Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Heinävesi, Etelä-Savo, luostari, Valamo, Kermansavi, Pääskyvuori

Valamon luostari tarjoaa kävijöille hiljaisuutta ja hengellisiä elämyksiäHiljaisuuden hetkiä

Nykyisen hektisen elämänmenon keskellä yhä useampi kaipaa hiljaisuutta ja rauhaa - paikkaa jossa voi syventyä omiin ajatuksiinsa. Tässä piilee yksi syy Valamon luostarin suureen suosioon. Se nimittäin tarjoaa kävijöille rauhallisen ympäristön hiljentymiseen. Heinävedellä sijaitseva luostari tarjoaa kävijöille myös hengellisiä elämyksiä.


  Valamon luostarissa käy vuosittain yli 160 000 vierailijaa. Suurin osa heistä saapuu kesäisin. Talvikaudella merkittävimmät sesonkiajat ajoittuvat joulun ja pääsiäisen aikaan.

  - Ortodoksisessa kirkossa kirkkovuoden suurin juhla on pääsiäinen. Silloin täällä vierailee paljon ihmisiä, jotka haluavat osallistua ortodoksisen pääsiäisen viettoon. Heitä kiinnostaa pääsiäiseen liittyvät tavat ja erilaisuus, Valamon luostarin markkinointipäällikkö Jaana Nykänen kertoo.

  Ryhmät varaavat itselleen lähes poikkeuksetta opastuskierroksen. Reilun tunnin mittaisen kierroksen aikana kävijöille annetaan tuhti tietopaketti luostarin historiasta ja nykypäivästä. Opastuskierroksella käydään tutustumassa luostarin pääkirkkoon ja vanhaan kirkkoon sekä katsellaan lyhyt dvd-esitys, johon on koottu kuvakollaasi luostarin menneisyydestä ja nykypäivästä.

Tuohuksia ja suitsukkeita

  Kaikki jumalanpalvelukset ovat yleisölle avoimia. Niitä järjestetään kahdesti päivässä. Kesällä järjestetään myös iltapäiväisin pieni puolen tunnin mittainen rukoushetki Valamon vanhassa kirkossa. Jumalanpalveluksiin voi tulla myöhässä ja lähteä kesken pois.

  - Ortodoksiseen perinteeseen kuuluu, että jumalanpalveluksessa voi olla joko koko jumalanpalveluksen ajan tai käydä vain piipahtamassa. Se on aivan luonnollista. Jumalanpalveluksen kesto riippuu kirkkovuodesta ja vuodenajasta, siitä onko esimerkiksi paastonaika tai juhla-aika. Liturgia valitaan sen mukaan. Tavallinen aamupalvelus kestää noin tunnin, mutta paastonaikana jumalanpalvelus voi kestää kolmekin tuntia.

  Ortodoksiseen jumalanpalvelukseen sisältyy suomenkielinen liturgia, joka esitetään resitoimalla eli laulua muistuttavana puheena. Jumalanpalveluksen aikana esitetään myös monia rukouksia ja ortodoksisia kirkkolauluja sekä poltetaan suitsukkeita. Niillä kuvataan rukousten nousemista Jumalan kasvojen eteen.

  - Monet sytyttävät jumalanpalveluksessa tuohuksen ja tekevät ristin merkin. Se on kuitenkin täysin vapaaehtoista. Mehiläisvahasta valmistettujen tuohusten tarkoituksena on kuvata rukousten lämpöä ja rukoilijan rakkautta sitä pyhää kohtaan, jonka ikonin eteen tuohus on sytytetty.

  Kirkossa kävijät voivat kirjoittaa myös esirukouspyyntöjä. Pappi lukee ne seuraavaa liturgiaa edeltävässä ehtoollisaineiden valmisteluosassa. Niitä ei lueta koskaan ääneen yleisön kuullen. Ehtoolliseen voivat osallistua ainoastaan ortodoksisen kirkon jäsenet.

  Valamon luostarissa voi tutustua myös näyttelyyn. Kulttuurikeskuksen pysyvässä Valamon historiallisessa näyttelyssä esitellään luostarielämän arkista työntekoa ja kirkollista elämää 1700-luvulta nykypäivään. Vaihtuvassa ensi vuoden kevääseen saakka jatkuvassa näyttelyssä esitellään Grigor Auerin taideteoksia. Auer tunnetaan erityisesti mestarillisista maisema- ja asetelmamaalauksistaan.

  Monille yksi retken kohokohdista on risteily. Reittiliikenneristeilyjä järjestetään keskikesällä Valamon ja Lintulan luostareiden välisellä kanavareitillä. Lintulan luostari on yleisölle avoin nais- eli nunnaluostari. Risteilyjä järjestetään myös Täyssinän rauhan rajakivelle sekä Taivallahden kanavalle.

  Valamon luostarissa on mahdollista yöpyä. Yöpyminen onnistuu luostarihotellissa, opistohotellissa tai hieman askeettisempaa tasoa edustavissa vierasmajoissa, joista toinen on aikaisemmin palvellut munkkien asuinrakennuksena ja toinen kartanon kärryliiterinä.

Kermansaven koti

  Heinävedellä sijaitsee kuuluisien luostareiden lisäksi myös kolmas merkittävä nähtävyys, jossa käy vuosittain runsaasti väkeä, nimittäin Tulikivi Oyj:hin kuuluva Kermansaven tehtaanmyymälä. Se sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä Heinäveden keskustasta metsän keskellä vanhassa idyllisessä rakennuksessa, joka toimi vielä 1960-luvulla Heinäveden vanhainkodin navettana.

  - Kermansavi sai alkunsa, kun yrityksen perustaja Ilkka Paatero tuli Heinävedelle teknokemian tehtaan johtajaksi. Yksi hänen lukuisista harrastuksistaan oli savenvalanta. Niinpä hän vuokrasi tilan harrastustaan varten ja perusti pienen savipajan, Kermansaven myyntipäällikkö Mirja Vänttinen kertoo.

  Vuosien varrella toiminta kasvoi siinä määrin, että savenvalannasta tuli Paaterolle täysipäiväinen leipätyö. Hän jätti johtajan tehtävät teknokemian tehtaalla 1980-luvun loppupuolella. Nykyisin Kermansavi on rakennuspinta-alaltaan yli hehtaarin kokoinen moderni keramiikkatehdas.

  Kermansaven tuotteet ovat tuttuja kaikille suomalaisille, sillä niitä löytyy lähes joka kodista. Laaja valikoima pitää sisällään erilaisia astiastoja ruoanvalmistukseen ja kattamiseen. Siihen sisältyy myös tutut nimimukit, joita voi tilata räätälöidyin tekstein. Ryhmän vierailuun voi järjestää mukavan yllätyksen tilaamalla jokaiselle etukäteen nimimukit, jotka sitten odottavat valmiina tehtaanmyymälässä.

  Monille yksi pääsyy tehtaanmyymälässä vierailuun on talouslaatuisten eli sekundatuotteiden hankkiminen.

  - Kermansaven laatukriteerit ovat todella kovat ja savi on elävä luonnonmateriaali. Joskus tuotteisiin tulee pilkkuja tai lasite on hieman väärän värinen. Tavallisten kuluttajien silmissä tällaiset tuotteet ovat melkein samoja kuin priimalaatuisetkin, mutta ne myydään vähintään 20 prosenttia edullisemmin.

  - Tehtaanmyymälässä myydään myös uniikkituotteita sekä pieniä sarjoja erikoistuotteita, esimerkiksi käsin dreijattuja tai kidelasitettuja astioita. Myynnissä on myös savea, jota käsityöläiset voivat hankkia itselleen.

Talvella rinteeseen

  Heinäveden keskustan lähellä sijaitsevassa Pääskyvuoren laskettelukeskuksessa kävijöitä odottaa neljä laskettelurinnettä, joilla on pituutta 200 metristä 700 metriin. Rinteet vaihtelevat loivasta lastenrinteestä vaativaan kisarinteeseen.

  Laskettelukeskuksessa toimii hiihtokoulu, jossa aloittelijat pääsevät tutustumaan ohjatusti laskettelun perusteisiin.

  Pääskyvuoren laskettelukeskuksen lähimaastossa kulkee myös hoidettuja murtomaalatuja yhteensä 33 kilometriä. Valaistuja latuja on kahdeksan kilometriä. Latujen varrelta löytyy laavu ja kota taukoja varten. Kevättalven auringosta voi nauttia järven jäällä tehdyllä laudlla. Pääskyvuoresta lähtee myös 160 km:n mittainen moottorikelkkareitti. Kahvion palvelut ovat sekä hiihtäjien että moottorikelkkailijoiden käytettävissä.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »