Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Erikoishaastattelut ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pori, Kirjuriluoto, Kirjuriluodon kesäteatteri, Akkapakka, Maria Kuusiluoma


Akkapakan rooleissa nähdään Kaija Pakarinen, Piitu Uski ja Sari Mällinen.

Akkapakka nauraa itselleen

Kirjurinluodon kesäteatteri Porissa paneutuu tulevana kesänä keski-ikäisen naiseuden ytimeen, kun musiikkipitoinen estradi-ilottelu Akkapakka tuo naiseuden angstit lavalle, pakottaa katsomaan ja vielä nauramaan niille.


  Akkapakka on kuvaus siitä, mitä tapahtuu kun hyvätapaisiksi ja kilteiksi tytöiksi kasvatettuja pirjoja, liisoja ja ullia alkaa keski-ikäisyyden kurimuksessa ottaa päähän. Tuottaja Maria Kuusiluoman sanoin: ”miten kilteistä, näteistä tytöistä tulee perkeleellisiä akkoja”.

  – Akkapakka kertoo naisistaja naiseudesta, mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi kohdennettu vain naisille – päinvastoin, Maria Kuusiluoma sanoo.

  – Akkapakassa naiset saavat nauraa itselleen ja miehet saavat nauraa heille. Olen varma, että katsomossa sekä moni mies että moni nainen toteaa, että ”juuri tuollaista meilläkin on”.

Keski-ikä on yleismaailmallista

  Näyttelijänä paremmin tunnettu Maria Kuusiluoma sanoo, että Akkapakka on naiselle hyvin terapeuttinen kokemus. Kuusiluomakin tunnistaa itsessään keski-ikäisyyden merkit.

  – Olen aina ollut sitä mieltä, että mikään ei ole niin vastenmielinen ilmiö ja keski-ikäisyyden kliimaksi kuin Tupperwaret. Nyt yhtäkkiä huomaan, että salakavalasti niitä on päässyt pujahtamaan myös minun keittiööni – ja ne ovat niin käteviä!, hän nauraa.

  Kuusiluoma uskoo, että näytelmässä käsiteltävät keski-ikäisen naiseuden teemat ovat hyvin yleismaailmallisia: urakehityskysymykset, epäonnistumisen pelko ja ulkonäköpaineet ovat yleismaailmallisia teemoja, joita naiset kaikkialla maailmassa kohtaavat.

  – Ulkonäköasioissa me olemme yleismaailmallisesti propagandan uhreja, sanoo Kuusiluoma.

  – Tosiasia vain on se, että maan vetovoimaa ei voi vastustaa eikä siihen auta mitkään pillerit. Meillä on kaikenmaailman voiteita ja vitamiineja, joita uskollisesti käytämme, koska me uskomme, että meidän pitää tehdä niin. Joskus tulee lyhyitä selväjärkisyyden hetkiä: että jos oikein järjellä ajattelee, niin miten voi olla mahdollista, että minulla, kuitenkin kohtuullisen järkevällä ihmisellä, on kaksi hyllyllistä erilaisia vitamiineja?

Kipeästä kepeästi huumorilla


  Akkapakka tunnistaa ja tunnustaa nämä naisten akilleen kantapäät. Näytelmässä käsitellään kipeitäkin teemoja huumorin keinoin, mutta ilman pilkkaa.

  – Tämä on sellainen teksti, jota ei voi tehdä halvasti kieli poskessa ja alta riman mennen. Tässä täytyy olla täysin tosissaan, Kuusiluoma sanoo.

  Siksi työryhmä koostuukin rautaisista ammattilaisista. Akkapakan rooleissa nähdään Sari Mällinen, Kaija Pakarinen ja Tuija Piepponen ja sen ohjaa Kari Mattila. Myös muut tuotannossa mukana olevat ovat teatterin pitkänlinjan rautaisia ammattilaisia.

  – Tavoitteena on vapautunut tunnelma ja tunnistettavuus. Sellainen olo, että katsomosta poistuessa voi helpottuneena huomata, että muutkin painivat samojen asioiden kanssa – että minä olen ihan normaali, Kuusiluoma pohtii.

Kolmas vuosi Kirjurinluodolla

  Tuleva kesä on Kirjurinluodon kesäteatterin kolmas toimintakesä. Porista kotoisin oleva Kuusiluoma uskoo kotikaupunkinsa, Kirjurinluodon, hyvän tekstin ja ammattilaistekijöiden vetovoimaan. Lähtökohta teatterin perustamisesta asti on ollut se, että kaikki työt tehdään ammattilaisvoimin. Kuusiluoman mukaan se on tapa erottautua.

  – Satakunnassa on perinteisesti vahva harrastajateatterikulttuuri, ja täällä on varmaan tuhansia ihania harrastajanäyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Harrastajateatterit ovat korkeatasoisia, ja tokihan vapaaehtoisesti, omalla vapaa-ajalla tehty työ tekee teatteriin erilaisen intohimon. Uskon kuitenkin, että ammattilaisten tekemä teatteri tarjoaa erilaisen kulman Satakunnan kesäteatteritarjontaan.

  Kuusiluoman visio Kirjurinluodon teatterille on alusta asti ollut hyvän mielen tuottaminen.

  – Olen aina ihmetellyt sitä, miksi Suomessa nauru ja huumori ovat teatterissa kirosanoja. Kevyitä juttuja ei tarvitse tehdä huonosti ja ohuesti – meidän toimintaperiaatteemme on tehdä mahdollisimman korkeatadoisia, hyvää mieltä tuottavia juttuja ammattitaidolla. Me vietämme vuodestamme niin pitkän ajan pimeässä ja kylmässä, että kun kesä ja valo lopulta tulee, emme me halua lähteä ulos itkemään, Kuusiluoma tykittää.

  Hän myöntää olevansa siinä mielessä onnellisessa asemassa, että ”omassa” teatterissa saa toteuttaa omia intohimojaan ja visioitaan. Näistä yksi esimerkki on se, että tulevana kesänä Kirjurinluodossa nähdään myös korkeatasoisia vierailuja. Esimerkiksi kesäkuussa Kirjurinluodossa nähdään Jukka Puotila Show, ja myös muista nimekkäistä vierailijoista on neuvottelut käynnissä. Kuusiluoma ei pidä huumorin tekemistä yleisön kosiskelemisena.

  – Teatteri on siitä vaikea ala, että siinä jokainen katsoja on asiantuntija ja katsojan mielipide on ratkaiseva. Ja huumori on todella vaikea laji: on paljon helpompaa saada katsoja itkemään katsomossa kuin saada hänet nauramaan uskottavasti, Kuusiluoma sanoo.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »