Nro 2-2010
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Keikyä, käsityö, design, nahka, tekstiili, nahkapaja, Eliisa Marjaana, Anneli Keinonen, pukeutumispaita


Anneli Keinonen Oy:n päätuotteita ovat käsin painetut naisten pukeutumispaidat.

Keikyästä käsin

Kokemäenjoen partaalla Sastamalan Keikyässä on tehty käsitöitä kautta aikojen. Tämän päivän keikyäläiset käsityöyrittäjät kutsuvat luokseen elämysrikkaalle retkelle. Retki sopii ryhmälle, joka arvostaa kotimaista suunnittelua ja käsityötä. Retkiohjelmaa laadittaessa kannattaa muistaa myös Sastamalassa sijaitseva Tyrvään Pyhän Olavin keskiaikainen kivikirkko.


  Nahkapaja Eliisa Marjaana ja Anneli Keinonen Oy ovat kilometrin päässä toisistaan. Mielenkiintoisissa kohteissa voi tutustua käsityöyrittäjyyteen ja tuotteiden syntyyn. Pajoilta löytyy ajattoman kauniita, laadukkaita ja persoonallisia tekstiili- ja nahkatuotteita. Vierailuohjelmaan voidaan sopia myös työnäytös tai pienoisteatteriesitys. Mukava lisä on myös kierroksen aikana paikallisia tarinoita kertova opas.

Nahkapajalla pitkät käsityöperinteet

  Nahkapaja Eliisa Marjaana on perheyritys, jonka työmenetelmissä, toimintatavoissa ja arvoissa näkyy keikyäläinen käsityötaito vuosikymmenten takaa. Nahkamestari Ilkka Syrén on toiminut nahka-alan käsityöyrittäjänä 35 vuotta, ja Kirsi-vaimon kanssa yhdessä perustettu Eliisa Marjaanakin täytti alkuvuodesta jo 20 vuotta. Suku elää käsityöläisyydestä jo neljännessä polvessa.  Eliisa Marjaanan tuotteet ovat alusta loppuun tehty käsityönä. Päätuotteita ovat erilaiset lompakot, mutta valikoimaan kuuluvat myös reput, laukut, tossut ja vyöt.

  – Tärkeintä tuotteiden tekemisessä on laatu - siis hyvä ja aito käsityö - sellainen, jota voi sanoa ylpeänä omakseen, sanoo Kirsi Syrén Nahkapajalta.

  Nahkapajan tuotteiden syntyyn ja alkuperään pääsee tutustumaan ainutlaatuisella tavalla Eliisa Marjaanan työpajalla. Kierroksen aluksi suvun vaiheet ja käsityöperinteitä esitellään teatterin keinoin. Ilkka Syrén on käsikirjoittanut esittämänsä lyhyen monologin, johon musiikin on tehnyt Veli-Pekka Bäckman. Sen jälkeen esittelyvuorossa on lompakon eri työvaiheet, joissa nahkavuodasta kehkeytyy valmis tuote. Lopuksi vierailijat pääsevät löytöretkelle työpajamyymälään.

  Eliisa Marjaana esittäytyy ahkerasti ympäri maata järjestettävillä kädentaitomessuilla. Eliisa Marjaana on mukana myös Kotimaan Matkailumessuilla Tampereella.

Anneli Keinosen laadukasta designia

  Anneli Keinonen Oy on laadukas tekstiili- ja vaatetusalan designyritys. Yrityksen päätuotteita ovat käsin painetut naisten pukeutumispaidat. Lisäksi valikoimaan kuuluvat mm. silkkihuivit, laukut, tyynyliinat, taulut, muistitikkukotelot ja miesten paidat.

  Jo 30 vuotta toiminut yritys sijaitsee kauniisti entisöidyssä ja historiallisesti arvokkaassa Keikyän entisessä meijerissä. Anneli Keinonen ottaa ryhmiä tutustumiskäynneille ateljeehensa. Meijerillä pääsee tutustumaan Keinosen työskentelyyn ja upeisiin töihin. Siellä järjestetään aika ajoin myös erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, runoiltoja ja näytelmiä.

  Anneli Keinonen on saanut lukuisia palkintoja sekä yrittäjänä että taiteilijana. Tunnustuksista merkittävimmät ovat valtakunnallinen Taito-palkinto ja vuoden 2004 käsityöyrittäjäksi valitseminen. Tyylikkäiden akvarellitekniikalla painettujen kuvioiden lisäksi yritys saa usein kiitosta tekstiilien monikäyttöisyydestä, kestävyydestä ja muotonsa pitävyydestä. Ihan aiheesta.

  – Usein inspiraatiot uusiin teoksiini syntyvät luonnosta, väreistä, äänistä ja sattumista. Nämä elämykset olen vanginnut kuviksi mm. paitoihin tai tauluihin, kertoo Anneli Keinonen. Hänelle taide ja käsityö ovat intohimo ja elämäntapa.

  Tiloissa sijaitsee ateljeen lisäksi myymälä ja taidekäsityögalleria, joissa voi tehdä laadukkaita ostoksia.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »