Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Satakunta, Kankaanpää, tiili, taide, tori, tykistö, Taidekehä, Niinisalo, Taideviikko

Kankaanpäälle ominaisleiman antavat neljä T:tä, tiili, tori, taide ja tykistö.

Kulttuuri on
Kankaanpään voimavara

Kankaanpää on kasvanut kahden kankaan päähän, luonnon muovaamalle asuin- ja kauppapaikalle Hämeen- ja Pohjankankaan yhtymäkohtaan. Nykyään Kankaanpää on 12 212 asukkaan virkeä maaseutukaupunki.


  Monet tuntevat Kankaanpään joko Kankaanpään Opistosta, Kuninkaanlähteen karavaanarialueesta tai Kuntoutuskeskus Kankaanpäästä.

Tiili kuuluu Kankaanpäähän


  Kankaanpäälle tunnusomaista on pohjoissatakuntalainen karu kangasluonto ja tiilirakentamisen perinne.

  Kaupunkikuvaa hallitsee tiiliarkkitehtuuri, ja tiili eri väreissään on asuintalojen sekä julkisten rakennusten suosikkimateriaali. Se on luonnollista, sillä aiemmin Kankaanpäässä on ollut runsaasti tiiliteollisuutta. Keskustan asemakaavassa on haluttu säilyttää puistomainen kaupunkikuva. Kankaanpään kaupunki on saanut tunnustusta pitkäjänteisestä ja hyvästä suunnittelusta niin julkisessa rakentamisessa kuin kaupunkisuunnittelussa.

Tori on kohtaamispaikka

  Kankaanpään vastikään kunnostettu tori on ollut sadan vuoden ajan kauppapaikka ja koko seudun sosiaalinen kohtauspaikka. Talvisaikaan torilla tavataan vain torstaisin, mutta kesällä lauantaikin on toripäivä, jolloin torilla on myös erilaista oheisohjelmaa. Lauantaisin torille saapuvat yhdistykset, järjestöt, taiteilijaryhmät, muusikot ja tanssijat esiintymään ja kertomaan toiminnastaan.

Taidekehä tarjoaa ympäristötaidetta

  Kankaanpäällä on pitkät perinteet taidekaupunkina. 1990-luvulla Kankaanpäästä kehittyi ainutlaatuinen ympäristötaidepaikkakunta, kun kaupunkiin perustettiin kasvava ja uudistuva ulkotaidemuseo. Taidekehä on taidereitistö, jossa on yli 100 teosta. Kaupungin keskustaa kiertävää Taidekehää voi kulkea vaikka lenkkeillen, yhdessä ystävien kanssa kuljeskellen tai välillä piknikille poiketen. Taidepolku halkoo Taidekehän kulkien läpi Kankaanpään liikekeskuksen, torin. Taidekehä toimii monien vuosittaisten kulttuurin ja liikunnan tapahtumien kehyksenä. Taidekehällä voi etsiä, pysähtyä ja viivähtää tutustumaan taiteen maailmaan.

Pohjois-Satakunnan taideviikko


  Pohjois-Satakunnan Taideviikko järjestetään Kankaanpäässä yleensä elokuun viimeisen kokonaisen viikon aikana, joten tänä vuonna se on 23.–29.8.2010. Vuonna 2009 tapahtuman tilaisuuksissa oli n. 8000 vierailijaa.

  Taideviikko käynnistyy maanantaina klo 19 Kankaanpään kirkossa järjestettävällä avajaiskonsertilla. Konsertissa esiintyy Satakunnan Sotilassoittokunta musiikkimajuri Riku Huhtasalon johdolla. Solistina esiintyy Jorma Hynninen, joka on menestyneimpiä suomalaisia oopperalaulajia.

  Tiistai-iltana saadaan nauttia myös paikallisen pianistin, laulajan ja lauluntekijän, Kaisa Kulhuan, konsertista.

  Keskiviikko-illan toteutuksesta huolehtivat paikalliset yrittäjät. Silloin paikallisissa ravintoloissa voi viihtyä stand up -komiikan parissa.

  Torstaina keskitytään liikuntaan. Liikuntakeskuksessa järjestetään liikunnallinen lajikokeiluilta. Torstai-iltana Kankaanpään Yrittäjänaiset järjestävät Pieni Yöjuoksu – tapahtuman.

  Perjantaina on taideviikonlopun avajaiset. ”Pieni Yösoitto”, Kankaanpään musiikkiopiston opettajien konsertti, on perinteisesti ollut yksi Taideviikon odotetuimmista tapahtumista. Perjantai-illan nuortenkonsertin tähtisolistiksi saapuu tänä vuonna Cheek. Varttuneempi väki viihtyy Kankaanpään kirkossa kuultavassa yökonsertissa klo 23, jossa esiintyy Tapani Kansa.

  Lauantain päiväohjelma, Lasten lauantai, tarjoaa monenlaista tekemistä perheen pienimmille. Lasten konsertin solistiksi saapuu tänä vuonna Satu Sopanen ja Tutti-orkesteri. Lasten lauantain Petäjä-opiston Taidetuokiossa perheen pienimmät pääsevät toviksi itse Taiteen tekijöiksi. Lauantai-iltana vuorossa on tunnelmallinen ulkoilmakonsertti, jossa Samuli Edelmann tulkitsee tuttuja hittejä vuosien takaa.

  Päätöspäivän ohjelmassa on sunnuntaiaamun messu, jonka jälkeen on aikaa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin. Koko Taideviikon ajan Kankaanpäässä on myös monenlaista oheisohjelmaa.

Taidenäyttelyssä kesäiloa Kankaanpäässä

  Olennainen osa Taidekaupunkia on myös suomalaisittain merkittävä nykytaiteen kokoelma, jota voi ihailla Kankaanpään kaupunginmuseossa. Kaupunginmuseo Niinisalon entisessä koulurakennuksessa tarjoaa kulttuurihistoriaa, taidetta ja varuskuntahistoriaa. Kulttuurihistoriallinen osasto keskittyy esittelemään Kankaanpään historiaa. Taideosastossa on näytteillä professori, kuvanveistäjä Kauko Räikkeen ja taiteilija Sinikka Räikkeen taideteoksia. Varuskuntaosastolla valotetaan, miten Kankaanpään pieni kertausharjoitusalue kasvoi Suomen suurimmaksi tykistöprikaatiksi. Mukavia kesämuistoja tarjoaa 19.5. – 31.12.2010 esillä oleva näyttely MÖLKKÄRILTÄ MOSKOVAAN, KELMILTÄ KUNKULLE – kesäiloa Kankaanpäässä, joka kertoo 1930–70-lukujen kankaanpääläisestä kesänvietosta tanssilavojen, kioskien ja uimarantojen liepeillä.

Tykistöprikaati näkyy myös Kankaanpään katukuvassa

  Kankaanpää tunnetaan valtakunnallisesti ehkä parhaiten Niinisalon varuskunnasta, joka sijaitsee Kankaanpään Niinisalon kylässä. Varuskunnassa on maan ainoa tykistökoulutusyksikkö.

  Tykistöprikaati on jälleen mukana myös Pohjois-Satakunnan taideviikolla. Tiistaina 24. elokuuta Tykistöprikaati ja Satakunnan Sotilassoittokunta järjestävät vaikuttavan iltahartauden Montulla, Kankaanpään Yhteislyseon vieressä. Ennen varsinaista iltahartautta yleisö voi seurata lähes 300 varusmiehen marssia Satakunnan Sotilassoittokunnan johdolla.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »