Nro 4-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Turku, teatteri, näytelmä, Hamburger Börs, Wallina Valtin


Jaana Järvinen WallinaValtinina. Kuva: Kira Gluschkoff

Hamburger Börs - ja häntä kaikki rakastivat

Turun kaupunginteatteri tuo näyttämölle henkilö- ja ajankuvan historiallisesta ravintola-hotelli Hamburger Börsistä, sen johtajasta neiti Wallina Valtinista ja häntä rakastavasta henkilökunnasta.


  Harriet Nylund-Donnerin kirjoittama uusi musiikkinäytelmä ”Hamburger Börs – ja häntä kaikki rakastivat” on vauhdikas ja tapahtumarikas tarina, joka alkaa vuonna 1898 ja päättyy 1930-luvun ja kieltolain tunnelmissa. Luvassa on lennokas, hauska, yllätyksellinen ja salaperäinenkin esitys!

  Näytelmän musiikin esittämisestä huolehtii teatterin laajennettu orkesteri kahden vierailevan solistin tuella. Musiikki soljuu näyttämötapahtumien mukana, melkein läpisävellettynä ja jopa minimalistisia, osin elokuvallisia keinoja käyttäen. Aika ajoin musiikki puhkeaa aikalaismusiikiksi taustoittaen suuria teatraalisia kohtauksia.

  Aurinkobaletin kanssa yhteistyössä tehtävä näytelmä tuo näyttämölle kaikkiaan lähes 30 laulavaa ja tanssivaa esiintyjää. Henkeäsalpaavista sirkustempuista vastaavat Cirque du Soleil -ryhmän tähdet Slava Volkov ja Pauliina Räsänen. Lavalla nähdään näyttelijöiden, orkesterin ja Aurinkobaletin tanssijoiden lisäksi mm. oopperalaulaja Petri Bäckström. Musiikkinäytelmän ohjaa Maiju Sallas ja pääroolissa nähdään vuorotellen Jaana Järvinen ja Tiina Weckström.

Värikäs Wallina Valtin

  Näytelmässä on todellisuuspohjastaan huolimatta Valtinin tarinaan sekoitettu mukaan reilusti mielikuvitusta. Nimiroolin esittäjä, näyttelijä Jaana Järvinen kertoo, että Wallina Valtinista oli saatavilla yllättävän vähän tietoa. Jonkin verran tietoja saatiin Ruotsista, mutta kuviakin löytyi vain yksi.

  – Näytelmästä ei kuitenkaan ollut edes tarkoitus tehdä näköiskuvaa, huomauttaa Järvinen.

  Valtinin aikaansaannokset Hamburger Börsissä ovat sen sijaan tiedossa. Kun vuonna 1898 vasta 28-vuotiaasta neiti Wallina Valtinista tuli Suomen kansalainen, saattoi hän ostaa ravintola Hamburger Börsin. Ravintolan johtajana hän ryhtyi heti suuriin uudistuksiin, joiden ansiosta ravintolasta tuli pian Turun suosituimpia. Ravintolan yhteyteen hän rakennutti uusinta tyyliä noudattavan hotellin, jossa oli jopa oma voimalaitos ja puhelin joka huoneessa. Johdettuaan menestyvää ravintola-hotellia lähes 50 vuoden ajan Valtin myi Börsin liiketoiminnan ja palasi Ruotsiin viimeisiksi elinvuosikseen.

  Wallina Valtinin Hamburger Börs oli maineikas, korkeatasoinen hotelli, joka tuli tunnetuksi myös laadukkaasta ohjelmatarjonnastaan. Wallina Valtinin tukena oli vahva henkilökunta, joka rakasti omaa johtajatartaan. Hotellin omapäinen johtajatar keräsi myös mainetta tempauksillaan. Hän muun muassa torjui henkilökuntansa avustuksella paistinpannu kädessään vuoden 1905 suurlakon aikana lakkolaisten hyökkäyksen hotelliinsa.

  – Tämä kohtaus on sisällytetty näytelmäänkin, kertoo nimiroolia esittävä Jaana Järvinen, jolle on syntynyt oma käsityksensä esittämästään henkilöstä.

  – Kun on tiedossa, missä maailmanajassa Wallina Valtin eli, on hänen täytynyt olla mahdottoman varma, eteenpäin pyrkivä, sinnikäs, itseensä ja asiaansa uskova pystyäkseen aikaansaamaan sen mitä sai sellaisena nuorena naisena. Hän oli myös temperamenttinen ja ristiriitainen persoona, joka eli lain kirjaimen rajoilla. Hän herätti ihmisissä vahvoja mielipiteitä, mutta eli välittämättä niistä.

  Järvinen ei halua eritellä yhteisiä piirteitä itsestään ja esittämästään henkilöstä.

  – Epäilemättä pohjalta löytyy mielikuvitusrikas, monisärmäinen ihminen, niin kuin näyttelijänkin on hyvä olla.

Kaikille, varsinkin turkulaisille

  Näytelmästä odotetaan Turun kaupunginteatterin syksyn suursuosikkia. Jaana Järvinen suosittelekin kantaesitettävää näytelmää kaikille, jotka ovat ylipäätään teatterista kiinnostuneita.

  – Vaikka näytelmä kertoo kiinnostavasta ja vaikuttavasta naisesta, mutta silti en suosittelisi näytelmää vain naisille, vaan esitys sopii hyvin laajalle yleisöpohjalle. Turussa on näytelmän autenttisia paikkoja, kuten Hamburger Börsin vanha puoli, joka on Valtinin rakennuttama. Soisin, että varsinkin kaikki turkulaiset, myös nuoret ja esimerkiksi Turun koulujen oppilaat, tulisivat katsomaan tätä näytelmää!

  Jaana Järvisen mukaan näytelmässä on sanoma myös nykyihmisille, joka on periksi antamattomuus.

  – Ei saa luovuttaa, täytyy mennä ”minne hajuaisti vie”, unelmasta täytyy pitää kiinni ja elää sen saavuttamiseksi, kiteyttää Järvinen näytelmän sanoman.

  Näytelmän aikana Hamburger Börsillä ja Turun kaupunginteatterilla on jonkin verran yhteistoimintaa. Teatterilla on Hamburger Börsin historiasta pienimuotoinen näyttely, jossa esillä on muun muassa Wallina Valtinin aikainen pöytäkattaus. Hamburger Börsissä entisestä omistajasta muistuttaa Valtin-kabinetti.

  – Meillä on tarjolla koko näytelmän esityskauden eli ensi kevääseen asti Menu Valtin, joka on suunniteltu Valtinin ajan tyyliseksi. Meillä on myös tarjolla hotellipaketti, joka sisältää liput näytelmään, kertoo puolestaan Tuija Suominen-Åkerlund Sokos Hotel Hamburger Börsistä. Lisäksi hotellin yleisötiloissa on näytillä teatterin puvustusta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »