Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Juva, Etelä-Savo, Raipion Mylly, Vanha Kilkkilä


Raipion myllyn historiallinen miljöö tarjoaa aitoja elämyksiä.

Juva - valoisa pikkukunta valtateiden risteyksessä

Mikkelin pohjoispuolella sijaitseva Juva tarjoaa matkailijalle parasta, mitä Etelä-Savosta löytää saattaa: virikkeitä aktiivisen elämään, monipuolisia nähtävyyksiä, persoonallisia tapahtumia ja sykähdyttäviä kulttuurielämyksiä.


  Juvalla oli asutusta jo kivikaudella, ja ensimmäiset uudisasukkaat ovat asettuneet Saarijärven rannoille luultavasti jo 1200-luvulla. Juva on Suomen vanhimpia suurpitäjiä, josta on myöhemmin erotettu muun muassa Sääminki, Kuopio, Pieksämäki ja Joroinen. Savolaisuuden sydämessä sijaitseva Juva edustaa savolaisuutta parhaimmillaan: Juva on aito, elinvoimainen ja iloinen.

Vanhan myllyn tunnelmaa

  Härkälän kylässä sijaitseva Rapion Mylly kuuluu maamme vanhimpiin yhä toimiviin teollisuuslaitoksiin ja sen yhteydessä toimii myös tunnelmallinen myllykahvila. Mylly aloitti toimintansa jo vuonna 1812, jolloin kenttäsihteeri Karl Fredrik Hammaren rakennutti ensimmäisen luvanvaraisen myllyn sen nykyiselle paikalle Rapionkosken äärelle. Kylällä puhutaan, että paikalla olisi toiminut mylly jo 1700-luvulla, mutta että se olisi jouduttu purkamaan pois luvattomana.

  Niin tai näin, myllytoiminnalla on Härkälässä pitkät perinteet, joita vielä nykyisinkin kunnioitetaan. Tuotannossa yhdistetään vanhat myllärin perinteet sekä myllyteollisuuden uusin tietotaito. Myllyssä tehdään pääasiassa kauppajauhatusta, mutta pienimuotoisesti sen rinnalla suoritetaan myös tullijauhatusta sekä asiakkaiden omien viljojen jauhatusta.

  Rapion myllyn raaka-aineiden alkuperän on lähiseudun viljelijöiden pelloissa. Myllyssä on korkeat laatuvaatimukset, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen viljaerän laatu varmistetaan omassa viljalaboratoriossa, minkä jälkeen suoritetaan koejauhatus ja koeleivonta. Vasta sitten päätetään, onko viljaerä riittävän hyvälaatuinen tuotantoon.

Hengähdä hetkeksi

Matkailijalle historiallinen myllymiljöö vehreän luonnon keskellä on aitoja elämyksiä tarjoava pysähdyspaikka. Kesäinen Myllykahvila tarjoilee herkullisia leivonnaisia ja Myllypuodissa on runsas valikoima oman myllyn tuotteita mukaan viemisiksi.

Vanhaan valta-akselihuoneeseen rakennettu kahvila tarjoaa rauhallisen pysähdyksen sillekin, jonka kaasujalkaa tahtoo kiire painaa. Vehreän luonnon keskellä, kosken kohinassa aito luonnonrauha on käsin kosketeltavissa, ja kahvilan aito myllytunnelmaa äänineen ja tuoksuineen siivittää mielikuvituksen myllyn menneisiin vaiheisiin. Kosken kuohuja kuunnellessa on hyvä nauttia perinteitä noudattaen valmistetuista leivonnaisista.

  Myllymiljöö on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kohteeksi. Vuonna 2003 Seura-lehti valitsi Rapion matkailun Suomen Helmeksi.

Tapahtumien ja tunnelman Vanha-Kilkkilä

  Sille, joka nauttii aidosta etelä-savolaisesta tunnelmasta ja historian kosketuksesta, Tuhkalan kylässä sijaitseva Vanha-Kilkkilä tarjoaa keitaan, jossa nykypäivän kiireet unohtuvat ja historia tulee aivan likelle. Vanha-Kilkkilän idyllinen puutarha on muokkautunut monien emäntien ahkerissa käsissä: perennaistutusten ja ruusupensaiden lisäksi pihan satoa on myös myytävänä. Kuivatut yrtit, siemenet, kukkakimput ja viinimarjat ovat persoonallisia tuliaisia tai mukavia kotiin viemisiä. Pihapiirin rakennuksilla, joihin kuuluvat päärakennus, talli, aitta, sauna, puuliiteri ja pellon laidalla sijaitseva heinälato, olisi monta tarinaa kerrottavana, sillä paikalla on sijainnut talo jo ainakin 1800-luvun puolivälistä asti.

  Kesäaikaan Vanha-Kilkkilä tarjoaa matkailijalle monenlaista nähtävää: puutarhan sulojen ihastelun lisäksi voit tutustua Aittagalleriassa sijaitseviin maalauksiin, ihailla Aittapuodissa lähialueen taitajien käsitöitä tai juoda Tupakahvilassa pannukahvit kotileivonnaisten kera. Kesäsunnuntaisin tilalla myydään mukaan talon omaa, tuoretta maalaisruisleipää. Tupakahvilassa myynnissä on myös talonväen omia käsitöitä vaikkapa tuliaisiksi.

  Joulun alla Vanha-Kilkkilän tuvan valloittaa perinteinen tunnelma, leivinuunin lämpö ja kotileivonnaisten herkullinen tuoksu. Aitassa ja tuvassa pidetään joulumyyjäiset, josta löytyy paikallisia käsitöitä, kodin koristeita, joulukortteja, joululeivonnaisia ja talon ruisleipää niin oman joulun iloksi kuin pukin konttiinkin.

  Ryhmille Vanha-Kilkkilä on ihanteellinen retkikohde. Jouluna ryhmille on saatavana tilauksesta tunnelmalliset pikkujoulukahvit ja/tai joulupuuro, mutta myös kesäaikaan tilalla järjestetään ryhmäretkiä erilaisten teemojen, kuten puutarha ja kuvataide, ympärille.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »