Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kangasniemi, Etelä-Savo, omakotitalo, näyttely, musiikkiviikot, Syvälahden lava, PuulaGolf, Pirtin Perinnepuisto

Kangasniemen tulevan kesän ykköstapahtuma on Kangasniemen Omakotinäyttely 2011


Rakentaminen messualueella on jo hyvässä vauhdisssa.

Kangasniemeltä ideoita kodinrakentamiseen

Heinäkuun puolivälissä järjestettävä näyttely esittelee yleisölle uusia kohtuuhintaisia omakotitaloja. Siinä panostetaan eri teemoihin, kuten asumiseen veden äärellä, energiakulutuksen seurantaan, turvallisuuteen ja piharakentamiseen. 


  Veden äärellä asuminen näkyy Omakotitalonäyttelyssä jo luonnostaan, sillä näyttelyalue sijaitsee Säynätlammen rannalla. Sinne rakennetaan myös uimaranta ja laituri. Energiakulutuksen seurantaa valmistellaan yhteistyössä Suur-Savon Sähkö Oy:n kanssa.

  ― Näyttelyvieraat pääsevät tutustumaan energiankulutusta mittaaviin laitteisiin ja niiden toimintaan, kunnan markkinointisihteeri Paula Pylvänäinen kertoo.

  Yleisölle esitellään myös nykyaikaisia hälytysjärjestelmiä ja turvalaitetekniikkaa. Pihaistutusten, rakenteiden ja kivitöiden kautta tulevat tutuksi uudet pihaideat.

  Asuntonäyttelyn yhtenä teemana on näillä näkymin asunto-osakeyhtiömallinen asuminen omakotitalossa. Se toteutuu, jos kiinnostuneita asukkaita löytyy riittävästi. Asumismuoto yhdistetään tavallisesti kerrostaloihin ja rivitaloihin. Sitä voi kuitenkin soveltaa omakotitaloissa aivan samalla periaatteella.

  ― Taloon oikeuttavat osakkeet ostetaan omaksi mutta tietyt työt, kuten pihanhoito, voidaan teettää ulkopuolisella taholla ja maksaa yhtiövastikkeella. Tämän kaltainen asumismuoto sopii erinomaisesti iäkkäämmille ihmisille, jotka haluavat asua omakotitalossa, mutta kokevat pihatyöt liian raskaaksi.

  Näyttelyalue sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Kangasniemen keskustasta. Järjestäjien tavoitteena on saada näyttelyyn valmiiksi kymmenkunta omakotitaloa.

  ― Se on aivan optimaalinen määrä, koska sen verran kohteita ehtii kiertää kunnolla päivän aikana.

  Varsinaisen näyttelyn lisäksi alueella on markkinakujalla esittelypisteitä, joissa talotekniikka-alan yritykset ja muut tahot esittelevät yleisölle tuotteitaan ja palveluitaan. Näyttelyalueella on myös valvottu leikkipuistoalue, Muksula, johon vanhemmat voivat jättää jälkikasvunsa näyttelykierroksen ajaksi.

Musiikkia moneen makuun

  Kangasniemellä järjestetään Omakotitalonäyttelyn aikana lukuisia muitakin mukavia kesätapahtumia ja –aktiviteetteja, joista osaan saa hieman alennusta. Yksi niistä on pitkän tradition omaava suomalaisen klassisen laulumusiikin tapahtuma Kangasniemen Musiikkiviikot. Musiikkiviikkojen taiteellisena johtajana toimii Suomen Kansallisteatterin taiteellinen johtaja Mikko Franck. Tapahtuman merkittävin ohjelmanumero on Kangasniemen laulukilpailu.

  ― Se on suunnattu nuorille laulajille ja monella kilpailuun osallistuneella se onkin toiminut ponnahduslautana oopperalaulajan uralle, Pylvänäinen kertoo.

  Laulukilpailua seuraa palkittujen konsertti, jossa esiintyy kolme parasta laulukilpailussa menestynyttä sekä edellisvuoden laulukilpailun voittaja. Musiikkiviikkojen ohjelmistoon sisältyy aina myös jokin kevyemmän musiikin konsertti sekä lastenkonsertti. Konsertit järjestetään muutamaa kirkkokonserttia lukuun ottamatta Kangasniemi-salissa.

  Kangasniemellä järjestetään heinäkuussa myös lämminhenkinen jazz-tapahtuma Luusniemi Blues, joka tarjoaa musiikkielämyksiä pienessä noin kahdensadan asukkaan vireässä Luusniemen kylässä. Luusniemi Bluesin pääesiintyjänä on joka kerralla tapahtuman yli kymmenvuotisen historian ajan ollut perinteistä new orleansilaista jazzia soittava Reine Rimon and Her Hot Papas.

  Luusniemi Bluesia on luonnehdittu maailman pienimmäksi kansainväliseksi jazz-festivaaliksi. Pienimuotoisesta kylätapahtumasta on vuosien saatossa kasvanut noin viidensadan kävijän suurtapahtuma. Alkuperäinen luonne ja ainutlaatuinen tunnelma ovat kuitenkin säilyneet vuodesta toiseen. Luusniemi Bluesista onkin muodostunut monille jazzin ystäville jokavuotinen traditio.

Tanssinpyörteisiin

  Tanssinystäville oikea paikka on suosittu ja kovatasoisesta esiintyjäkaartistaan tunnettu Syvälahden lava, joka sijaitsee luonnon keskellä noin kuuden kilometrin päässä Kangasniemen keskustasta, aivan Puulaveden rannalla. Syvälahden tanssiparketti vetää tanssinpyörteisiin joka lauantai useita satoja tanssijoita ja parhaimmillaan jopa pitkälle toista tuhatta. Tanssiminen onnistuu 375 neliön päälavalla ja 150 neliön katetulla ulkolavalla. Syvälahdessa on myös rantapaviljonki, jossa voi laulaa karaokea.

  Heinäkuun lopussa Syvälahden lavan alueen valtaa koko perheen maalaishenkinen kesätapahtuma Maitolaituri, jossa perheen pienimmät voivat tutustua maatilan eläimiin, kuten lampaisiin, hevosiin ja kanoihin. Lapsille on järjestetty tapahtumassa myös muuta hauskaa ohjelmaa. Luvassa on muun muassa kivoja kilpailuja sekä erilaisia seikkailuratoja ja toimintapisteitä, joissa voi askarrella. Aikuiset voivat sillä välin tutustua lukuisten myynti- ja esittelypisteiden tarjontaan.

  Golfin parissa viihtyville sopiva kohde on PuulaGolf ja sen vehreät golfkentät. Kyseessä on yksi Suomen parhaista yhdeksänreikäisistä golfkentistä. Ympäristö on siellä erittäin kaunis ja maasto vaihteleva.

  ―Alue on kumpuilevaa ja siellä on paljon vesiesteitä sekä välissä pieniä metsäsaarekkeita. Golfia saa pelata todella luonnon keskellä, sillä kentällä olevissa lammissa uiskentelee sorsia ja alueella näkee myös kuoveja, Pylvänäinen kuvailee.

  PuulaGolf järjestää Omakotitalonäyttelyn aikana kaikille Green cardin suorittaneille avoimen näyttelykisan, 9-reiän pistebogeyn, jossa parhaat palkitaan. Kilpailuun pääsee mukaan tavallisella greenfeemaksulla ja Omakotitalonäyttelyn pääsylipulla.

  Näyttelyvieraat voivat käydä tutustumassa myös Pirtin Perinnepuistoon, joka on yksi Kangasniemen suosituimmista nähtävyyksistä ja valtakunnallisestikin merkittävä kohde. Puistoon on koottu yli kaksisataa vanhaa kangasniemeläistä perinnekasvia. Lajit ovat erittäin vanhoja, jopa vuosisatojen ajan paikkakunnalla viljeltyjä. Puistossa voi tavata muun muassa lääke-, koriste- ja maustekasveja. Kasvien lisäksi puistossa voi katsella myös kuvanveistäjä Juhani Saksan veistoksia. Puisto on avoinna veloituksetta yleisölle aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »