Nro 2-2010
Luokittelu: Keski-Suomi ;  Pirkanmaa, Häme ;  Erikoishaastattelut ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Teatteri Eurooppa Neljä, TE4, Ritva Oksanen, Laajavuori, Sappee, Olavi Virta, Satumaa Tango, Unto Mononen

Kesäteatterit


Ritva Oksanen esittää Sappeen kesäteatterissa Unto Monosen äitiä. (kuva: Teatteri Eurooppa Neljä)

RAUTAROUVA
pehmenee Satumaassa

Teatteri Eurooppa Neljä kunnioittaa tulevana kesänä suomalaisen musiikin suurmiehiä. Jyväskylän Laajavuoressa nähdään viime kesänä Sappeessa ihastuttanut Olavi Virta -musikaali, ja Sappeessa paneudutaan suomalaiseen sielunmaisemaan Unto Monosen elämästä kertovassa Satumaa Tango -musikaalissa. Satumaa Tangossa Unto Monosen äitinä lavalle nousee rakastettu teatterikonkari Ritva Oksanen.


  Oksanen on innoissaan roolistaan, vaikka parhaillaan aikaa viekin valmistautuminen toisen suomalaisen naisen, Niskavuoren Loviisan, rooliin Hämeenlinnan teatterissa.

  – Unto Monosen äidin rooli on hieno rooli, ja otin sen mielelläni vastaan. Niskavuoren Loviisa on kovia kokenut nainen, joka on joutunut kovettamaan itsensä kaiken kokemansa jälkeen. Loviisalle jäi vain talo ja iso perhe, josta huolehtia. Unto Monosen äiti on täysin erilainen luonne, ja oli Monoselle kamalan tärkeä ihminen, Ritva Oksanen pohdiskelee.

  – En ole pahemmin päässyt tekemään näin pehmeitä rooleja - enimmäkseen olen näytellyt vahvoja, pohjalaistyyppisiä naisrooleja, joten tämä on minulle oikein mieluisa rooli.

Suoraan suomalaiseen sydämeen

  Unto Monosen musiikki on jo vuosikymmenet elänyt mukana suomalaisessa kaihossa, kaipuussa ja onnessa. Siinä missä Unto Monosen musiikki on tullut osaksi suomalaista perimää, myös hänen elämänsä jaksaa kiinnostaa meitä. Satumaa Tangoa nimittäin näyteltiin jo 2000-luvun alussa Rauman kaupunginteatterissa täysille saleille jopa kahden vuoden ajan, ja sen jälkeen näytelmä on ollut menestyskappale kaikkialla, missä ikinä sitä on esitetty.

  Satumaa Tangon ovat käsikirjoittaneet Heikit Paavilainen ja Salo, ja se johdattaa katsojan tangon tahdein syvälle omana aikanaan aliarvostetunkin musiikintekijän elämään.

   – Unto Monosen elämä oli monella tavalla aika vaikeaa. Ei siihen aikaan ollut agentteja tai managereita, jotka olisivat huolehtineet taiteilijan asioista. Viina, laulu ja naiset veivät Monosta, ja äidin rooli korostui näissä rankoissa elämänvaiheissa. Hän jaksoi seistä poikansa rinnalla kaikissa elämänvaiheissa - sellaisia me äidit kai olemme, Ritva Oksanen sanoo.

  Ratkiriemukas komedia ei olisi ollut sopiva tyylilaji suosikkisäveltäjän elämästä kertovaan näytelmään, mutta huumoria ei toki ole täysin unohdettu. Musiikki ja Monosen unohtumattomat laulut ovat luonnollisesti keskeinen osa näytelmää, jota maustavat myös useat tanssinumerot. Tangotaiturin roolissa nähdään Paavo Honkimäki, ja näytelmän ohjaa Taava Hakala.

– Taava on aivan loistava ohjaaja, jonka kanssa on hyvä tehdä töitä. Luotan häneen täysin: hänellä on selkeä näkemys siitä, mitä hän haluaa, Ritva Oksanen sanoo.

Ehdotonta Eurooppa Nelosta

  Ritva Oksanen on tehnyt Eurooppa Nelosen kanssa töitä 1990-luvulta asti. Monessa mukana ollut suomalaisen teatterin rautarouva antaa teatterille täyden tunnustuksen sen tekemästä työstä.

  – Minä todella pidän Eurooppa Nelosen tavasta tehdä taidetta. Siellä on nuoria, innostavia taiteilijoita, jotka tekevät työtä suurella sydämellä. He ovat todella omistautuneita asialleen, Oksanen sanoo.

  Satumaa Tangon ensi-ilta nähdään Sappeessa 16.6., ja luvassa on Oksasen sanoin "kokonaisvaltainen tapahtuma".

  – Minä myyn siellä paitoja, pojat ohjaavat liikennettä parkkipaikalla ja kaikki ovat mukana menossa. Se tietää työtä vuorotta, mutta se on sen arvoista, Ritva Oksanen miettii.

  Hän uskoo Satumaa Tangon menestymiseen myös Sappeessa - onhan teoksen takana joukko rautaisia ammattilaisia.

  – Eurooppa Neljällä on hyvä maine, ja ihmiset luottavat meihin. Satumaa Tangoa tullaan varmasti bussilasteittain katsomaan ympäri Suomea, Oksanen uskoo.

  – Suomalaiset rakastavat kesäteatteria. Joka niemessä ja notkelmassa on kesäteatteri, ja ihmiset tukevat mielellään oman kuntansa teatteria. Minusta se on hirveän hienoa.

Ammattitaidolla ja intohimolla

  Ennen kuin Satumaa pääsee Sappeessa valloilleen, Ritva Oksasella on edessään pitkä rupeama Loviisana Hämeenlinnan teatterin harjoituksissa. Teatterityön lisäksi Oksanen konsertoi ahkerasti, ja tekee sen täydellä sydämellä. Musiikki, laulaminen ja konsertointi on kuulunut Ritva Oksasen intohimoihin, ja vaikka maallikkoa moinen kyky paneutua roolista toiseen ja teatterista konserttisaleihin vähän hirvittää, Ritva Oksaselle se on luonnollinen osa jokapäiväistä työtä.

  – Aina mennään näytelmästä ja projektista toiseen - se kuuluu tähän työhön. Jälkeä ei tule, jos ei tee töitä. Niin se on kaikissa ammateissa, Oksanen toteaa realistisesti.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »