Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Kokemäki, Satasoitto, Anttilan tila, limonaditehdas, Karimaan Puutarha, puutarha, arboretum, Peipohja, asemakylä, Mantansaari, jokikahvila


Vanha museosilta

Kokemäki,
Kokemäkijokilaakson nimikkokaupunki

Kokemäenjokilaaksossa on asuttu tuhansien vuosien ajan. Se on ollut vilkas kauppapaikka jo 1100-luvulla. Kokemäki tarjoaa edelleen paljon mielenkiintoista koettavaa. Monille Kokemäen tunnusmerkki on keskustassa joen ylittävä kaunis museosilta.


Tapahtumien Kokemäki

  Kesäkuun 12. päivänä Kokemäellä vietetään maakunnallista suurtapahtumaa. Heikin markkinoilla on tarjolla kulttuuria ja vilkasta kaupankäyntiä. Illalla Tulkkilan Yö –tapahtumassa nautitaan tasokkaasta viihteestä ja vietetään iloista iltaa.

  Ravikansa saapuu perinteisesti juhannuksena Kokemäelle. Juhannusravit ravataan 26.–27.6.2010.

  Kauvatsan Seuratalolla järjestetään heinäkuun viimeisenä päivänä perinteinen kotiseututapahtuma Kauvatsa-päivä. Koko päivän kestävä tapahtuma alkaa lauantaina klo 8 ja päättyy sunnuntain puolella yhdeltä yöllä.

  Tasokkaista konserteista pääsee nauttimaan 20.–29.8.2010, kun vuorossa on perinteinen Satasoitto. Tänä kesänä Satasoiton konsertteja kuullaan Kokemäellä Kauvatsan ja Kokemäen kirkoissa, vanhalla yhteiskoululla ja seuratalolla. Harjavallassa konserttipaikkoina toimivat Emil Cedercreutzin museo, kirkko ja Harjavalta-sali. Ilmaiskonsertit järjestetään Kokemäen muuntamokahvilassa ja Harjavallassa Venton vintillä.

  Perinteisen kamarimusiikin lisäksi ohjelmistossa on kansanmusiikkimessu Kokemäen kirkossa sekä tapahtuman päättävä jazz-konsertti Harjavaltasalissa. Satasoiton yhteydessä satakuntalaista alkuperää oleva nuori debytantti saa oman konsertin lisäksi Satakunnan taidetoimikunnan 2000 euron työskentelyapurahan.

Suuren tilan pieni limonaditehdas


  Noin 1,5 kilometriä Kokemäen keskustasta sijaitseva Anttilan tila eli Wekaran maalaiskartano on yksi Satakunnan suurimmista noutotiloista. Anttilan tila ottaa vastaan niin perheitä kuin matkailija- ja yritysryhmiä tutustumaan satakuntaiseen maatilamiljööseen.

  Kesällä puutarhatilalla voi käydä poimimassa herneenpalkoja, puutarhamarjoja ja vadelmia tai ostaa marjat valmiiksi poimittuina tilamyymälästä. Kartano Hostel tarjoaa majoitusta ympäri vuoden. Halukkaille lämmitetään vuonna 2003 valmistunut savusauna, johon mahtuu kerralla peräti 30 kylpijää.

  Puutarhatilan toiminnan lisäksi vierailijoille esitellään Suomen pienintä limonaditehdasta ja tilamuseota, johon on kerätty esineistöä tilan vaiheista 250 vuoden ajalta. Museon helmiä ovat puinen polkupyörärengas tai käsikäyttöinen pyykinpesukone. Tilalla voidaan järjestää myös erilaisia kokouksia ja juhlia.

  Anttilan tilan tilalimonadit on valmistettu suomalaisista raaka-aineista ja niitä voi tilata yrityksille, perheille tai merkkipäivän juhlijoille omalla etiketillä varustettuna. Perinteisten marjalimonadien rinnalla valmistetaan myös koivunmahla- ja kuusenkerkkälimonadia.

Karimaan puutarha ja arboretum


  Karimaan Puutarha käsittää taimiston, taimimyymälän ja arboretumin. Karimaan puutarhan perusti vuonna 1916 Juho Verner Viitasaari Kokemäen Paistilan kylään aloittaen puutarhan hoidon vajaan hehtaarin suuruisella tilalla. Vuosikymmenien ajan Verner Viitasaari keräsi erilaisia koristekasveja puutarhaan ja nyt niitä on satoja eri lajeja.

  Nykyään Karimaan puutarhan arboretum on suosittu matkailukohde. Puistossa kiemurtelevat hiekkakäytävät johdattavat erilaisten kasvikokonaisuuksien keskelle. Tärkeimpänä kohteena, ylös kallioille nousevan polun päässä on perustaja Juho Verner Viitasaaren hautamuistomerkki. Tuhkauurnan päällä olevaa graniittista kivipaasia koristaa kuvanveistäjä Kauko Räikkeen kasvoreliefi Verner Viitasaaresta.

  Puistossa sijaitseva perinnetalo Verneri sisältää Viitasaaren jäämistöä, kuten puutarha-alan työkaluja, valokuvia, kirjallisuutta ja muita esineitä vuosikymmenien varrelta. Karimaan taimimyymälässä myydään monivuotisia koristekasveja. Taimimyynti on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin. Opastettuja puistokierroksia vetävät sopimuksen mukaan taimistomestari Tiina Pönkkä puh. 050 394 6823 tai tilanhoitaja Marja Syrilä puh. 044 560 4700.

Peipohjan Asemakylä


  Vanhan Tampere-Pori-radan varrella sijaitsee Peipohjan asemakylä. Yli sata vuotta sitten asemakylä useine asuin- ja talousrakennuksineen rakentui asemalta veturitallille johtavan kylänraitin varteen. Ajan mittaan elämä asemilla hiljeni ja talot autioituvat. Nyt talot ja pihat on hellävaraisesti kunnostettu ja asukkaita muuttanut kylään, joka on yksi laajimpia maassamme säilyneitä asemakyliä tuoden tuulahduksen menneen ajan elämänmenosta.

  Asemakylän uusrenessanssityylisessä asemapäällikön asuintalossa toimii tilausravintola Asemapäällikön Koti, jonka huoneet on sisustettu vanhanajan kodikkaiksi tiloiksi. Ravintolaan mahtuu 65 ruokailijaa. Majoitustiloja on tarjolla Asemapäällikön Kodin vieressä sijaitsevassa Kirjurin Talossa ja hieman kauempana sijaitsevassa Asemamiehen Asunnossa.

  Peipohjan Asemakylään liittyy läheisesti Kotiniemen vanhassa päärakennuksessa sijaitseva Ompelijan museokoti. Museokodissa olevista huutokauppadokumenteista voi nähdä, kenelle ja mistä hinnasta Alina-ompelijan omaisuus myytiin. Esimerkiksi mittanauha on myyty erikseen! Museossa on Kotiniemen vanhan sisustuksen lisänä runsaasti käsitöitä ajoittuen etupäässä 1900-luvun alkuun. Museon vaatekaapista löytyy myös uudempia, arvokkaita 1950–60-lukujen kuuluisien suomalaisten muotihuoneiden luomuksia.

  Museo on auki tilauksesta lämpimänä vuoden aikana.

Luonto kutsuu

  Kokemäellä on runsaasti luontonähtävyyksiä, kuten upea, meteoriitin muovaama Sääksjärvi. Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto koostuu kansainvälisestikin arvokkaana lintujärvenä tunnetusta Puurijärvestä ja viidestä kermikeidassuosta. Kansallispuiston luontotupa sijaitsee Karhiniemen kylässä olevassa vanhassa kansakoulussa.

Kesäinen Mantan jokikahvila


  Kauniissa ja vehreässä joenrantamaisemassa, Kokemäenjoen Kyttälän haarassa, sijaitsee Mantansaari. Se on oiva kokous- ja juhlapaikka. Erityisen suosittu on Mantan jokikahvila, joka on mukava kesäinen pistäytymis- ja istuskelupaikka. Useimmiten kahvilaan tullaan veneellä, mutta toki sinne pääsee myös autolla tai polkupyörällä. Upean sijaintinsa lisäksi vierailijoita houkuttaa itse valmistetut suolaiset ja makeat herkut sekä lämpimät tai kylmät juomat ja jäätelö. Mantan Jokikahvila on avoinna kesä- ja elokuussa viikonloppuisin ja heinäkuussa joka päivä klo 15–20.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »