Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Luvia, kaljaasi, Ihana, kaljaasi Ihana, talkoo, Perinnelaivayhdistys Ihana Ry


Kaljaasi Ihanan rakentaminen aloitettiin 4 vuotta sitten. Kuka tahansa voi osallistua rakentamiseen. (kuva: Matti Laurilehto)

Kaljaasi Ihana
- luvialaisen talkootyön voimainnäyte

Pienen satakuntalaisen Luvian kunnan merenpuoleisella laidalla, Laitakarissa, on veistetty laivoja vuosisatojen ajan. Purjelaivat kuljettivat Luvialta tervaa, hiiliä ja sahatavaraa ja paluulastina tuotiin tarvikkeita uusien laivojen rakentamiseen. Laitakarin nokassa rakennetaan tänä päivänä lähes 30 metriä pitkää purjealusta, jonka mastot tulevat kohoamaan 27 metrin korkeuteen. Kaljaasi Ihana on luvialaisen talkooperinteen uusin voimainnäyte.


  – Telakkahallin parvelle voi kiivetä katsomaan rakennustyön edistymistä, sanoo vastaava mestari Ismo Lilja.

  – Kylkilaudat on tehty täältä Satakunnasta kaadetuista männyistä ja kuusista. Kanteen, mastoihin ja puomeihin käytetään Siperia lehtikuusta. Tämä on kolmas Ihana-niminen alus, joka Luvialla tehdään. I

  smo Lilja, Björn Nyberg ja Mikko Ilus ovat suunnitelleet aluksen ja rakentamiseen on saatu mukaan vanhoja puuvenemestareita ja veneenrakentajia, jotka tietävät, kuinka laivan kaaret tehdään, kyljet lankutetaan ja miten mastopuu valitaan.

Nuoria purjehtijoita koulutetaan

  Laivan rakentaminen aloitettiin 4 vuotta sitten.

  – Kuka tahansa voi osallistua kaljaasin rakentamiseen, Lilja sanoo.

  – Kyllä täältä löytyy joku homma vaikka sisämaasta tulevalle kaupunkilaisellekin. Talkootunteja on minun laskujeni mukaan tähän mennessä tehty noin 30.0000 ja mukana on ollut 120 nimettyä henkilöä. Talkooväki on pääosin eläkeläisiä, jotka ehtivät rakentamispuuhiin päiväsaikaan. Iltaisin mukana on nuorempaakin väkeä, kuten työharjoittelijoita veneenrakentajakoulusta ja ammattikoulusta, Lilja kertoo.

  – Ne jotka eivät osallistu varsinaiseen työhön, voivat pudottaa rakentamisrahaa varvikarhuun.

  Uutta nuorempaa luvialaista miehistöä koulutetaan purjehduksilla, joita on tehty Selkämerelle, Ruotsiin ja Viron saarille kuunari Lindenillä, kaljaasi Albanuksella ja muilla perinteisillä purjealuksilla. Keväällä laajennetaan nuorisotoimintaa kun yhteistyössä eestiläisten ja tanskalaisten perinnesatamien kanssa käynnistetään kolmivuotinen koulutuspurjehdustoiminta.

  – Kyllä täältä vanhoja seiloreita löytyy, mutta nuoria tarvitaan lisää, Lilja sanoo.

  – Ihana purjehtii neljän hengen miehistöllä, mutta miehistöjä ja kippareita tarvitaan useita. Aluksessa on asuintilat kuudelletoista matkustajalle ja sen lisäksi muutamia varavuoteita. Miehistön makuutilat ovat kansihytissä. Päiväristeilylle voidaan ottaa kerallaan 50 henkeä.

  Alus lasketaan vesille tämän vuoden heinäkuun 22. päivänä ja neitsytpurjehdukselle lähdetään ensi vuoden kesällä

Kävijöitä kuudestakymmenestä maasta

  Perinnelaivayhdistys Ihana Ry omistaa aluksen, kertoo projektipäällikkö Tapio Santala.

  – Vaikka talkoohenki Luvialla on poikkeuksellisen vahva, on tähän hankkeeseen tarvittu EU mukaan talkoisiin. Luvian kunta ja Porin kaupunki ovat myös osallistuneet rakentamisen rahoittamiseen. Miljoonan euron rakentamiskustannuksista EU-raha kattaa suunnilleen puolet.

  – Tavoite on, että aluksen valmistuessa yhdistys on velaton ja Ihanan ylläpito hoidetaan charter-purjehduksia järjestämällä. Lisäksi tällainen projekti tuo Luvian kunnalle tunnettuutta ja matkailutuloja, Santala korostaa.

  Ennen vuoden 2011 neitsytpurjehdusta ehtii Laitakariin valmistua perinnelaivasatama, joten Ihana saa seurakseen parisenkymmentä pienempää puualusta.

  Luvian ulkosaaristossa on yli 300 saarta ja luotoa. Laitakarissa raikkaista merituulista nautitaan vuoden ympäri.

  – Meillä on täällä telakalla käynyt lähes 20.000 vierailijaa vuosittain, Tapio Santala kertoo.

  – Vierailijoiden kansallisuuksista on pidetty kirjaa ja tähän mennessä kävijöitä on ollut melkein kuudestakymmenestä eri maasta. Luvialaisille ja lähikuntien ihmisille on tullut tavaksi tuoda omat tai yritystensä kansainväliset vieraat tänne käymään ja tällä tavoin täydentää eri kansallisuuksien listaa.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »