Nro 4-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Herrankukkaro, Rymättylä, Pentti-Oskari Kangas, kokous, sauna, luonto, saaristo

Rymättylän Herrankukkaro Oy valittiin vuoden 2010 Kotimaan Matkailuyritykseksi.


Pentti-Oskari Kangas hyödyntää Herrankukkarossa luontoa ja positiivisuutta.

Näyttöpäätteeltä nuotioiden ja tarinoiden ääreen

Automatka Naantalissa, Rymättylän Airismaan saaressa sijaitsevaan Herrankukkaroon taittuu Turun keskustasta vähän yli puolessa tunnissa. Perillä, saaristoluonnon keskellä, odottaa vanhan kalastajatilan ympärille rakentunut omaleimainen kokous-, koulutus- ja virkistyspaikka, joka vie vuosikymmenten takaiseen tunnelmaan.


Suosittu kokouspaikka

  Viidentoista toimintavuotensa aikana Herrankukkarosta on kehkeytynyt yritysten ja ryhmien suosima ympärivuotinen kohde. Herrankukkaro on tarkoitettu nimenomaan ryhmille, joiden koko voi vaihdella kahdeksasta hengestä aina 500 hengen päivätilaisuuksiin. Suurin yhtenäinen kokoustila vetää 240 henkeä. Luonnonmukaisesta ympäristöstä huolimatta Herrankukkarossa on vesi-WC:t ja suihkut sekä moderni kokoustekniikka.

  Monessa mukana ollut toimitusjohtaja Pentti-Oskari Kangas tituleeraa itseään kiireapulaiseksi. Ja kiirettä Herrankukkarossa on riittänyt, sillä vuosittain siellä kestitään noin 15 000 vierasta.

  – Noin 90 % asiakkaistamme on kokous-, koulutus-, TYKY- tai virkistysryhmiä, joista pääosa on kokousasiakkaita pääkaupunkiseudulta. Tavallisimmin vieraamme ovat 30–40 hengen ryhmiä, kertoo Kangas.

  Kokousten oheen on tarjolla erilaisia aktiviteetteja, jotka nojautuvat ympäröivään luontoon, sen historiaan ja kulttuuriin.

  – Meillä vanhan ajan pihapelit ovat arvossaan. Olen kirjannut ylös asioita, jotka olivat hauskaa lapsuudessa. Niitä positiivisia kokemuksia ja tuntemuksia pyrimme tuottamaan asiakkaille. Ei kannata – eikä saa – hömpöttää, asioiden pitää olla aitoja ja alkuperäisiä.

  Kankaan mukaan Herrankukkarossa, luonnon keskellä ollessaan asiakkaat ovat monesti palanneet muistoissaan lapsuuteen, ja sitä kautta keskustelut työkavereiden kanssa ovat muuttuneet.

  – Ihmiset avautuvat, kun heillä on positiivinen olo.

  Majoitusrakennuksia alueella on toistakymmentä. Kaikki 102 majoituspaikkaa ovat eksoottisia, siistejä ja tunnelmallisia. Yksi osoitus Herrankukkaron omaperäisistä ideoista on Hästens-sänky luxuslinnunpöntössä. Portaiden yläpäässä olevasta pienestä ovesta sisään kampeamalla pääsee persoonalliseen majoitustilaan. Portaiden juurella on linnunpönttöläisten saniteettitilarakennus kylpyammeineen!

Suomalaista eksotiikkaa

  Kolmasosa Herrakukkaron vieraista on suomalaisisäntien tuomia ulkomaalaisia. Heistä 90 % tulee lämpimistä maista. Suomalainen saaristoelämäkulttuuri perustuu aitouteen, alkuperäisyyteen ja vanhanaikaisiinkin arvoihin. Ulkomaalaisille eksotiikkaa ovat esimerkiksi nuotio, avanto tai potkukelkka.

  – Eri vuodenajat ja erilaiset säät luovat kontrasteja ja saavat seikkailumielelle, toteaa Kangas.

  – Sää ei ole meille este, pikemminkin päinvastoin! Meillä toiminnot eivät ole säästä kiinni. Ei haittaa, vaikka ei olisi edes asianmukaisia varusteita mukana, täältä löytyvät sekä sadevarusteet ja kumisaappaat että karvahaalarit, pipot ja käsineet. Yleensä saaristokohteilla syksy, talvi ja alkukevät ovat hiljaista aikaa. Me taas olemme ottaneet vuodenajat ja sään vahvuudeksemme, muuttaneet ongelmat voimavaraksi!

Saunaparatiisi

  Pentti-Oskari Kankaan mielestä savusauna on makkaran jälkeen paras keksintö, ja niinpä savusaunoja Herrankukkarossa on peräti neljä. Yksi savusaunoista on 124-paikkainen aito maasavusauna, maailman suurin savusauna. Saunomisen lomassa voi nautiskella Kaislikkokylpylän lämminvesialtaissa ja ihailla ympäröivää luontoa kauniine merimaisemineen. Talvisin rohkeimmat käyvät avannossa.

Ympäristöystävällisyys arvossaan

  Herrankukkarossa ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat aina olleet luontaisia, siis jo paljon ennen kun niistä tuli valtatrendejä. Kaiken ideoinnin punaisena lankana on ollut aitous, alkuperäisyys sekä nostalgia. Kaikessa toiminnassa korostuu perinteinen saaristolaisuus.

  – Vietin suurimman osan lapsuudestani Lyökissä, jossa näin kuinka isovanhempani toimivat. Heille kierrätys ja uusiokäyttö olivat jo silloin aivan luontaisia, mitään ei heitetty pois, valottaa Rymättylän Herrankukkaro Oy:n toimitusjohtaja Pentti-Oskari Kangas taustojaan.

Kalaa suoraan uunista

  Vanhan kalastajatilan perinteisiin kuuluu kalastus ja saaristoruokien valmistus paikan päällä. Savukalaa tarjotaan suoraan uunista. Lämmin- ja kylmäsavustus, halstraus ja loimutus mahdollistavat samanaikaisesti jopa 20 erilaisen kalaherkun nauttimisen! Saaristolaispöydästä on kulinaristien iloksi valittavana jopa 43 ruokalajin menu.

  Pentti-Oskari Kankaalla on aina jotain uutta suunnitteilla. Seuraavaksi hän on järjestämässä ”vakoilu- ja kateuspäiviä”, jossa Herrankukkaron väki kertoo selvästikin onnistuneesta toimintaideastaan ja menestyksen taustoista.

  – Jos osaa hyödyntää luontoa ja positiivisuutta, onnistuu melko varmasti, päättelee Kangas.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »