Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Rauma, saari, Sammallahdenmäki, Poroholma, Kuuskajaskari, Reksaari, Kylmäpihlaja, majakka, Selkämeri


Kuninkaankatu 7, Vanha Rauma (kuva: Juha Sinisalo)

Lumoava Rauma

Joka ei ole koskaan istunut Kylmäpihlajan majakan karulla kalliolla tai kuunnellut kuorolaulua Pyhän Ristin kirkossa, ei voi todella sanoa käyneensä Raumalla. Mustan pitsin ja hassun murteen taakse kätkeytyy kiehtova historiallinen kaupunki, jonka merellistä lumoa on vaikea vastustaa.


  Vuonna 1442 perustettu Rauman kaupunki on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, ja sen merellisessä tunnelmassa voi vielä nykyäänkin aistia pitkän historian tuoman jatkumon tunteen. "Raum o ain Raum", Raumalla sanotaan, ja mukaudutaan tyynesti omaan paikkaan ajan kulussa - niin kuin Raumalla on aina tehty.

Historia läsnä – konkreettisesti ja luonnollisesti

  Raumalle suuntaajan ehdottomiin tutustumiskohteisiin kuuluu Lapin Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, joka hyväksyttiin vuonna 1999 UNESCOn maailmanperintöluetteloon Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Sammallahdenmäen kallioharjanteilla ja niiden välisessä kangasmaastossa on 36 muodoltaan ja kooltaan erilaista pronssikautista hautaröykkiötä. Alueen tunnetuimmat muinaisjäännökset ovat lähes nelikulmainen hautaröykkiö "Kirkonlaattia" ja ns. "Huilun pitkä raunio".

  Kirkonlaattian kaltaista nelikulmaista hautaröykkiötä ei tunneta muualta Suomesta ja muoto on poikkeuksellinen myös koko skandinaavisen pronssikulttuurin alueella. Sammallahden alueeseen ja siihen liittyviin tarinoihin voi tutustua lumettomana aikana omin päin, mutta eniten siitä saa irti opastetuilla kierroksilla.

  Rauman seudun ainutlaatuiseen historiaan pääsee parhaiten sisälle Ajan jäljet -historiamatkailuverkoston kohteissa, joissa seudun tarinat aukeavat parhaiten aina elävästä esihistoriasta ruukkien, kartanoiden ja teollistumisen aikaan saakka.

Vanha Rauma lumoaa

  Rauman sydän on ehdottomasti UNESCOn maailmanperintökohteeksikin hyväksytty Vanha Rauma, jonka tunnelmallisilla pikkukaduilla aikaa saisi kulutettua loputtomiin. Idylliset puutalot, viehättävät kahvilat kesäterasseineen ja lukuisat pienet putiikit pitävät elävänä kaupunginosan, jossa nykyäänkin asuu noin 800 asukasta. Erityisesti Vanhan Rauman sisustus- ja antiikkiliikkeissä kannattaa poiketa, sillä ne ovat varsinaisia keräilijän ja kauneutta rakastavan aarreaittoja! Vanha Rauma levittäytyy lähes 30 hehtaarin alueelle ja sen edelleen näkyvissä olevat keskiaikaiset piirteet epäsäännöllisine tontteineen ja mutkittelevine kujineen tekevät siitä ainutlaatuisen esimerkin hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Missään ei kahvi maistu niin makoisalle kuin mielikuvitusta hivelevässä Vanhan Rauman miljöössä! 

  Raumaan tutustuttaa kaupunkijuna kesäkuun alusta elokuun loppuun. Junan reitti kiertää noin 50 minuutin kierroksen ja pysähtyy puolimatkassa Poroholman lomakeskuksessa, jossa on mahdollista viettää aikaa tasokkaiden palvelujen parissa tai lähteä tutustumaan Rauman merellisiin matkailukohteisiin säännöllisillä vesibussiyhteyksillä.

  Poroholman lomakeskukselle on myönnetty neljäntenä leirintäalueena Suomessa viisi tähteä. Luokitus tulee voimaan kevään 2010 aikana. Perinteikkäälle leirintäalueelle on vuoden aikana toteutettu mittavat investoinnit ja alueelle valmistuu vielä mm. uusia lomamökkejä. Leirintäaluetta on kunnostettu paikkakunnan merelliset perinteet huomioiden ja alueen vanha ja arvokas rakennuskanta huomioiden.

Merelliset menopaikat


  Käsin kosketeltavan historian ohella suuri osa Rauman viehätyksestä on sen merellisessä ilmapiirissä, jossa yhdistyy kiehtovalla tavalla niin kaukokaipuu kuin lähdön haikeus ja riemu sekä nöyryys luonnonvoimien edessä. Rauman merelliset matkailukohteet ovatkin seudun ehdottomia valtteja. Aivan kaupungin kupeessa sijaitsevat Rauman matkailusaaret ovat kaikki keskenään hyvin erilaisia, mutta niitä yhdistää meren tuoksu, lokkien kirkuna ja kesäisin säännölliset vesibussireitit.

  Kuuskajaskarin metsäinen linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen matkan toisenlaiseen suomalaiseen historiaan, sillä saarella on entinen rannikkotykistön linnake, joskaan se ei ole koskaan ottanut osaa varsinaisiin sotatoimiin. Vierailijat pääsevät nykyään kipuamaan uudempaan merivalvontatorniin, josta avautuu upeat maisemat saaristoon.

  Kuuskajaskari tarjoaa monipuolisesti palveluja ja aktiviteetteja. Saarella on vuokrattavana soutuvene ja kanootteja, joilla voi "lähteä merille" - ja saaren historiaan ja luontoon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Yöpyminenkin Kuuskajaskarilla on mahdollista: joko rivitaloasunnoissa tai eksoottisemmin kasarmimajoituksessa.

Reippaasti Reksaaressa


  Reksaaren luontosaari, saaristoleirintäalue ja vanha kalastajatila houkuttelevat maakrapua ja tarjoavat merellä liikkujalle kodikkaan välisataman. Reksaaren lehdot ja luontopolut tutustuttavat saariston monipuoliseen kasvistoon ja linnustoon, ja siksi saari onkin oiva koko perheen kesäkohde. Reksaaren Kartun yli satavuotiaan kalastajatilan Kaffetupa tarjoaa saaristolounasta kesäaikaan päivittäin. Saaren luontoon voi tutustua tilan pihapiiristä alkavalla luontopolulla - törmäätköhän kiurunkannukseen, koiranheisiin, tai peräti pikkuapolloperhoseen..?

Terapiaa Kylmäpihlajassa

  Kylmäpihlajan majakkasaari on viimeinen etappi ennen aavana ja ankarana aukeavaa avomerta. Karu ja kallioinen saari seisoo keskellä tuulen tuiverrusta ja kun sen kivillä istuu ja antaa katseen lipua pitkin meren pintaa, voi todella tuntea ajatusten liukenevan ja pään tyhjenevän - jää vain meren kohina, ihmisen pienuus ja majakan vankkumaton turva. Kylmäpihlajaa asuttavat tyrnit ja linnut, mutta se tarjoaa unohtumattoman elämyksen jo muutaman tunnin vierailulla.

  Venesatamaan rakennetussa opasvajassa on vaihtuvia luonto- ja meriaiheisia näyttelyitä sekä rantakahvila Majakasta löytyy ravintola sekä kokous- ja saunatilat. Eksotiikkaa etsivälle ehdoton kokemus on yöpyminen majakassa: 36-metrisessä tornissa on 11 viihtyisää hotellihuonetta. Elämyksellisen Rauma-päivän päätteeksi onkin hyvä nukahtaa saaren ja meren ääniin.

Selkämeren kansallispuisto tulossa

  Valtioneuvosto teki 200-vuotisistunnossaan periaatepäätöksen Selkämeren kansallispuiston perustamisesta. Pitkään valmisteltu ja todennäköisesti vuoden 2010 aikana toteutuva kansallispuisto sijoittuu pääasiallisesti ulkosaaristoon Satakunnan alueelle, Rauman edustalla myös sisäsaaristoon. Maamme 36. kansallispuisto kattaa ja turvaa Selkämeren saaristoluonnon monimuotoisuutta. Kansallispuiston perustamisessa painottuvat kulttuuriperintö, ihmisen ja luonnon suhde, muutokset luonnossa, geologia ja vedenalaisluonto.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »