Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Kuortane, Soile Yli-Mäyry, taidehalli, taiteilija, taide

Soile Yli-Mäyrym taidehallissa 18. toimintakesä


kuva: Tomi Kallio

Uniruukku avautuu Kuortaneella

Soile Yli-Mäyry on yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimmista ja tunnustetuimmista taiteilijoista. Yli kolmekymmentä vuotta tinkimättömästi ja peräänantamattomasti oman visionsa eteen työskennellyt taiteilija ammentaa voimansa synnyinkylästään Kuortaneen Mäyrystä, jossa sijaitsevassa Taidehallissa voi tänäkin kesänä ihastella hänen persoonallisia töitään.


  Tuleva näyttelykesä on Kuortaneen Taidehallissa järjestyksessään jo 18:s, ja uuden näyttelyn teemana on Uniruukku. Näyttelyssä on esillä uusia maalauksia sekä lasiveistoksia, joka on Soile Yli-Mäyryn uusin aluevaltaus ja luonnollinen jatkumo hänen maalauksilleen, joiden veistoksellisuus synnyttää niille ominaisen kolmiulotteisuuden.

  Kuortaneen taidehalli avattiin vuonna 1993, keskellä edellisen laman pahinta kurimusta. Jollakin olisi voinut usko horjua, mutta ei pohjalaisella. Soile Yli-Mäyry uskoi vahvasti hankkeeseen, ja taidehalli onkin alusta asti ollut suomalaisten taiteenystävien suosiossa. Yli-Mäyryn mukaan juuri hankalina aikoina taiteen merkitys korostuu, siitä saadaan energiaa, jota tarvitaan arjessa selviytymiseen.

Lentävä kuortanelainen

  Soile Yli-Mäyry matkustaa suurimman osan vuodesta ulkomailla. Toukokuussa taiteilija oli Japanissa, jonne hän oli lentänyt Milanosta. Tokiossa järjestettiin jo 28. näyttely, ja aikataulu on tiivis myös lähivuosina: Singapore, Hong Kong, Miami, New York... Soile Yli-Mäyry halutaan kaikkialle. Mutta kesällä hän rauhoittuu ja muuttaa kotipesään Kuortaneelle, jossa valoisat kesäyöt ja luonnon rauha puhaltavat taas uutta virtaa luovuuden moottoriin: kotona syntyvät uudet ideat ja uudet työt.

  Lähes kahden toimintavuosikymmenen jälkeen Yli-Mäyryn taidehalli Kuortaneella on edelleen suosittu matkailukohde, jossa vierailee kesäisin taiteen ystäviä ympäri Suomea. Oppaat hoitavat näyttelyn käytännön pyörittämisen, jolloin taiteilija itse saa työskentelyrauhan. Yli-Mäyry kiitteleekin onneaan saada vuosi vuoden jälkeen ammattitaitoisia oppaita, joita ilman hän ei tulisi toimeen.

Kaukaa näkee paremmin

  Taidehalli on avoinna 30.5.2010 lähtien aina 22.8. saakka. Näyttelyn avaa tänä vuonna viestintäneuvos Tauno Äijälä. Tangomarkkinoiden aikaan taidehallissa järjestetään konsertti, joka vetovoimaisena tähtenä laulaa Mika Pohjonen. Taidehallin pihapiirissä on vanhaan talliin rakennettu tallikahvio, joka on avoinna taidehallin aukioloaikoina klo 12 – 17. Soile Yli-Mäyry on myös itse jatkuvasti paikalla, etsimässä ideoita, nauttimassa kiireettömästä suomalaisesta kesästä ja niin tutuista, ainutlaatuisista eteläpohjalaisista paikoista. Kesäkuortanelainen taidemaalari kokee, että hänen synnyinseudullaan on monia hienoja matkailullisia kohteita, joita paikalliset eivät aina osaa huomata. Läheltä ei aina näe yhtä hyvin kuin kaukaa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »