Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Puumala, Etelä-Savo, Sahanlahti, ruokailu, majoitus, kokous, savusauna, mökki

Suurten vesistöjen keskellä sijaitseva Puumala on hyvä kohde erityisesti veneilijöille.


Sahanlahden kauniita rantamaisemia.

Puumala - Saimaan Gibraltari

Pientä rauhallista Puumalan kuntaa kutsutaan toisinaan Saimaan Gibralttariksi kunnan keskeisen sijainnin vuoksi, sillä Puumala sijaitsee suurten vesireittien varrella. Kirkonkylän vilkas ja lämminhenkinen vierasvenesatama henkii kesäisin myös etelänmaiden tunnelmaa houkutellessaan luokseen varsin kansainvälisen joukon matkailijoita, joista monet ovat tulleet hyvinkin kaukaa viettämään kesälomaansa Saimaan luonnonkauniissa järvimaisemissa.


  Matkailijoita palvelee satamassa ravintola, kahvila, kauppa sekä sataman infopiste, josta saa matkailuneuvontaa. Matkailuneuvontaa saa myös keskustassa sijaitsevasta kunnan matkailuinfosta. Sähköpostit voi käydä tarkistamassa vierasvenesataman nettipisteellä. Satamaan tuo eloa vilkas torialue, jossa myydään vihanneksia, marjoja, sieniä, erilaisia kädentaidon tuotteita ja perisavolaista herkkua, lörtsyä.

  Vierasvenesatama sijaitsee aivan Puumalan keskustan tuntumassa, joten muutkin matkailijoiden tarvitsemat palvelut löytyvät lyhyen kävelymatkan päästä. Kirkonkylän vierasvenesatama on suosittu kohde erityisesti veneilijöiden keskuudessa, sillä se tarjoaa lisäksi Etelä-Savon kattavimmat satamapalvelut.

  Aivan sataman kupeessa sijaitsee yksi Puumalan nähtävyyksistä, kirkonkylän maisemaa hallitseva komea Puumalansalmen silta, joka on Suomen neljänneksi pisin maantiesilta. Sillä on pituutta yhteensä 781 metriä ja korkeutta 28,5 metriä. Sillalla on näköalatasanne, jonne pääsee kätevästi lasihissillä. Rohkeimmat voivat kivuta rappuja pitkin vieläkin ylemmäs, noin 37 metrin korkeudessa sijaitsevaan näköalakahvilaan.

Vanha sahamiljöö

  Veneilijöiden ja muiden kesänviettäjien suosima kohde on myös kirkonkylän vierasvenesatamasta vain kahdeksan kilometrin päässä sijaitseva Sahanlahti. Paikalla toimi vuoteen 1936 saakka yksi Saimaan seudun vanhimmista sahalaitoksista. Sahanlahdessa on edelleen pystyssä useita vanhoja rakennuksia sahan kukoistuskaudelta. Entisessä sahanvalttarin eli tilanhoitajan rakennuksessa toimii satapaikkainen kartanoravintola. Menneistä ajoista muistuttaa myös pihapiirissä sijaitseva museorakennus, joka toimi aikaisemmin kahden työläisperheen kotina.

  Sahanlahden yksi erikoisimmista kohteista on osittain veden päälle rakennettu nostalginen rantamakasiini. Kyseessä on ravintolaksi muutettu entinen venevaja.

  ― Harvassa paikassa voi istuskella sisällä kahvikupposen ääressä siten, että jalkojen alta näkyy vesi, JP-Ravintoloihin kuuluvan Sahanlahden isäntä Markku Katajala toteaa.

  Rantamakasiinissa on myös paviljonkiosa, jossa voi tanssia. Viikonloppuisin tarjolla on elävää musiikkia.

  Toinen Sahanlahden erikoisuus on Pajapirtti, joka on erityisesti erähenkistä eksotiikkaa kaipaaville sopiva kohde. Kyseessä on keskiaikaistyylinen ravintola, jonka keskellä on tulisija.

  ― Ruoka valmistetaan avotulella. Pajapirtillä voi nauttia esimerkiksi loimulohta, lihavartaita tai paistaa nuotiolettuja.

  Vanhan ajan tunnelmaa tarjoaa myös suuri 12 hengen savusauna sekä idyllinen puusauna, jonka erikoisuutena on saunan sijainti aivan lammen rannassa. Saunan kuistilta voi pulahtaa suoraan järveen.

  Sahanlahti on täyden palvelun satama, josta löytyy veneilijöille yli 50 vierasvenepaikkaa. Vierailijat voivat yöpyä myös Sahanlahden hyvin varustelluissa ympärivuotisissa rantamökeissä tai kartanoravintolan lähellä sijaitsevassa Järvihotellissa.

  Puumala on mitä suurimmassa määrin kesäkunta, sillä sen väkiluku vähintään kolminkertaistuu keskikesällä noin 3700 vapaa-ajan asunnon ansiosta. Puumalaan saapuu kesäisin myös runsaasti mökinvuokraajia. Mökkimajoitusta tarjoavat lukuisat majoitusyrittäjät. Vuokrattavat mökit ovat pääsääntöisesti sähköistettyjä ja hyvin varusteltuja. Niiden perusvarustukseen sisältyy soutuveneen käyttömahdollisuus. Osa mökeistä on ympärivuotisessa käytössä. Kunnan alueelta löytyy myös aamiaismajoituspaikkoja.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »