Nro 4-2010
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: museo, Mänttä, Serlachius, metsä, näyttely, taide

Serlachius-museoiden tulevat näyttelyt vievät yleisön metsäretkelle.


Valokuva: Serlachius-museot / Hannele Karppinen

Metsien maa

Mäntän Serlachius-museoissa käynnistyy vuoden vaihteessa kaksi uutta mielenkiintoista näyttelyä, jotka perehdyttävät yleisön tuttuun aiheeseen, mutta uudenlaisesta näkökulmasta. Gustafissa avautuu joulukuun alussa näyttely, jonka nimenä on Metsästäjät ja Göstassa tammikuussa metsäaiheinen taidenäyttely.


  Metsästäjistä kertovassa näyttelyssä painopiste on nykyajassa.

  ― Olemme haastatelleet nauhalle suurin piirtein viittäkymmentä paikallista metsästäjää. He ovat kertoneet, millaista on tämän päivän metsästys ja mitä metsässä tapahtuu metsästyksen aikana, Serlachius Museoiden johtaja Pauli Sivonen kertoo.

  Näyttely rakentuu pitkälti tarinoiden varaan. Niitä kuullaan metsästäjien itsensä kertomina.

  ― Puheenvuoroissa pureudutaan myös eettisiin kysymyksiin, kuten erilaisten pyyntikeinojen eettisyyteen, sekä otetaan kantaa suurpetokeskusteluun.

  Näyttelyssä nähdään lukuisia videoinstallaatioita, joiden kautta yleisö pääsee mukaan eränkäyntiretken tunnelmaan, sekä eränkäyntiin liittyvää esineistöä.

  Taidemuseo Göstassa järjestettävässä metsäaiheisessa taidenäyttelyssä pohditaan sitä, miten kuvataiteilijat ovat eri vuosikymmenten aikana kuvanneet metsää taideteoksissaan. Esillä on hieman yli sata teosta, jotka edustavat kotimaista taidetta Akseli Gallen-Kallelasta nykytaiteeseen.

  ― Haluamme esitellä suomaista metsää suomalaisten taiteilijoiden kuvaamana. Metsä on ollut kautta aikojen yleinen aihe kotimaisessa taiteessa. On kuvattu suomalaista kansallismaisemaa, mutta myös yksilön metsää.

  Taidenäyttelyssä voi nähdä, miten taiteilijoiden metsäkokemus on muuttunut aikojen saatossa ja miten se, että ihminen on ruvennut käyttämään metsää entistä enemmän hyödykseen, näkyy taiteessa. Taidenäyttely esittelee myös metsään liittyviä myyttejä, kuten maahisia ja menninkäisiä, miten ne esittäytyvät arvokkaassa taiteessa.

Metsä kulkee arjessa

  Sivosen mukaan näyttelyt muodostavat kävijälle mielenkiintoisen parin.

  ― Toinen niistä esittelee perinteistä ”äijäkulttuuria” ja toinen korkeakulttuurisen näkökulman. Kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi sama asia, luontosuhde.

  Sivonen uskoo näyttelyiden teemojen puhuttelevan kävijöitä.

  ― Metsä on iso juttu suomalaisille. Tämä on niin metsäinen maa. Metsä kulkee kaikkien arjessa niin lähellä.

  Molemmista näyttelyistä on tekeillä myös kirjat.

  ― Metsästäjät -näyttelyyn pohjautuvassa teoksessa esitellään metsästäjien tarinoita huomattavasti laajemmin kuin näyttelyssä. Taidenäyttelystä kertovassa kirjassa puolestaan keskitytään siihen, miten kävijä voi näyttelyn kuvien kautta uudistaa metsäkokemustaan.

  Mäntässä sijaitsevat Serlachius-museot koostuvat kahdesta eri museosta, joista Gustaf sijaitsee Mäntän keskustassa, G.A. Serlachius Oy:n vanhassa pääkonttorissa Valkoisessa talossa ja Gösta Joenniemen kartanossa noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.

  Gustafin perusnäyttely Kotkan Siipien suojassa kertoo elämästä pienellä paikkakunnalla, joka on aina sykkinyt tehtaan koneiden tahtiin. Näyttely kuljettaa kävijät patruunoiden ja työläisten arkeen ja juhlaan. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Taidemuseo Göstassa järjestetään ainoastaan vaihtuvia näyttelyitä.

  Gustaf on saanut nimensä puunjalostustehdas G. A. Serlachius Oy:n perustajan Gustaf Adolf Serlachiuksen mukaan. Gösta on nimetty tehtailijan veljenpojan, vuorineuvos Gösta Michael Serlachiuksen, mukaan.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »