Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Pori, Yyteri, Mäntyluoto, Reposaari, Ahlainen, leirintä, camping, kylpylä, hotelli

Yyteri
ympäri vuoden

Yyteri - tuo "Satakunnan Sunny Beach" Porissa on paikka, jossa jokainen suomalainen on varmasti käynyt jossain elämänsä vaiheessa - tai jos ei ole, ainakin pitäisi käydä. Varpaat upottava pehmeä hiekka, kiehtovat käyntikohteet ja alueen monipuoliset palvelut ovat Yyterin valtit, jotka tekevät alueesta ehdottoman kohteen paitsi kesällä, myös ympäri vuoden.


  Ensimmäinen mielikuva, joka Yyteristä tulee, on hiekkaranta - loputtomalta tuntuva, Suomen oloissa ainutlaatuinen auringon- ja uimisen ystävän paratiisi. Yyterissä onkin tilaa, johon asettaa ranta-alustansa: peräti kuusi kilometriä suloisen pehmeää, auringon lämmittämää hiekkaa ja leppoisia laineita. Mitä muuta voisi täydelliseltä rantalomalta vaatia?

  Uimisen ja auringonpalvonnan ohella Yyterin rannat soveltuvat erinomaisesti erilaisiin aktiviteetteihin. Mm. ainutlaatuiset kuntopolut ja pyöräilytiet, pelikentät, vesiliukumäki, beach volley -kenttä, ja frisbeegolf-rata takaavat sen, että tekeminen ei lopu kesken! Näiden ohella Yyterin Surfkeskus tarjoaa pohjoismaiden parhaat puitteet purjelautailua jo harrastaville ja kaikille purjelautailusta kiinnostuneille. Aivan rantojen kupeessa sijaitsevalla Yyterin golfkentällä useat vesiesteet ja rantadyynit luovat maisemiltaan vaihtelevan kentän, jossa pelimielenkiinto säilyy.

Meri maustaa historian

  Kun sormet ja varpaat on uitu "rusinoiksi", kannattaa lähteä katselemaan ympärilleen, sillä Yyteristä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää hiekkarannan ulkopuolella. Mäntyluodon luonnonkauniilla niemellä viehättävät vanhat rakennukset ja meren kuohunta aivan kosketusetäisyydellä luovat tunnelman, jota muualla ei koe, ja tekevät Mäntyluodosta keitaan kaupungin laidalla. 1900-luvun alussa rakennetussa Mäntyluodon hotellissa pääsee helposti tempautumaan mukaan entisaikojen merenkävijöiden elämänmenoon, ja Uniluodon kylässä aistii vahvasti tunnelmallisten puuhuviloiden pitsiromantiikan. Kallon majakkasaarella pauhaavat aallot huuhtovat mahtavia rantakallioita, joilta voi nähdä merelle Kolmikulman matalikolle, jossa kymmenmetriset vesipatsaat nousevat sykähdyttäviin korkeuksiin.

  Reposaari on viehättävä pienoiskaupunki, jossa voi vieläkin aistia purjelaivakauden tunnelmaa. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä ja monia kiinnostavia yksityiskohtia. Reposaaren ominta itseään ovat kaupunginosan moni-ilmeiset puutalot ja rehevä satamapuisto, jotka tekevät saaresta maalauksellisen. Saarella on erinomainen tilaisuus tutustua merihistoriaan mm. sota-ajalta peräisin olevassa rannikkolinnakkeessa sekä norjalaistyyliseen puukirkkoon. Merenkulun myötä saarelle kulkeutuneet vieraista maista peräisin olevat siemenet ovat luoneet Reposaareen täysin omanlaisensa eksoottisen kasvillisuuden.

  Ahlaisen kaupunginosa tarjoaa ihastuttavaa saaristolaismaisemaa kyläraitteineen ja rantavajoineen. Ahlainen on historiasta kiinnostuneille erinomainen kohde, joka tarjoaa paljon tutustumisen arvoista nähtävää. Esimerkiksi 1700-luvulla valmistunut puukirkko ja 1800-luvulta peräisin olevan rantakaupungin jäänteet vajoineen ja laitureineen kiinnostavat varmasti. Ahlaisissa on myös loistavat puitteet vaelluksille, melonta- ja pyöräretkille sekä kalastukselle. Idyllisten kyläteiden läpi kulkevan virkistysreitistön varrella on useita hyvin varusteltuja taukopaikkoja.

Majoitu hyvin

  Palveluiden puutteen vuoksi ei Yyteristä ole kiire pois. Majoitusmahdollisuuksia löytyy joka makuun. Monipuoliset ravintola- ja viihdepalvelut takaavat niin ruumiin- kuin sielunkin nautinnon ja mahdollistavat elämyksellisen loman myös talvella.

  Rantapäivän jäljiltä hiekat on hyvä huuhtoa pois Yyterin kylpylähotellin altaissa. Kylpylä Merenneidon lämpimät vedet, hierovat putoukset ja turkkilaisen saunan leppeät löylyt virkistävät niin mieltä kuin kehoakin. Niille, joille rannan riennot eivät vielä riitä, kylpylän vesiliukumäki tarjoaa riemukkaita laskuja. Kun rasitukset on hellitty pois allasosastolla tai hotellin Hyvän olon keskuksessa, on hyvä nukahtaa huoneessa, jonka ikkunasta avautuu tunnelmallinen näkymä rannalle ja merelle. Etelän eksotiikkaa aivan Satakunnan sydämessä!

  Luonnonläheisen vaihtoehdon kylpylähotellille tarjoaa korkeatasoiset leirintäalueet Siikaranta Camping Reposaaressa, aivan meren partaalla, ja Top Camping Yyteri hiekkarannan kupeessa. Siikarannassa on yli 200 leirintäpaikan lisäksi yöpymispaikkoja aina vanhan ajan kalastajatorpasta ensi kesänä avattavaan matkakotiin, jossa on 15 kappaletta 2-4 hengen huoneita. Yli kuuden hehtaarin kokoisella camping-alueella on saatavana monipuoliset palvelut, kuten huoltorakennus vessoineen, suihkuineen ja pesukoneineen, keittokatos, tv- ja oleskelutilat, lasten leikkipaikka ja tilaussauna.

  Top Camping Yyteri on perheystävällinen leirintäalue, joka on auki ympäri vuoden. Kahvilaravintola Ulappa, tilaussauna Ankkuri kokoustiloineen ja talvisine avantouintimahdollisuuksineen, monipuoliset aktiviteetti- ja harrastusmahdollisuudet sekä lapsille suunnattu ohjattu toiminta kesäisin luovat Top Camping Yyteristä yhden erinomaisen lisäsyyn lähteä lomalle Poriin!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »