Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Savo, Mikkeli, taidemuseo, Suur-Savon museo, Päämajamuseo


Päämajamuseo. Kuva: Harri Heinonen

Taiteen juhlaa Mikkelissä

Mikkeli on kulttuurin suurkuluttajalle paratiisi. Mikkeli on kulttuurin juhlaa parhaimmillaan korkeatasoisten museoidensa ja kulttuuritapahtumiensa ansiosta. Kaupungin monissa museoissa on mahdollisuus tutustua niin Suomen historiaan kuin muiden kulttuurienkin taiteeseen.


Taidemuseossa tuotantoa Tuomirannasta tingatingaan

  Mikkelin taidemuseossa nähdään kuluvana syksynä peräti kolme näyttelyä. Syyskuun loppupuolella taidemuseon täyttää itseoikeutetusti Mikkelin taiteilijaseuran 10-vuotisjuhlanäyttely, jossa 17 Mikkelin seudun taiteilijaa tuo töitään taiteenystävien iloksi. Mukana ovat kaikki maakunnan suuret nimet: Olli Jaatinen, Harri Heinonen, Juhani Saksa, Hanna Vahvaselkä sekä moni muu. Taiteilijaseuran juhlanäyttely antaa tilaa taiteen monimuotoisuudelle: esillä on niin valokuvia, grafiikkaa, veistoksia kuin maalauksiakin.

  Marraskuussa Afrikan aurinko valaisee Mikkelin, kun afrikkalainen, Tansaniasta alkunsa saanut tingatingataide kotiutuu taidemuseoon. Tingatingakuvissa esiintyvät usein ihmiset ja eläimet, erityisesti norsut, leijonat, kirahvit, virtahevot ja antiloopit. Tyypillinen aihepiiri on myös afrikkalaisten ihmisten jokapäiväinen elämä: metsästys, tanssi ja arkipäivän askareet. Tingatinga-näyttely sopii hyvin myös lapsille, sillä maalaustyyli on naivistista ja hahmot maalataan kirkkailla väreillä. Myös voimakkaat kontrastit ja pelkistetyt kuviot kuuluvat tingatingan tyyliin, johon on vaikuttanut sekä arabialainen kulttuuri että afrikkalainen swahilikulttuuri.

  Loppuvuodesta taidemuseossa nähdään Esa Tuomirannan uusinta maalaustuotantoa. Syntyjään pohjalainen Esa Tuomiranta asuu nykyisin Punkaharjulla, mutta ei ole tähän mennessä pitänyt omaa näyttelyä Mikkelissä. Luvassa on siis harvinaista herkkua maalaustaiteen ystäville – Tuomirannan näyttely jatkuu aina ensi tammikuun loppuun asti.

Vetreästi ensi vuoteen

  Taidemuseon aktiivinen toiminta jatkuu myös ensi vuonna. Alkuvuodesta Mikkelissä nähdään tanskalainen näyttely nykymuotokuvista, ja keväällä vierailulle saapuu Viipurin taiteilijaseuran näyttely. Kesällä Mikkeliin kokoontuvat suomalaiset kuvittajahuiput kuvitustriennaaliin ja loppuvuodesta nähdään vielä Saimaan vesistöön liittyvä näyttely.

  Mikkelin taidemuseo ei tyydy vain ripustamaan tauluja seinilleen, vaan lähtökohtana on, että taide on elämyksiä kaikille aisteille. Siksi taidemuseossa panostetaan myös monipuoliseen oheisohjelmaan – luvassa on mm. taiteilijaesittelyjä, luentoja ja työpajoja lapsille.

Suur-Savon museo – 100 vuotta kulttuurihistoriaa

  Viehättävässä miljöössä, vanhassa viljamakasiinissa sijaitseva Suur-Savon museo esittelee eteläsavolaista talonpoikaisesineistöä ja Mikkelin kaupungin historiaa. Museon peruskokoelman, maanviljelykseen, metsästykseen, kalastukseen ja ruokatalouteen liittyvien esineiden lisäksi museosta löytyy tina- ja porsliinikokoelma, tekstiilejä sekä kaupungin historiaan ja käsityöläisten elämästä kertovaa esineistöä.

  Vuoden loppuun asti museon perusnäyttelyä täydentää museon 100-vuotisnäyttely, jossa museon käsitettä on haluttu lähestyä lasten kautta. Museo halusi tallentaa nykylasten elinpiiriä, ja se toteutettiin työpajatyyppisesti yhteistyössä paikallisen Sairilan koulun ja sen 5. luokan oppilaiden kanssa.

  Lopputuloksena oli Meidän museomme -kulttuurihistoriaprojekti, joka perehdytti viidesluokkalaiset kulttuurihistoriallisen kokoelmatyön merkitykseen ja Suur-Savon museon toimintaan sekä antoi lapsille mahdollisuuden osallistua kulttuuriperinnön keräämiseen omaehtoisen tekemisen kautta. Lapset luovuttivat yhden vapaavalintaisen, itselleen tärkeän esineen liitettäväksi museon kokoelmiin. Oppilaat dokumentoivat esineet kotiympäristössä yhdessä taiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatin kanssa. Esineeseen liittyvän sanallisen dokumentoinnin oppilaat tekivät museon henkilökunnan opastamana, ja koko prosessista lapset tekivät videoelokuvan, joka on esillä Suur-Savon museon juhlanäyttelyssä.

  Lasten näyttelyyn valitsemat esineet kertovat havainnollisesti tästä ajasta ja luovuttajistaan. Ajallista näkymää on laajennettu tuomalla nykyesineiden rinnalle vastaavia esineitä museon kokoelmista.

Päämajamuseo – Suomen sotavuosien ytimessä

  Mikkeli on vuosien saatossa näytellyt tärkeää osaa Suomen historian ratkaisuvaiheissa. Kaupunki on isännöinyt armeijan päämajaa peräti kolmeen otteeseen: ensin valkoisen armeijan päämajaa keväällä 1918 ja sen jälkeen vuosina 1939–1940 ja 1941–1944. Päämajan toimintojen keskus oli Mikkelin keskuskansakoulu, jonka tiloihin asettuivat ylipäällikkö marsalkka Mannerheim sekä muu sodan ylin johto.

  Päämajamuseon entiseen asuun restauroidut tilat ja pysyvä näyttely kertovat päämajan toiminnan ohella sotavuosien keskeisistä tapahtumista. Graafikko Kari Piipon suunnitteleman visuaalisen ilmeen keskeisinä piirteinä ovat suurikokoiset, puhuttelevat kuvat sekä aiheeseen liittyvät esineet. Päämajamuseossa on mahdollisuus tutustua myös Suomen sotavuosista kertovaan multimediaesitykseen sekä runsaaseen filmimateriaaliin. Pääesikunnan elokuva-arkistosta on koottu uutiskatsauksia vuosilta 1939–1944.

www.travel.mikkeli.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »