin tunnelmaan sopivia laadukkaita tekstiileitä, joissa yhdistyvät toimivuus, kestävyys sekä puhdaslinjainen suomalainen tekstiilisuunnittelu, sanovat Jaana ja Esko Hjelt.

  Suomen suurin pellavakutomo on nykyaikainen Jacquard-kutomo, joka hakee tuotteidensa ideat tämän päivän ihmisten tarpeista, kunnioittaen vahvaa suomalaista tekstiiliperinnettä. Kutomon tuotteet ovat taidonnäytteitä siitä, miten perinteisiin sidottu pellava taipuu suunnittelijoiden työpöydällä huomispäivän klassikoiksi. Perheyritystä johtaa jo neljännen sukupolven kankuri Esko Hjelt vaimonsa Jaanan kanssa.

  Lapuan Kankureiden pellavatekstiilit on ainoana suomalaisena hyväksytty eurooppalaisten Master of Linen -pellavatuotteiden arvostettuun joukkoon. Tuotesuunnittelun lisäksi yrityksen tärkeimpiä voimavaroja ovat ammattitaitoinen henkilökunta ja ajanmukainen konekanta.

  – Ympäristön huomioiminen on myös luonnollinen osa kutomomme toimintaa, mm. ekologisia materiaalivalintoja, valvottua tuotantoa ja kestäviä tuotteita, kertoo Jaana Hjelt yrityksen toimintaperiaatteista.

Tehtaanmyymälä Vanhassa Paukussa

  Ajaton muotoilu ja käsin kosketeltava laatu ovat tehneet Lapuan Kankureiden tuotteista muun muassa haluttuja lahjoja. Luonnon aiheet, värit ja materiaalit ovat tekstiilien yhteinen nimittäjä. Tehtaanmyymälä on jaettu kolmeen alueeseen; Sauna & Spa, Olohuone ja Keittiö. Myymälän tunnelma on viihtyisän kodikas tuoleineen ja keinutuoleineen, joihin voi rauhassa istahtaa ostosten lomassa. Vuodenaikojen vaihtelut vaihtavat myymälän värimaailmaa usean kerran vuodessa, joten myymälässä kannattaa poiketa useinkin.

  Myymälässä on Lapuan Kankureiden koko laajan valikoima; sisustustekstiilit, kattaus- ja keittiötekstiilit, sauna- ja kylpytekstiilit sekä villahuovat, kuumavesipullot, huivit jne. Lisäksi tarjolla on II-laatuja ja paljon tarjouksia sekä muita kotimaisia design-, käsi- ja taideteollisuus tuotteita edulliseen tehtaanmyymälähintaan.

  Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälä sijaitsee Kulttuurikeskus Vanhan Paukun alueella, Lapuanjoen varrella. Patruunatehtaan alueen vanhin rakennus Iso Tehdas oli rakennettu alun perin paperitehtaaksi 1918, mutta se kunnostettiin professori Onni Tarjanteen suunnitelmien mukaan vuonna 1925 valtion patruunatehtaaksi. Iso Tehdas edustaa 1920-luvun pelkistetyn klassistista tehdasrakennusperinnettä. Myöhemmin rakennetussa lisäsiivessä on myös funktionalismin vaikutteita.

  Tehdasalue siirtyi Lapuan kaupungille vuonna 1993. Nykyisin pääosa Lapuan kulttuuri- ja museopalveluista on keskittynyt Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksen alueelle. Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälän lisäksi alueella sijaitsee myös muita myymälöitä sekä useita näyttelyitä, museoita, museokauppoja, kahvila ja paljon muuta. Kesäretken lisäohjelmaksi sopii mukava jokilaivaristeily Lapuanjoella.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »