Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Eura, Köyliö, Säkylä, Kauttua, ruukki, Naurava Lohikäärme, Säkylänharju-Virttaankangas, Lalli, Kirkkokari, Kertun Kirmaisu

Eura - Säkylä - Köyliö


Kauttuan Ruukinpuisto Eurassa.

Elämyksiä Rauman seudulla

Esihistoriallinen Eura

  Historiasta kiinnostuneen kannattaa pistäytyä Eurassa, sillä siellä saa kattavan läpileikkauksen menneisyydestä aina esihistorian hämäristä teollistumisen aikaan. Kauttuan ruukinpuisto on erinomaisesti säilynyt ruukkialue, joka syntyi jo 1600-luvulla kun Kauttuan kosken partaalle rakennettiin rautaruukki. Ruukinpuistossa saa hyvän kuvan suomalaisesta teollisesta historiasta, ja alueella on aivan omanlaisensa tunnelma. Vanhat seppien asunnot seisovat yhä männikkörinteessä, ja alueen kunniakkaita perinteitä ylläpitää 200-vuotias ruukinkartano, nykyinen hotelli-ravintola Kauttuan Klubi. Ruukinpuiston uudempaa rakennuskantaa edustavat Alvar Aallon suunnittelemat upeat talot.

Varrella virran

  Kauttualla,Eurajoen rannalla sijaitsee niinikään Alvar Aallon suunnittelema Jokisauna, joka tarjoaa puitteet mieleenpainuvien juhlien ja kokousten järjestämiseen läpi vuoden. Rakennuksessa on oleskelu- ja kokoustila, jossa on tilaa ja astiasto noin 20 hengelle, iso sauna noin 20 hengelle, pieni sauna viidelle hengelle ja kolme pukuhuonetta. Kutsuvaa jokimaisemaa voi ihailla peräti 200 neliön kokoisella terassilla, josta 25 neliötä on katettu.

  Saunomisen välillä Jokisaunasta on mahdollisuus pulahtaa vilvoittelemaan Eurajokeen, ja niille, joille joen virtaava vesi on liian viileää, lämpiää tilauksesta kuumavesiallas saunan pihalla. Kahvila Nemo saunan pihapiirissä pidetään auki läpi vuoden mahdollisuuksien mukaan, ja isommatkin ruokailut onnistuvat tilauksesta. Alakerran Designpesulassa voi tehdä ostoksia:  valikoimissa on mm. suomalaista ja ulkomaista designtavaraa, käyttötavaraa, lahjoja, koruja ja käsityötuotteita. Jos etsit juhlillesi tai kokouksellesi korkeatasoista ja tunnelmallista paikkaa, kannattaa tutustua Jokisaunaan!

Naurava Lohikäärme

  Esihistorian opastuskeskus Naurava Lohikäärme aivan Euran keskustassa kertoo yleisölle rautakauden elämästä asiantuntevien oppaiden ja monipuolisten näyttelyjen avulla. Eurahan on esihistorian tutkimuksen kannalta Suomen merkittävimpiä paikkoja: pelkästään Euran keskustan alueelta on löydetty yli 20 muinaisjäännöstä, mm. kivikautisia asuinpaikkoja, pronssikautisia röykkiöhautoja, rautakautisia kalmistoja sekä pakopaikkana käytetty linnavuori. Vuoden 2010 teemanäyttelynä Nauravassa Lohikäärmeessä nähdään näyttely nimeltä ”Jalanpurija ja Kultakahva – nuoremman rautakauden miekkoja Eurasta”, jossa tutustutaan esimerkiksi miekkojen eri vaiheisiin, käyttöön ja korjaamiseen. Pääpaino on Euran ja Köyliön alueelta löydetyissä miekoissa, ja näytteillä on mm. Euroopan painavin miekka. Myymälästä voit ostaa laadukkaita käsityötuotteita, jotka ovat saaneet innoituksensa esihistoriallisista löydöistä.

Käsillä Eura

  Eurassa toimii useita taiteilijoita ja käsityöläisiä, joiden työhuoneisiin, näyttelyihin ja myymälöihin pääsee tutustumaan ja ostoksille. Kattavasta valikoimasta taidetta, koruja, käyttö- ja sisustusesineitä löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Säkylä säväyttää

  Säkylän sykähdyttävät maisemat ovat kuin tehtyjä ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen. Säkylä on täynnä toimintaa ja mieleenpainuvia elämyksiä.

  Säkylän maisemia hallitsee lähes rannattomalta tuntuva Pyhäjärvi, joka on Lounais-Suomen suurin vesialue. Se tarjoaa monipuolisesti matkailumahdollisuuksia niin vesien vauhtipedoille kuin maltillisille mietiskelijöille. Pyhäjärven rannoille on kotiutunut monia matkailuyrittäjiä: Pyhäjärven Vuokrawenhe vuokraa veneitä ja vesisuksia niille, jotka haluavat kokea laineet henkilökohtaisesti sekä järjestää charter-venekuljetuksia. Pyhäjärven kalaisille vesille pääsee kaloja narraamaan paitsi omatoimisesti, myös ohjatuilla kalastus- ja pilkkiretkillä. Kaiman Kalamatkat järjestää kalastuspaketteja ja koulutusta ryhmille, ja Säkylän Erä- ja Kalastusmatkailu vie kalareissujen lisäksi ravustamaan, ja tarjoaa myös majoitusta Pyhäjärven rannalla.

Kiipeä harjulle, tule torille

  Lounais-Suomen ainoa yhteinäinen harjujakso Säkylänharju-Virttaankangas kulkee Säkylän alueella, ja on retkeilijälle unelmien täyttymys. Harjulla kulkee kymmeniä kilometrejä hyväpohjaisia, helppokulkuisia ulkoilureittejä, jotka tarjoavat elämyksiä kaikenkuntoisille. Erimittaisista reiteistä voi jokainen valita aikansa ja kuntonsa mukaan itselleen sopivimman reitin, ja ulkoilun ohessa harjulla voi kartuttaa yleissivistystään mm. harjuluonnon, pohjaveden ja geologian alueilla. Pääharjun kierroksen kohokohta on harjualueen korkein kohta: 143 m merenpinnasta oleva Porsaanharju näköalalaavuineen. Viimeistään siellä ymmärtää sen, miksi harjualuetta kutsutaan ”Pikkulapiksi”.

  Unohtumaton kokemus on myös Säkylän maalaistori, joka torstaisin ja kesälauantaisin kerää yhteen paikalliset käsityöläiset, kauppiaat sekä asukkaat ja mökkiläiset niin Säkylästä kuin kauempaakin.

Köyliössä Lallin jalanjäljillä...

  Köyliön nimi kirjoitettiin suomalaisiin historiankirjoihin jo varhain kun perimätiedon mukaan Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä tammikuun 20. päivänä vuonna 1156. Surmatyön kerrotaan tapahtuneen Köyliönjärven pohjoispäässä lähellä Kirkkokaria, joka vielä nykyäänkin on yksi Köyliön suosituimmista nähtävyyksistä. Kirkkokari on nykyisin ainoa roomalaiskatolisten pyhiinvaelluspaikka Pohjolassa, ja vuosittain ennen juhannusta saarella pidetään katolinen muistomessu.

  Matkailijalle hengästyttävän kauniina avautuva Köyliönjärven maisema on yksi Suomen kansallismaisemista, ja se on valtioneuvoston periaatepäätöksellä luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Itse järvi on suhteellisen matala vajoama-allas, sen rannat ovat lähes lahdettomia ja niemettömiä ja sitä reunustavat laajat, alavat viljelykset sekä niiden takainen nauhamainen asutus ja metsävyöhykkeet. Kaunis järvimaisema luo Köyliölle leiman ja tunnelman, jota ei tapaa missään muualla.

... Ja Kertun

  Naisten jokavuotinen kuntotapahtuma Kertun Kirmaisu elokuussa yhdistää mukavalla, rennolla tavalla historian ja nykypäivän. Seitsemän kilometrin mittaisen kirmaisun voi kulkea nimenmukaisesti vaikka kirmaten – tai sitten rennosti kävellen ja maisemista nauttien. Ilmainen tapahtuma kerää vuosittain kymmeniä naisia kuntoilemaan kansallismaisemiin, ja herättää Köyliön kylät eloon.

  Köyliön nykyaikaisen maalaiselämän perustana ovat Köyliön vireät ja aktiiviset kylät, joissa yrittämisen ilo, yhdessä tekeminen ja ylpeys omasta kulttuuriperinnöstä kukoistavat tehden Köyliöstä paitsi kauniin, myös viihtyisän asuinpaikan. Kylissä näytellään, nikkaroidaan, lauletaan ja luodaan pohjaa Köyliön vahvalle tulevaisuudelle.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »