Nro 4-2010
Luokittelu: Lappi ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Rovaniemi, Lappi, teatteri, Katvealue, Marjatta Pulska


Katvealueessa Sirkka (Kylli Köngäs) hoitaa Alzheimerin tautiin sairastunutta puolisoaan Saulia (Kari Koivukangas).

Rovaniemen teatterissa siirrytään Katvealueelle

Rovaniemen teatteri on ottanut käsiteltäväksi aiheen, joka koskettaa monella tasolla.


  – Katvealue kertoo omaishoitajasta, jonka puoliso on sairastunut Alzheimerin tautiin. Samalla se on kuvaus nyky-Lapista ja nykylappilaisista. Ehkä se kertoo myös hieman sellaisesta elämäntunteesta, että on ”vähän katveessa”, toteaa näytelmän ohjaaja Atro Kahiluoto.

Lapin elämää sairauden varjossa

  Katvealue on väkevä kuvaus ikääntymisestä, luopumisen tuskasta ja omaishoitajaksi joutumisen tuomasta elämänmuutoksesta. Itä-Lapin kairoille, Savukosken seuduille sijoittuvan omakohtaisen näytelmän on kirjoittanut savukoskelainen kulttuuripersoona Marjatta Pulska.

  Näytelmä on elämänmakuinen kuvaus lappilaisen poromiesperheen elämästä. Sen normaalia ajankiertoa, vasotusaikaa, räkkäaikaa ja rykimäaikaa on tullut sekoittamaan digiaika, joka tekee kiveliöistä (Lapin laajoista, asumattomista erämaista), katvealuetta.

  Näytelmän päähenkilöinä on kuusissakymmenissä oleva aviopari, poromiesisäntä ja hänen emäntänsä. Katveeseen näitä kairan asukkaita kuljettaa myös sairaus, joka tekee ennen niin pystyvästä miehestä silmällä pidettävän ja puolisosta omaishoitajan. Näytelmässä seurataan sairauden alkuvaiheen elämää yhden vuodenkierron ajan.

  – Kyseessä ei ole sairaskertomus eikä valistusnäytelmä, vaan elämänmakuinen ja pohjimmiltaan toiveikas väläys lappilaisen arjen epätoivon hetkistä ja onnen pilkahduksista, kertoo Kirsi Inari Jääskö Rovaniemen teatterista ja toteaa, että Katvealue on enemmänkin hirtehinen, toivoa antava selviytymistarina.

Paikallisia aiheita ja kirjoittajia

  Pulskan omakohtainen näytelmä jatkaa luontevasti Rovaniemen teatterin omaksumaa linjaa.

  – Rovaniemen teatterissa on esitetty paikallisten aiheiden ja kirjoittajien näytelmiä aivan alusta asti, kertoo Kirsi Inari Jääskö. 60-vuotiaan teatterin aivan ensimmäinen ensi-iltakin 16.3.1950 oli kantaesitys, paikallisen kirjailijan Annikki Setälän paikallisesta aiheesta kirjoittama Karhunkierros. Jääskön mukaan sen jälkeen ei ole ollut montakaan kautta, etteikö paikallinen näytelmä tai aihe olisi ollut ohjelmistossa.

  Näytelmän kirjoittaja Marjatta Pulska on perustanut ja ohjannut Harrastajateatteriryhmä Rösölänperän Ruppanat ry:tä kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on myös kirjoittanut useimmat ohjaamansa näytelmät, jotka koskettavasti kertovat paikkakunnan elämänmenosta. Tämän näytelmän kohdalla Pulska ei ole osallistunut ohjaukseen, mutta on kirjoittanut joitakin kohtauksia uudelleen ja ollut pari kertaa seuraamassa harjoituksia.

  Kirsi Inari Jääskön mielestä näytelmän sanoma on, että kaikessa ikävässäkin, mitä elämässä tapahtuu, on myös hyviä ja humoristisia puolia, ja että asiat voivat aina muuttua parempaan päin. Siinä on toivoa, selviytymistä ja arjen sankaruutta, luovan ihmisen nujertumattomuutta.

  Näytelmän ensi-ilta, kantaesitys on 22.10.2010 isolla Tieva-näyttämöllä. Rooleissa nähdään Kylli Köngäs, Kari Koivukangas, Vesa-Matti Komonen, Joni Kuokkanen, Outi Nevanlinna ja Helka Periaho.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »