Nro 2-2010
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Erikoishaastattelut ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Lappeenranta, kesäteatteri, Votkaturistit, Markku Toikka, Stand up, koomikko, näyttelijä

Näyttelijä, koomikko ja käsikirjoittaja Markku Toikka:


Jukka Toivonen ja Markku Toikka votkaturisteina Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa. (kuva: Ari Nakari)

Myös tragedia
on viihdettä

– Komedian tekeminen on vaikeampaa kuin tragedian tekeminen, sanoo estradien moniosaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Markku Toikka.
– Komediassa on luotava illuusio keveydestä ja ajoituksen on osuttava tarkalleen kohdalleen. Komedia on kuin jäätanssiesitys: se näyttää kevyeltä ja helpolta, mutta toteutus on aina pitkän, työlään ja vaativan raatamisen tulos.


  Markku Toikka esiintyy jo toisena perättäisen kesänä Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa, legendaarisessa komediassa Votkaturistit. Aimo Vuorisen kirjoittama Votkaturistit on yksi Suomen katsotuimmista kesäteatterinäytelmistä. Se vie katsojat maahan, jota ei enää ole ja 70-luvulle, jolloin itäraja oli juuri avautunut ja suomalaiset pääsivät esiintymään äveriäinä lännen humupekkoina elintasoltaan heikommassa Leningradissa.

  – Tämähän on ihmissuhdekomedia, jonka teema on iätön, ei mikään retromatka, sanoo Toikka.

  – Kyseessä on kahden kulttuurin kohtaaminen. Erityisen hauskaa viime kesän esityksissä oli, että katsomossa oli paljon myös venäläisiä, jotka nauroivat näytelmälle vähintään yhtä vapautuneesti kuin suomalaisetkin.

  Toikka on paitsi näyttelijä, myös käsikirjoittaja ja Suomen ensimmäinen stand up -koomikko.

  – Näyttelijä voi tehdä monia asioita ja käsikirjoittaminen rikastuttaa näyttelemistä. Näyttelijänä olen myös tottunut liikkumaan vapaasti eri estraditaiteen lajien välissä. Lapinlahden Linnut -komedia- ja musiikkisarjaa tuli tehtyä seitsemän vuotta.

Stand up -komiikassa rooli ja roolivaatteet riisutaan pois


  Stand up -koomikkona Toikka on tehnyt satoja keikkoja.

  – Stand up -komiikka sai Suomessa ristiriitaisen vastaanoton aikanaan kun aloimme 90-luvun alussa esittää sitä. Teimme opintomatkoja USA:n klubeille ja tapasimme sikäläisiä koomikoita. Uusi sukupolvi on hienosti omaksunut tämänkin lajin ja nykyisin jos näyttelijä aikoo saada osan komediassa, häneltä melkeinpä edellytetään stand up -koomikkotaustaa.

  – Esiintyminen on aina vuorovaikutusta, niin stand up kuin teatterikin. Parhaiten läsnäolo saadaan aikaan tiivistämällä teatteria, tehdään siitä ikään kuin ekstraktia, Toikka kuvailee.

  – Stand upissa pyritään riisumaan ja tiivistämään ihan kaikki. Suhde esiintyjän ja yleisön välillä on täysin verhoton. Rooli ja roolivaatteet on riisuttu pois. Se on todella voimakas elämys näyttelijälle, jokainen esiintyminen on jännittävä tutkimusmatka.

  – Viihdyttävyys on teatterissa se perusasia. Minun mielestäni jopa tragedia on viihdyttävää teatteria, Toikka sanoo.

  – Se antaa voimakkaan puhdistavan tunteen, roolihenkilöt kärsivät meidän puolestamme. Tragedia on teatteritaiteen vaikuttavin muoto, siinä saa turvallisesti itkeä ja pelätä, omalla tavallaan se on juuri viihdyttävällä tavalla puhdistava kokemus.

Komedian ja tragedian häilyvä ero

  Markku Toikka on aina ollut suuri kesäteatterin ystävä.

  – Kesäteattereissa on aina niin hieno tunnelma, koko se kesäinen luonto ja ihmiset, poikkeuksellinen yhteisöllisyyden tunne. Se on vähän samanlaista kuin suomalainen tanssilavakulttuuri, Toikka vertaa.

  – Kesäteatteri ei ole tragedian esittämisen paikka, ei ainakaan Suomessa, Toikka sanoo, mutta muistaa samalla paljon kesäteattereissa esitetyt teokset Tuntematon Sotilas ja Täällä Pohjantähden Alla.

  – No, tietysti komedian ja tragedian ero on aika häilyvä, on Tuntemattomassa Sotilaassa aika paljon komediankin aineksia, vaikka sitä ei sellaiseksi luokitellakaan.

  Näyttelijän työ on fyysistä ja vaatii hyvää kuntoa.

  – Tulin juuri laskettelemasta, vaikka ei se minun mielestäni oikein mitään kuntoilua olekaan, pikemminkin sellaista mielen ja kehon leikkiä. Murtomaahiihto, sulkapallo ja jalkapallo ovat mieluisia ja astangajoogaa harrastan päivittäin, Toikka listaa lajejaan.

  – Oman kunnon ylläpitämisen lisäksi tämä työ vaatii paljon joustavuutta myös lähipiiriltä. Iltatöitä, kuvausmatkoja ja kiertueita on paljon. Tähän kyllä tottuu ja onpa sitten vastineeksi välillä vähän enemmän vapaa-aikaa.

  – Aika tavallista elämää minä kuitenkin elän. Enkä ole koskaan tuntenut jääneeni koomikon roolin vangiksi. Ei minulla koskaan ole ollut sellaista ongelmaa, ettei minua otettaisi vakavasti.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »