Nro 4-2010
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Vapriikki, Tampere, museo, näyttely, sauna, ruokailu

Vapriikki on monipuolinen museokeskus, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle.


Vapriikki. Kuva: Lasse Honkanen

Vierailulla Vapriikissa

Tammelan Tampellan vanha tehdas Tammerkosken rannalla kätkee sisäänsä useita näyttelyjä sekä monia muistoja herättäviä esineitä ja kuvia. Vapriikin ovet avattiin yleisölle ensi kertaa vuonna 1996, mutta lopullisesti talo valmistui museokäyttöön vuonna 2000. Suuri satametrinen ja kuusitoista metriä korkea näyttelyhalli on peräisin 1910–20-luvuilta. Vuosittain ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Suomen Jääkiekkomuseo, Kenkämuseo ja Nukkemuseo, museoravintola Valssi ja museokauppa. Joulukuussa avataan pitkän tauon jälkeen myös luonnontieteellinen museo uusine näyttelyineen.


Kanada-maljakin asuu Vapriikissa

  Suomen Jääkiekkomuseo on yksi maailman kuudesta jääkiekon historiaa esittelevästä museosta. Vuonna 2009 Jääkiekkomuseo sai uudet, laajemmat näyttelytilat. Uusittu perusnäyttely kertoo nyt entistä monipuolisemmin suomalaisen jääkiekon historiasta. Aihetta käsitellään eri teemojen kautta. Mukana ovat myös kansainvälinen kiekkoilu ja ulkomaiden kaukaloissa mainetta saavuttaneet kiekkoilijamme.

  Suomen Jääkiekkomuseo tallentaa, tutkii, säilyttää ja esittelee jääkiekkoiluun liittyvää aineistoa. Museon kokoelmissa on yli 20 000 esinettä. Esine- ja valokuvakokoelmat muodostavat ainutlaatuisen tietoaineiston suomalaisen jääkiekon menneisyydestä ja nykyisyydestä. Aidon Kanada-maljan ja MM-pokaalin lisäksi näyttelyssä on runsaasti muutakin palkintomateriaalia. Museon pelipaitakokoelmassa on yli 700 pelipaitaa. Suomen maajoukkuepaitoja on kokoelmissa lukuisia vuodesta 1948 alkaen. Tähtihetkistä, pettymyksistä ja ajankuvasta on tarjolla runsaasti filmimateriaalia. Perusnäyttelyn lisäksi esillä on vaihtuvia näyttelyitä.

Museokierroksella tunnelmasta ja teemasta toiseen

  Nukkemuseon Aika leikkiä –näyttely kiinnostaa varsinkin lapsiperheitä. Näyttelyssä on esillä viitisen sataa lelulaatikon aarretta.

  Kenkämuseon tehdassalissa voi seurata teollisen kengän valmistusvaiheita piirustuspöydältä valmiiseen tuotteeseen. Aidot filmit vievät keskelle kenkätehtaan toimintaa. Tuhannen kengän kavalkadissa voi nähdä muodin ja trendien muutokset.

  Vapriikin perusnäyttelyistä Tammerkoski-näyttely kertoo pienen kylän kasvusta teollisuuskaupungiksi. Näyttelyssä nostetaan esille eri aikojen kaupunkilaisten elämänkohtaloita lyhyiden tuokiokuvien ja sarjakuvien avulla. Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienoismallin avulla. Näyttelyssä on esillä mielenkiintoisia esineitä kaupungin historian varrelta.

  Tampere 1918 -näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Äänien, kertovan materiaalin ja uuden tekniikan avulla näyttely tuo elämyksellisesti esille kokemusten laajan kirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin.

  Paikallisesta teknisestä osaamisesta kertovan Innovaatiot-näyttelyn viimeinenkin osa aukeaa keväällä 2011. Monia teknisiä laitteita on otettu ensimmäisenä käyttöön juuri Tampereella, jossa jo varhain sovellettiin maailmalla kehitettyä teknologiaa omiin tarkoituksiin. Innovaatiot esitetään näyttelyssä runsaasti uutta teknologiaa käyttäen.

Suomen luonnosta Japanin kulttuuriin

  Tammikuuhun 2011 asti esillä oleva Karhun vuosi –näyttely vie museokävijän karhumetsään yhden vuodenkierron ajaksi. Karhun, Suomen kansalliseläimen, syntymisen ja kuoleman kierto rytmitti metsässä elävän suomalaisen kalenterivuotta. Karhun vuoden kuluessa mesikämmen tulee tutuksi myyttisenä metsän kuninkaana, muinaisten suomalaisten palvomana esi-isänä ja pyyntiyhteisön jatkuvuuden turvanneena jumalana. Toisaalta näyttely nostaa esiin karhun nykyisen aseman kiisteltynä suurpetona ja metsästäjän tavoitelluimpana saaliina. Myyttisen karhun rinnalla kulkee vahva tietopaketti karhusta luontokappaleena.

  Maaliskuun 20. päivään asti esillä oleva näyttely ”INRŌ – avain samuraiden aikaan” esittelee Edo-kauden Japania, sen elämää, kulttuuria ja ajatusmaailmaa. Näyttelyssä on esillä pari sataa ennen näkemätöntä, toinen toistaan upeampaa inrōa suomalaisesta yksityiskokoelmasta.

  – Inrō on pieni, monista osastoista koostuva rasia, jota vain miehet saivat kantaa vyöllään, kertoo Vapriikin tiedotus- ja markkinointivastaava Tähtitalvikki Poikajärvi.

  Poikajärvi kertoo, että Inrō oli käyttöesine, jossa säilytettiin esimerkiksi lääkkeitä. Aluksi se oli pelkästään samurailuokan statussymboli, mutta myöhemmin myös rikas kaupunkiväestö alkoi käyttää sitä. Inrō oli muotiesine, joka heijasteli omistajansa varallisuutta, persoonallisuutta, tyyliä ja makua.

Saunaa ja ruokaa

  Vapriikin tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Valssin tilat soveltuvat jopa 200 hengelle ja kokousvieraiden käytössä on täysin varustettu 106-paikkainen auditorio. Korkeintaan kymmenen hengen kokous järjestyy mukavasti – niin uskomattomalta kuin se museokeskuksen yhteydessä kuulostaakin - tyylikkäässä saunakabinetissa!

  Museoravintola Valssi lounastarjoiluineen on kaikkien käytettävissä museon aukioloaikoina. Ruokailijaryhmille ja kokousvieraille ruokailut ja muut tarjoilut järjestetään tilaajan toiveiden mukaan. Ruokaillessa voi ihailla ravintolan isoista ikkunoista avautuvaa Tammerkosken upeaa teollisuusmaisemaa punatiilisine tehtaineen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »