Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Satakunta, Kiikoinen, Purpuripuisto, kesäteatteri, Purpurijuhlat, lasi, Lasistudio, Jan Torstensson

Kiikoinen on pieni, noin 1300 asukkaan kunta, jonka kirkonkylä sijaitsee Kiikoisjärven rannalla.


Purpuripuistoon valmistui vuonna 2006 kolmikatsomoinen ja katettu kesäteatteri kahvioineen.

Kiikoinen
on luontevasti lähellä

Kiikoisille tunnusomaista on nykyaikaisesti maaseutumainen elämäntyyli, luonnikkaat ihmissuhteet, monipuoliset ja edulliset kauppapalvelut, Potila-tuotteet, Purpurijuhlat, savukuivattu talkkuna, kutunjuusto ja muut vuohituotteet.


 Kulttuuria Purpuripuistossa

  Kiikoisten Kotiseutuyhdistyksen hallinnoima Kotiseutalo / torpparimuseoalue on osa Kiikoisten Tervahaudan Purpuripuistoa ja muodostaa monine rakennuksineen alueen sydämen. Alueen airuena toimii Purpuritien varressa seisova komea, kuvanveistäjä Pertti Mäkisen suunnittelema veistos " Rakastunut viulu ja mandoliini". Patsaan on tuottanut Kotiseutuyhdistys ja se on pystytetty kunnioittamaan menneitten soittaja- ja purpuripolvien Kiikoisten omaleimaisen kulttuurin luomiseksi tekemää työtä.

  Kotiseututalon alueella on monia talonpoikaisyhteisölle ominaisia rakennuksia: päärakennus, joka on kesällä ja mm. Purpurijuhlien aikaan monenlaisessa näyttely- ja konserttikäytössä, aittoja, savusauna, suurikokoinen riihi ja monia pienempiä tarverakennuksia pajasta lähtien. Esillä oleva esineistö kertoo maatalousyhteisön arjesta.

  Aluetta on rakennettu kotiseutuyhdistyksen aktiivisen talkootyön, EU:n ja opetusministeriön tuella. Viimeksi on rakennettu mittava, kolmikatsomoinen ja katettu kesäteatteri kahvioineen. Teatterin ohjelmisto pohjaa rikkaaseen paikallishistoriaan ja -perinteeseen. Kesän 2010 esitykset ajoittuvat elokuulle. Yhdistys vuokraa käytössään olevia tiloja myös ulkopuolisille näyttämöille, yhteisöille ja yksityisille. Varauksia ja tiedusteluja hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja Birgit Jaakola, puh. 045 274 8566.

  Yhdistyksen jäsenet toimivat myös Kiikoisten kirkkopihassa, seurakuntatalon vieressä sijaitsevan esinemuseon esittelijöinä ja avaajina. Esittelyistä voi sopia Jussi Halmisen kanssa, puh. (02) 553 1031.

Pääosassa kansanmusiikki


  Kiikoisten Purpurijuhlilla 9.-11.7.2010 vaalitaan kansanmusiikkiperinnettä. Kiikoisten Nuorisoseura järjestää tänä vuonna Purpurit jo 41. kerran. Tänä vuonna tapahtumaan on tulossa yli kolmesataa esiintyjää.

  – Esiintyjiä ei ole tarvinnut pyytää, sillä tulijoita riittää. Suurin osa tulee mukaan pelkällä ruokapalkalla, kuvaa tapahtuman luonnetta puheenjohtaja Esa Pihlajamäki Kiikoisten Nuorisoseurasta.

  Purpurijuhlat kokoavat kansanmusiikkiperinteen ystäviä ympäri Suomea. Pihlajamäen mukaan myös monet entiset kiikoislaiset saapuvat perinteisesti juhlille tapaamaan tuttuja. Pelimannimusiikki ja kansantanssit kuuluvat oleellisena juhliin. Kiikoisten Purpurit on suunnattu koko perheelle. Tapahtumaa edeltää 5-12-vuotiaille suunnattu Lasten musiikkipaja. Työpajassa musisoidaan, lauletaan ja tanssitaan. Pajan huipennuksena osallistujat pääsevät esiintymään Purpurijuhlilla.

  Musiikki- ja tanssiesitysten lisäksi Purpureilla voi tutustua kiikoislaiseen käsityöperinteeseen. Vatsantäytteeksi tarjolla on perinneruokia. Lauantai-illan päättää Suviyön tanssit, jolloin orkesteritauoilla pelimannit huolehtivat elävästä musiikista. Sunnuntaiaamuna on juhlajumalanpalvelus, johon osa väestä saapuu vanhaan malliin kirkkoveneellä. Nähtävää ja kuultavaa on siis tarjolla koko viikonlopun ajan.

Lasitaidetta myös omin käsin

  Lasistudio Jan Torstensson Oy on kierrätetystä pakkauslasista perinteisin lasinpuhallusmenetelmin valmistettujen uusioesineiden tuotantoon erikoistunut lasinpuhaltamo. Sen tuotteilla on nykyään lähes 30 jälleenmyyjää. Viime kesänä lasinpuhaltamon yhteyteen avattiin myymälä-kahvio. Paikka sijaitsee Pori-Tampere-valtatien varrella, ja entisen huoltoaseman pihalla on runsaasti paikoitustilaa.

  Lasistudio Jan Torstensson on saanut maakunnallista tunnustusta energiatehokkaasta tuotantomenetelmästään. Sen HIK!-lasi on otettu Suomen lasimuseon perusnäyttelyyn edustamaan 2000-luvun sarjatuotantoa. Myös yrityksen samppanjapulloista valmistettu samppanjavaasi on lasimuseon kokoelmassa.

  Lasistudio Jan Torstenssonin kahvio-myymälästä on näkymä työskentelytiloihin. Näin vierailijat voivat seurata lasinpuhaltajaa työssään. Lasistudion myymälästä voi hankkia kotiin erilaisia lasiesineitä, kuten maljakoita, tuikkuja, koruja, valaisimia ja juomalaseja. Kahvion leivonnaiset ovat paikallisen nuoren leipurin käsialaa, ja niissä suositaan paikallisia raaka-aineita kuten tyrniä.

Hytti-illallinen Lasistudiossa


  Lasistudiossa järjestetään ryhmille ohjelmallisia iltoja, joissa osallistujat tekevät itse jonkun esineen pullosta tai purkista. Kurssille mahtuu kerrallaan noin 12 henkeä ja niitä vetää kahdeksannen sukupolven lasinpuhaltaja Jan Torstensson.

  – Ohjaaja neuvoo työskentelyä kädestä pitäen, joten jokainen saa kyllä tuotteen aikaiseksi, vakuuttaa korusuunnittelija Tuulikki Tähtivaara-Torstensson, joka tituleeraa itseään aputytöksi.

  Hytti-illallinen on alkujaan vanha ruotsalainen perinne. Lasinpuhaltajilla oli tapana jäädä töiden jälkeen hyttiin, eli lasinpuhaltajien työhuoneeseen, valmistamaan yhteistä ruokaa uunien jälkilämmössä.

  – Me emme laita ruokaa uunissa, mutta pyrimme samaan tunnelmaan, selvittää Tuulikki Tähtivaara-Torstensson. Yhteinen illallinen toki nautitaan – omia lasiteoksia ihaillen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »