Nro 3-2010
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Kesä ; 
Avainsanat: risteily, Royal Line, ravintola, ruokailu, kieltolaki, salakuljetus, Algoth NiskaLaivaristeilyllä teemoina
kuninkaat ja salakuljettajat

Teemalliset kesäristeilyt irrottavat myös ajatukset köysien irrotessa laiturista. Autenttinen ympäristö ja mielenkiintoinen tarina tempaavat matkailijat mukaansa.


Kuninkaiden jäljissä

  Tänä kesänä Royal Linesin tasokkaat ravintolalaivat m/s Natalia ja m/s King johdattavat matkustajansa kuninkaiden jäljille. Laivoilla maistellaan ja nautitaan kuninkaallisista herkuista, ihastellaan ainutlaatuista saaristomaisemaa ja kuunnellaan kuninkaallisia tarinoita niiden aidoilla tapahtumapaikoilla.

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 300 vuotta Ruotsin kuninkaan Aadolf Fredrikin syntymästä. Kuningas kävi Suomessa vuonna 1752 katsastamassa Suomenlinnan rakennustöitä. Kuninkaanportti on rakennettu sille paikalle, jossa kuningas nousi maihin. Kuningas Aadolf Fredrik poikkesi matkallaan myös Degerbyssa, joka nimettiin uudelleen Loviisaksi kuninkaan puolison Loviisa Ulriikan kunniaksi.

  Ruotsin kuningas Kustaa III vieraili Suomenlinnassa peräti kolme kertaa. Vuosina 1788–1790 käytiin Kustaa III:n sota, jolloin myös Ruotsinsalmen meritaistelu oli osa käytävää sotaa. Laivastotukikohtana toimi Suomenlinna, jolla olikin suuri merkitys Ruotsin selviytymiseen sodasta.

  Risteilyllä voi todeta, että Ruotsin kuninkaiden hoveissa syötiin hyvin. Aadolf Fredrikin herkkuja olivat mm. hummeri, kaviaari ja samppanja. Myös Kustaa III oli hyvän ruuan ystävä.

Jalkapalloilijasta salakuljettajaksi

  M/S King vie matkustajansa salakuljettajien aikoinaan suosimille Espoon vesille, aina Haukilahteen saakka. Matkan aikana kerrotaan mukaansatempaavia tarinoita kieltolain ajoilta niiden oikeilla tapahtumapaikoilla. Hyvän ruuan lisäksi laivalla tarjoillaan kieltolakihenkisiä juomia.

  Tunnetuin salakuljettaja Algoth Niska oli ruotsinkielisen merikapteenin Iivar Niskan poika. Algoth pelasi jalkapalloa ensimmäisessä Suomen mestaruuden voittaneessa jalkapallojoukkueessa. Hän pelasi myös ensimmäisissä maaotteluissa ja osallistui Tukholman olympialaisiin vuonna 1912, jossa hän teki Suomen johtomaalin 2-1 ottelussa Italiaa vastaan. Suomi voitti käydyn ottelun 3–2.

  Kun kieltolaki alkoi Suomessa vuonna 1919, ryhtyi Niska salakuljettamaan virolaisista ja saksalaisista laivoista ostamaansa 96 % pirtua. Niska myi pirtua Helsingin hienostoperheille – ja kauppa kävi.

  Vaikka kieltolaki päättyi jo 1930, vielä 1950-luvulla viina oli kallista ja salakuljetus yleistä.

  Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston järjestämässä Best of Helsinki Awards -verkkokilpailussa yleisö äänesti Royal Linen illallisristeilyt parhaaksi kaupunkilomatuotteeksi vuonna 2009.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »