Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Siikainen, Eteläpää, lasikuisti, luontotorni, Samje, retriitti


Kotiseutumuseo kuusikulmaisine lasikuisteineen.

Mökkilomalle Siikaisten Eteläpäähän

Kesämökki järven rannalla. Siinä on monen suomalaisen lomaunelma. Helppo tapa nauttia mökkielämästä on vuokrata mökki lomakeskuksesta.


Omassa rauhassa, hyvien palvelujen läheisyydessä

  Eteläpään matkailu- ja virkistyskeskus on tasokas perhe- ja ryhmämatkailuun soveltuva lomailukohde. Eteläpää sijaitsee Siikaisjärven rannalla luonnonläheisellä ja rauhallisella paikalla. Siitä huolimatta matkaa Siikaisten keskustan monipuolisiin palveluihin ja kulttuurinähtävyyksiin on vain pari kilometriä. Matkailukeskuksessa on helppo viihtyä, sillä siellä on lapsille sopiva hiekkaranta, puhdas vesi sekä hyvät marja- ja sienimaastot.

Mökki oman mieltymyksen mukaan

  Eteläpäässä mökin voi valita oman mieltymyksen mukaan, sillä kaikki eivät lomamökillä kaipaa luksusta. Mökkivalikoimasta löytyy sopiva niin tasokasta ja vaativaa majoittumista etsivälle kuin vaatimattomammasta mökkeilystä pitävällekin. Kaikkiaan viihtyisällä matkailualueella sijaitsee 19 yksilöllistä, ympärivuotisessa käytössä olevaa, saunallista lomamökkiä. Lisäksi kesäkäytössä on kolme leirintämökkiä.

  Mökkialueen vieressä sijaitseva Siikaisjärvi tarjoaa mahdollisuuksia moneen tekemiseen. Soutuvene kuuluu jokaisen mökin varustukseen, joten kesäisin pääsee järvelle soutelemaan tai kalastamaan. Talvisin jäällä on mukava hiihdellä tai pilkkiä. Rohkeimmat voivat kokeilla terveellistä, ainakin verenkiertoa vilkastuttavaa avantouintia.

Eteläpää soveltuu monelle

  Eteläpään uusitulla caravan-alueella on 25 vaunupaikkaa sekä telttapaikkoja. Päärakennuksessa sijaitsevat huoltotilat karavaanareille sekä tilaussaunat. Eteläpää soveltuu myös erilaisten ryhmien palavereille ja kokouksille, sillä päärakennuksessa on hyvät, kokousvälinein varustellut kokoustilat.

Vailla ruokahuolia

  Matkailukeskuksen uudistetussa päärakennuksessa sijaitsee A-oikeudet omaava, noin 100 hengen ravintola, joka on kesällä auki joka päivä. Äideilläkin on siis mahdollisuus nauttia lomasta ilman arkisia ruokahuolia. Tarjolla on pizzaa, hampurilaisannoksia sekä a´la Carte –annoksia. Toki mökeissäkin voi ruokaa laittaa, jos perheestä löytyy innokkaita kokkaajia.

Retkeilyoppiin mallialueelle

  Eteläpään matkailualueella sijaitsee myös Retkeilyn mallialue. Helppokulkuisen, noin kilometrin mittaisen reitin varrella sijaitsevat esimerkiksi laavu ja savupirtti sekä jokamiehen oikeuksista kertovat infotaulut. Reittiä kierrellessä voi testata tietonsa ja soveltaa oppimaansa heti käytäntöön. Retkeilyn mallialuetta voi käyttää omatoimisesti, mutta alueella järjestetään myös opastettuja retkiä.

  Eteläpään matkailualueelta lähtee opastettu patikointireitti Hirvijärven kodalle. Kodalle on mahdollisuus saada etukäteisvarauksesta esimerkiksi retkeesi sopiva lounas tai kahvitus. Kotaa vuokrataan myös yksityiskäyttöön.

Siikaisten kuuluisat lasikuistit

  Kun rantalomailuun alkaa kaivata vaihtelua, Eteläpään päärakennuksen matkailuinfosta saa hyviä vinkkejä alueen matkailunähtävyyksistä. Yksi siikaislainen erikoisuus on kuusikulmainen lasikuisti. Talonpoikien vaurastuttua 1800-luvun lopussa Siikaisiin rakennettiin isoja hirsisiä rakennuksia, joihin kuului koristeellinen lasikuisti. Kuistien avulla on pyritty osoittamaan vaurautta ja ne ovatkin olleet oman aikansa statussymboleita.

  Kuisteja on nykyään jäljellä enää yhdeksässä rakennuksessa. Yksi näistä on kotiseutumuseona toimiva kuistikoulu. Museossa on esillä vanhaa maatalousesineistöä. Kudonta-asemalla voi lasikuistin lisäksi ihailla käsityömyymälän tuotteita. Myös muihin jäljellä oleviin kuisteihin on mahdollista päästä tutustumaan, mikäli asiasta on sovittu etukäteen. Yksi näistä on Vanhatalon tila, joka sijaitsee Otamon kylässä, 8 kilometrin päässä Siikaisten kirkonkylästä, valtatie 8 läheisyydessä. Vanhatalon päärakennus siikaislaisine lasikuisteineen on vain osa tilan arvokasta pihapiiriä, johon kuuluu myös muita historiallisia rakennuksia. Tilavierailuja voi kysellä Sari ja Jarkko Vanhatalolta, puh. (02) 552 3574.

Kiikarit mukaan ja luontotorniin!

  Katselmankallion luontotorni sijaitsee Leppijärven kylässä, Siikaisten korkeimmalla kohdalla. 15 metriä korkeasta luontotornista aukeaa kauniit näkymät Etelä-Suomen suurimmille yhtenäisille suoalueille. Kirkkaalla säällä sieltä näkee merelle asti. Luontotornista voi seurata niin suolla eläviä harvinaisiakin lintuja kuin muita metsän eläimiä, sillä alueen eläinkanta on laaja. Välillä voi nauttia retkieväitä luontotornin vieressä sijaitsevan laavun nuotiopaikalla. Retkeilijöiden käytettävissä on myös puucee.

Lepoa ja rauhaa Samje-retriittikeskuksessa

  Siikaisissa on myös erilainen mahdollisuus rentoutumiseen ja rauhalliseen lomailuun. Samje retriittikeskus sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kirkonkylästä. Samje järjestää erilaisia meditaatio- ja retriittipainotteisia kursseja niin yksityisille kuin ryhmillekin. Samjea voi käyttää myös kokouspaikkana. Ohjatut retriitit ovat vähintään viikon mittaisia, mutta ryhmän niin toivoessa järjestetään vaikka kahden tunnin meditaatiokeskeinen ohjelma.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »