Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Merikarvia, Krookka, Merikarvianjoki, kala, kalastus, Koivuniemen Herra, kotieläinpiha


Krookan vene- ja kalasatama on Merikarvian kesäinen kulttuurikeskus

Meren, joen ja kulttuurin Merikarvia

Merikarvia on vireä rannikkokunta, jonka suosittuja matkailukohteita ovat meri, kalaisa Merikarvianjoki ja Ouran saaristo. Upeat saaristomaisemat houkuttelevat matkailijoita ympäri Suomea. Valtatie kahdeksaa pitkin on hyvät yhteydet etelästä sekä pohjoisesta tuleville.


  Lankoskella on suosittu taukopaikka upeissa koskimaisemissa. Lankosken Köffi on panostanut erityisesti bussilla liikkuvien turistiryhmien palvelemiseen. Ravintolasta löytyvät ruokailutilat 160 hengelle. Kesäisin matkailijoita palvelee myös vanha Kahvimylly, jonka tunnelmallisessa myllytuvassa tarjotaan maukkaat kahviherkut. Kahvilassa aistii historian havinaa, sillä juuri täällä merikarvialaissyntyinen suurliikemies Antti Ahlström aloitti liiketoimintaansa. Kahvimyllylle pääsee myös Köffiltä Lankosken vanhaa, vuonna 1887 rakennettua, kiviholvisiltaa pitkin. Se on kylän komeimpia nähtävyyksiä.

Krookka, kesän kulttuurikeskus

  Krookka on perinteinen vene- ja kalasatama kalansavustamoineen. Kalan tuoksu tulee Kalaliike Eljas Sannan perinteikkäästä rantasavustamosta. Toiminnalla on Krookassa pitkät perinteet ja Sannan liikkeen vierestä löytyvä Galleria Vanha Savukin on nimensä mukaisesti entinen savustamo. Vaihtuvien taidenäyttelyiden ohella siellä järjestetään myös konsertteja. Galleriassa toimii myös pieni kahvila. Merikarvialla on myös useita kiinnostavia erikoismuseoita, kuten Mericampingin vieressä sijaitseva, kalastushistoriasta kertovat kalastusmuseo sekä pyttymakasiini ja kansankirjailija Matilda Roslin-Kalliolan kirjalijakoti kylän keskustassa.

  Krookassa on kaksi rantaravintolaa: Villiruusu ja Ravintola Rantahuone. Kesäsesonkina ne ovat avoinna päivittäin. Ravintola Rantahuoneen vieressä on merellinen katsomo, jossa tulevana kesänä tiiraillaan Kaunista Veeraa ja Prinsessa Armadaa.

  Ulkomeren äärelle, Ouran saaristoon, pääsee kätevästi Krookan satamasta lähtevällä venekuljetuksella. Ourassa sijaitseva, Merikarvian kunnan omistama, suosittu Ouraluoto on yleisessä käytössä oleva virkistys- ja matkailualue. Saaren entistä luotsiasemaa ja niin sanottua ryssänkasarmia vuokrataan majoituskäyttöön. Saarella on myös sauna uimalaitureineen, uimaranta, grillikatos ja nuotiopaikkoja, ulkotuoleja ja pöytiä sekä telttapaikkoja.

Neljän tähden Mericamping


  Viihtyisä Mericamping on neljän tähden lomakohde vain kolmen kilometrin päässä Merikarvian keskustan palveluista. Mericampigin vastaanottorakennus palvelee kesäkuusta elokuun loppuun. Mericampingillä on monipuoliset, tasokkaat palvelut ja rauhallinen, viihtyisä ympäristö. Alue on kolmelta puolelta meren ympäröimä. Mericampingillä on 21 vuokrattavaa, täysin varustettua lomamökkiä, joista seitsemän on käytössä ympäri vuoden. Paikka on myös suosittu karavaanialue.

Kalastajien mekka

  Saaristovedet, meri ja joki tarjoavat mahdollisuuksia monenlaiselle vapaa-ajan kalastukselle. Monipuolinen kalasto ja eri vuodenajat innostavat kalastajia tulemaan Merikarvialle. Merikarvianjoki onkin yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan kalastusjoista. Käytettävissä on toistakymmentä laajaa koskialuetta Lankosken ja Salmenkosken välisellä jokialueella. Niiden tuntumassa on parkki- ja taukopaikkoja sekä muita palveluja. Eumer Fishing Center on korkeatasoinen kalastuskeskus, joka sijaitsee Merikarvianjoen rannalla, osittain Holmankosken kuohujen päällä. Siellä voi järjestää tilaisuuksia ja erilaisia tapahtumia sekä majoittua uudessa, vanhaan saharakennukseen rakennetussa, majatalossa. Tarjolla on myös kalastusopastusta Merikarvianjoelle.


Eumerin voi tulla myös ilman omia varusteita, sillä siellä vuokrataan ja myydään kaikkea, mitä perho- ja heittokalastuksessa tarvitaan.

  Riverside järjestää ohjattuja kalastusaiheisia koulutus- ja teemapäiviä majoituksineen. Joen rannalta löytyy paljon viihtyisiä mökkejä, joissa voi viettää rentouttavaa vapaa-aikaa.

Koivuniemen Herran MuuMaa

  Oletko koskaan lypsänyt lehmää tai kirnunnut voita? Muistatko vielä, miltä tuntuu mennä kananpesälle munia hakemaan? Miltä tuntuisi juottaa possua? Koivuniemen Herra ei nimestään huolimatta ole paikka, jossa väännettäisiin vitsaa. Se on pirtsakka maatila, missä pääsee niin lähelle maalaiselämää, kuin sitä yleensä voi päästä. Joen rannalla sijaitseva talonpoikainen perinnemaisema on kuin piste iin päälle. Tilalla voi viettää maatilalomaa tai järjestää saunailtoja tai leirejä ja lähteä vaikka melomaan tyyntä jokea pitkin. Ryhmät voivat poiketa myös pikavierailulle Koivuniemen Herraan, jolloin kahvitauon yhteyteen voidaan järjestää lyhyt esittelykierros pihapiirissä.

Lammashalista heinähyppelyyn

  Kotieläinpihasta löytyy kotikolot yli 20 eri eläinlajille ja alueella on toimintapisteitä kaurakylvystä heinähyppelyyn. Lasten mielipuuhaa on eläinten ruokkiminen leivänpaloilla ja kasviksilla. Perinteisiin maalaistouhuihin kuuluu myös heinähyppely, kaurauinti ja lammashalit. Joka päivä pihapiirissä tapahtuu jotain. Voit yhtäkkiä huomata vaikka seisovasi kaivon luona Näkkiä ihmettelemässä.

  – Tilalla ovat perinteiset suomalaiset rodut ihan in. Talon valkoinen lapinlehmä lypsetään kahdesti päivässä ja vielä useammin käynnistyy talon traktori, kun väkeä viedään ajelulle, kertoilee Koivuniemen Herran vauhdikas emäntä Sirkka-Liisa Koivuniemi.

  – Lastenmielisten aikuistenkaan aika ei täällä käy pitkäksi, emäntä vakuuttaa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »