Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Savo, ooppera, Savonlinna, Jan HultinErikoishaastattelussa Savonlinnan oopperajuhlien johtaja Jan Hultin

Savonlinnan Oopperajuhlat tuo joka kesä Etelä-Savoon tuhansia oopperanystäviä niin Suomesta kuin ulkomailta. Heinäkuinen Olavinlinna mieleenpainuvine esityksineen on vain pieni osa siitä valtavasta organisaatiosta ja työmäärästä, jota oopperajuhlien johtaja, Jan Hultin, pyörittää Savonlinnassa ympäri vuoden.


Mitä oopperanjohtaja tekee syksyllä ja talvella?

  Meillä on organisaatiossa 17 henkilöä töissä vakituisesti ympäri vuoden, ja kesällä noin 900. Syksyn ja talven aikana rekrytoimme kesän henkilökuntaa ja teemme heille sopimuksia. Lisäksi oopperan 800 miljoonan euron budjetista 700 miljoonaa pitää löytää syksyn ja talven aikana. Vuosi menee siis rahankeruussa ja rekrytoinnissa.

Mikä on Savonlinnan Oopperajuhlien vaikutus Etelä-Savolle?

  Juhlilla on iso vaikutus niin maakunnan imagoon kuin turistivirtoihin. Juhlien aikaan maakunnan kaupunkien majoituskapasitetti on vieraidemme käytössä Mikkeliä, Varkautta ja jopa Lappeenrantaa myöten, joten tapahtumalla on matkailulle suuri merkitys. Samoin maakunnassa ymmärretään Oopperajuhlien mielikuvallinen merkitys. Wiener Zeitung listasi Savonlinnan Oopperajuhlat yhdeksi kolmesta parhaasta oopperatapahtumasta maailmassa ja kaikki tapaamani esiintyjät, jotka ovat juhlillamme olleet esiintymässä, muistelevat Savonlinnaa lämmöllä.

Mikä tekee Savonlinnan Oopperajuhlista niin suositun oopperaväen keskuudessa?

  Siihen vaikuttaa oikeastaan kolme asiaa. Ensinnäkin suomalainen luonto: Saimaan läheisyys, luonnon puhtaus ja se väljyys, joka täällä on, on monille aivan uskomaton kokemus. Toinen syy ovat ihmiset, sekä Oopperajuhlien henkilökunta että paikalliset asukkaat. Vaikka suomalaisia pidetään rasisteina, me osaamme arvostaa vieraita ja kohtelemme heitä hyvin. Tämän ulkomaalaiset esiintyjämme muistavat. Kolmas tekijä on Olavinlinna, joka on esiintymispaikkana aivan loistava, se on akustisesti erinomainen tila. Monille ooppera-ammattilaisille on kunnia-asia esiintyä Savonlinnassa.

Ehditkö viettää lomaa? Missä lomailet mieluiten?

  Ajoitan lomani juhlien jälkeiseen aikaan. Juhlien päätyttyä olen vielä hetken töissä, teen paperihommia ja sitten jään lomalle. Se, missä lomailen, riippuu vuodesta. Toisinaan matkustan ulkomaille ja vierailen ulkomaisissa oopperatapahtumissa, joita elokuussa on runsaasti, tai sitten vietän aikaa Saimaalla veneilemässä. Tänä kesänä vietin koko loman kesämökillä Etelä-Savossa metsätöissä ja myrskytuhoja korjaten. Jos saisin valita, pysyisin koko lomani Saimaan alueella niin, etten joutuisi pakkaamaan matkalaukkuani, sillä vietän noin puolet työajastani matkoilla joko Suomessa tai ulkomailla.

Olet kotoisin Lappeenrannasta, opiskelit Savonlinnassa ja asuit sitten 15 vuotta Espoossa. Mikä sai sinut muuttamaan takaisin Savonlinnaan?

  Minulla on ollut kesämökki Savonlinnassa jo 80-luvulta lähtien ja koska opiskelin ja olin kesätöissä täällä, minulla oli alueella paljon ystäviä. Toki pääasiallinen syy oli tulla työn perässä, mutta kyllä tämän kaupungin viehätykselläkin oli oma osansa. Savonlinna on kaunis erityisesti kesällä, mutta talvellakin täällä on erinomaiset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Se, mikä Etelä-Suomessa häiritsi, oli se, että lunta oli vain niin vähän aikaa, mikä teki talvesta pimeän. Täällä kaamos on helpompi kestää.

Mihin viet vieraasi Etelä-Savossa?

  Juhlakaudella aikataulu on yleensä niin tiukka, että vieraiden kanssa viihdytään tässä lähellä. Saimaan saaristo savusaunoineen ja grafiikkapajoineen, Retretti ja Lusto ovat vakikohteita, mutta Savonlinnan keskustassakin on paljon mielenkiintoisia kohteita.

Mikä on suosikkioopperasi?

  Tätä kysytään usein enkä osaa siihen oikein vastata, minulla on paljon suosikkeja, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Kaikki klassikot ovat hyviä, eivät ne muuten olisi eläneet yli sataa vuotta. Mutta sanotaan niin, että suosikkini on erinomaisesti soitettu ja laulettu ja uskottavasti ohjattu ooppera.

Onko mieleesi erityisesti jäänyt joku sykähdyttävä hetki Oopperajuhlilta?

  Olin 1980-luvun alussa kesätöissä juhlilla, ja olin vapaapäivänäni kaverini kanssa kuuntelemassa kun Paavo Berglund johti Bornemouthin sinfoniaorkesteria. Emme istuneet katsomossa, vaan sen ulkopuolella muurilla ja joimme punaviiniä. Orkesteri soitti Finlandian – silloin tuli tippa linssiin. Toinen hieno tilanne Oopperajuhlahistoriani toisesta päästä on Toscan viimeinen esitys viime kesänä. Se oli kertakaikkiaan juhlaa!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »